top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Koala Kart

Naam: Koala Kart

Soort spel: Familiespel/bordspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Koala Kart

Prijs: €27.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een speelbord

 • 6 schattige koala's in karts

 • 6 koala kaarten

 • 45 verrassingskaarten

 • 20 finishkaarten

 • 1 normale dobbelsteen

 • 1 vermenigvuldigingsdobbelsteen

Voordat je begint plaats je het speelbord in het midden van de tafel. Iedere speler kiest een koala en neemt de bijbehorende koala kaart. De gekozen koala zet je op het startvakje.

Daarna schud je alle verrassings- en finishkaarten, deze leg je gesloten op tafel. Iedere speler mag vervolgens twee verrassingskaarten pakken en deze open op je koala kaart plaatsen. De speler die het hoogst gooit mag het spel beginnen.


De spelregels

Als je aan de beurt bent gooi je beide dobbelstenen. Je vermenigvuldigd de waarde van de gewone dobbelsteen met de vermenigvuldiger. Mocht er stop staan op de vermenigvuldiger dan mag je helaas niet verder rijden en is je beurt voorbij.

Als je aan het begin van je beurt verassingskaarten in je bezit hebt mag je deze op elk moment inzetten. Dit mag voordat je de dobbelsteen gooit, maar ook daarna, totdat een andere speler aan de beurt is. De verrassingskaarten hebben verschillende betekenissen:

 • Verrassing - als je op het vraagteken terecht komt dan mag je een verrassingskaart pakken. De verrassingskaart plaats je op de koala kaart. Mocht je er drie in je bezit hebben dan moet je er eerst één afleggen.

 • Hartjes - als je deze kaart speelt dan mag je naast een tegenstander gaan staan die maximaal 7 plekken van je vandaan staat.

 • Turbo - als je een verrassingskaart hebt met turbo dan mag je nog een keer dobbelen met beide dobbelstenen. Kom je op een vakje met turbo terecht dan moet je zelfs nog een keer dobbelen.

 • Achteruit - als je op deze plek stopt dan moet je de volgende beurt helaas de verkeerde kant op rijden. Als je de verkeerde kant op rijdt gelden er dezelfde spelregels.

 • Doornen - deze kaarten mag je op elk willekeurig vakje plaatsen (behalve op vraagtekens). De andere vakjes met een symbool worden genegeerd als hier een doornenkaart op ligt. Als een tegenstander hier overheen rijdt dan moet hij stoppen en een beurt overslaan. De kaart wordt daarna weer op de aflegstapel gelegd.

 • Hengel - je kan een tegenstander 'binnen hengelen' deze moet maximaal 7 plekken van jou vandaan zijn. Je haalt je tegenstander terug naar het vakje waar jij zelf op staat.

 • Hek - je mag deze kaart op elk willekeurig vakje plaatsen (behalve op de vraagtekens). Als een tegenstander hier overheen rijdt dan moet hij meteen stoppen op dit vakje en mag hij de beurt niet afmaken. De kaart wordt daarna weer op de aflegstapel gelegd.

 • Brug - door deze kaart te spelen kan je nu over de brug heen springen die bij de waterval ligt. Dit telt nu maar als 1 vakje.

 • Blaaspijp - je mag op de banden van je tegenstander schieten! Deze mag maximaal 7 plekken van jou vandaan zijn. Je tegenstander moet dan de volgende beurt overslaan.

Als je over de finishlijn komt pak je één finishkaart van de stapel en leg je deze op de daarvoor aangewezen plek op je koala kaart. De speler die als eerste drie rondes heeft gereden is de winnaar van de race.


Pluspunten

+ Dit spel is echt een goed voorbeeld van een perfect familiespel!

+ Het thema is super leuk gekozen, te schattige koala's

+ Het design van het spel is heel erg mooi.

+ De handleiding is kort en duidelijk geschreven.

+ Als de verrassingskaarten in het spel gebracht worden dan wordt het spel nog veel leuker.


Minpunten

- Soms kan het zo zijn dat je helemaal niet op verrassingskaarten komt

- Het is geen spel voor de expert speler.


Beoordeling

Koala Kart is nou echt een perfect voorbeeld van een heel leuk familiespel. De spelregels zijn super simpel en dus eenvoudig uit te leggen aan jonge kinderen. Het spel is dus wel een echt familiespel en ook zeker leuk voor volwassenen, maar de echte expert speler zal hier niet echt veel voldoening uit halen.

Met je eigen koala race je door Australië, de speler die als eerste drie rondes heeft gereden wint het spel. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen. Die het jou of de andere spelers lastiger kunnen maken of ervoor kunnen zorgen dat je sneller racet. Het thema is dus super leuk gekozen en het spel is gemaakt van stevig materiaal. De koala's zijn echt super mooi en schattig en ze hebben ook ieder hun eigen naam en uiterlijk.

Wat ik wel jammer vind is dat je soms weinig op het vraagteken komt. Ik heb een aantal potjes gespeeld en er waren erbij waar ik soms weinig tot niet op het vraagteken terecht kwam. Dit is juist het leukste onderdeel van het spel. Als je namelijk op het vraagteken terecht komt dan mag je een verrassingskaart trekken. Deze mag je in de volgende beurt inzetten en kan je helpen de race te winnen of je kan andere spelers er lekker mee dwarsbomen.

Wat ik ook elementen vond op het speelbord waren de turbo en de achteruit. Als je daarop terecht komt heb je geluk of pech. Bij de turbo mag je namelijk nog een keer gooien en bij de achteruit speel je je volgende beurt in z'n achteruit. Het kan dus zijn dat je voor lag tijdens de race, maar door in z'n achteruit te spelen je opeens helemaal achteraan beland.

Kortom dit spel is echt een fantastisch familiespel wat ik zeker zou aanraden om te spelen met kinderen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page