top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kinoko

Naam: Kinoko

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €14.03


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 24 kaarten in 6 kleuren

  • 3 dobbelstenen

  • 12 scorefiches

Bepaal eerst het benodigde aantal kleuren van champignons. Met 2 spelers speel je met 4 kleuren, met 3 spelers speel je met 5 kleuren en met 4 spelers speel je met alle 6 de kleuren. Leg de resterende kaarten aan de kant, je hebt ze tijdens dit spelletje niet nodig.

Schud de Familiekaarten en geef er 1 aan elke speler. Bekijk de kaart in het geheim en leg hem gedekt voor je neer. Leg 1 van de 2 overgebleven kaarten open neer aan de rand van het speelveld, dit is deze ronde de verboden kleur.

Schud de champignonkaarten en geef er 3 aan elke speler, zodat iedereen kaart van elke waarde heeft. Leg de 6 resterende kaarten gedekt in het midden van de tafel, in 2 rijen van 3 kaarten met verschillende waardes.

Tijdens het spel moet je je kaarten steeds gedekt' vasthouden. De voorzijde wijst naar je tegenstanders en de achterzijde naar jou. Je kan dus je eigen kaarten niet zien, maar wel die van je tegenstanders.

Als een speler bij het begin van de ronde al 3 champignonkaarten in dezelfde kleur vast heeft, schud en deel de kaarten dan opnieuw. Leg de scorefiches binnen handbereik.

De speler die als laatste champignons heeft geplukt, mag beginnen. De spelers voeren met de klok mee hun beurten uit.


De spelregels

Je familiekaart geeft aan welke kleur van champignons je tijdens deze ronde moet verzamelen. Let ook op de verboden familiekaart, die je minpunten oplevert aan het einde van de ronde.


Tijdens je beurt werp je de 3 dobbelstenen en kies je er 1 waarvan je de bijbehorende actie uitvoert. De acties op de dobbelstenen zijn:

  • Verwissel 2 kaarten dezelfde waarde. De kaarten kunnen zich in jouw hand bevinden, in die van een tegenstander, of op de tafel.

  • Werp de dobbelstenen opnieuw en kies 1 van de beschikbare acties.

  • Bekijk 1 kaart naar keuze en leg of stop hem terug op zijn plek.

  • Verwissel je set van 3 handkaarten met een andere: die van een tegenstander of een set van de tafel.

  • Voer deze beurt geen acties uit.

Als je aan het einde van je beurt denkt of weet dat er zich ergens een set met de 3 champignons in jouw kleur bevindt, in jouw hand, die van een tegenstander, of op de tafel, dan mag je de ronde stopzetten. Kondig dit hardop aan.


Als iemand het einde van de ronde aankondigt, worden de champignonkaarten en familiekaarten omgedraaid.

Als een van de sets bestaat uit de 3 champignons in jouw kleur, ontvang je 2 punten en neem je het overeenkomstige scorefiche. Andere spelers die erin slaagden hun set van 3 champignons samen te stellen, ontvangen ook 2 punten, ook al hebben ze de ronde niet zelf stopgezet.

Alle spelers die minstens 1 kaart in de verboden kleur in hun hand hebben, verliezen vervolgens 1 punt. Je kan niet onder 0 overwinningspunten zakken.

Als je het einde van de ronde aankondigt en er geen set is met de champignons van jouw familie, ontvangen al je tegenstanders 1 punt. In dit geval wordt de verboden kleur niet gecontroleerd, en kan niemand tijdens deze ronde punten verliezen.


De persoon links van de speler die het einde van de ronde aankondigde, start een nieuwe ronde. Ga zo verder tot een speler 4 of meer punten heen gescoord. De persoon met de hoogste score wint. Bij en gelijkspel wint de betrokken speler die als laatste en ronde heeft stopgezet. I


Kinoko is het Japanse woord voor 'champignon', Letterlijk betekent het kind van de bomen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan je eigen kaarten niet zien.

+ Er staan verschillende acties op de dobbelstenen.

+ Het artwork van het spel is heel vrolijk.


Beoordeling

Tijdens Kinoko ga je proberen om als eerste jouw champignonfamilie compleet te hebben. Aan het begin van het spel trek je een kleurenkaart die je geheim houdt voor de andere spelers. Daarnaast is er ook een verboden kleurenkaart die minpunten oplevert aan het einde van de ronde. Schud dan champignonkaarten die meedoen tijdens het spel en geef iedere speler 3 kaarten. Je moet alleen je kaarten zo vasthouden dat je ze zelf niet kan zien, maar je tegenstander wel. Als je aan de beurt bent mag je de 3 dobbelstenen gooien en 1 actie van de dobbelstenen uitvoeren. Zodra je denkt dat er ergens een set is van jou familiekaart mag je het spel stoppen. Je verdient dan 2 punten en spelers die ook hun set compleet hebben krijgen ook 2 punten. Heb je de verboden kleurenkaart in je handen? Dan verlies je 1 punt. De speler die als eerste 4 of meer punten weet te scoren wint het spel.

Het leuke aan Kinoko is dat je je eigen kaarten dus niet kunt zien. Je houd je kaarten als het ware dus gedekt vast. Ook de kaarten die op tafel liggen zijn gedekt. Andere spelers kunnen jou kaarten wel zien. Je kan wel altijd de waarde van de kaarten zien, maar niet de kleuren. Hou tijdens het wisselen van de kaarten dus goed in de gaten welke kaarten er naar de verschillende spelers gaan en wat jij misschien wel in je handen had. Het kan zomaar zo zijn dat je jou set kaarten compleet bij een andere speler ziet. Dan mag je ook het spel stoppen en win je dus alsnog 2 punten. Maar pas wel goed op voor de verboden kleurenkaart, want als je deze in je handen hebt aan het einde van de ronde verlies je juist 1 punt!

Wat ook leuk is, zijn de verschillende acties die je kunt uitvoeren. Iedere keer dat je aan de beurt bent gooi je de 3 dobbelstenen. De meeste kanten op de dobbelsteen staan je toe om kaarten te verwisselen met dezelfde waarde, maar er zijn ook acties waardoor je kaarten kunt bekijken of sets kaarten kunt verwisselen. Deze acties kunnen je het spel een stuk gemakkelijker maken, maar je moet wel goed blijven opletten.

Kinoko is een heel erg leuk en snel spel. Je speelt zo meerdere potjes achter elkaar. Doordat het zo'n snel spel is en er verschillende acties zijn verloopt het vaak lekker chaotisch. Dan heb je misschien bijna je set compleet en zo zit je dan weer met de verboden kaarten opgescheept. Zo kan je misschien al bijna 4 punten hebben, maar die ronde daarna weer punten verliezen.

Ook het artwork is super schattig, allemaal verschillende vrolijke, gekleurde champignons. Dit zal denk ik ook kinderen en families heel erg aanspreken tijdens het spelen van dit spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page