top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Kobito

Bijgewerkt op: 24 nov. 2021

Naam: Kobito

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 18 goudkaarten

 • 84 regenboogkaarten

 • 5 kobitokaarten

 • 3 vervangkaarten

Voordat het spel begint schud je de regenboog-, kobito- en vervangkaarten door elkaar, deze kaarten vormen samen een gedekte regenboogtrekstapel.

De goudkaarten schud je ook en de bovenste drie kaarten leg je open in het midden van de tafel. De overige kaarten vormen een gedekte goudtrekstapel. Naast elke goudkaart plaats je één kaart uit de regenboogtrekstapel als startkaart. Dit mag geen kobito- of vervangkaart zijn, in dat geval trek je een nieuwe startkaart.

Als laatste kies je een deler die iedere speler 5 kaarten geeft uit de regenboogtrekstapel. De speler links van de deler is de startspeler, daarna speel je met de klok mee.


De spelregels

In je beurt moet je uit je hand een minimaal aantal kaarten spelen; één kaart, plus één kaart voor elke regenboog die zich aan het begin van je beurt in je persoonlijk atelier bevindt. Dit is een minimum, meer kaarten spelen mag altijd. Er mogen maximaal vier regenbogen in het persoonlijk atelier worden gemaakt. Als je dus 4 regenbogen in je atelier hebt dan moet je ook 5 kaarten uit je hand spelen. Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan naar vijf kaarten.


De kaart of kaarten die je uit je eigen hand speelt mag je aanleggen aan de regenbogen bij de goudkaarten of in je persoonlijke atelier. Hierbij gelden wel een aantal aanlegregels:

 • De kaarten moeten altijd in getal aansluiten op de kaarten die er al liggen.

 • Aanleggen mag aan beide zijden van een regenboog.

 • De 12 en de 1 sluiten op elkaar aan.

 • Het is niet toegestaan meer kaarten in een regenboog bij een goudkaart te leggen dan de goudkaart aangeeft.

 • Het is niet toegestaan kaarten terug in de hand te nemen, met uitzondering van kobitokaarten.

Kan een speler een of meerdere regenboogkaarten niet aanleggen volgens de aanlegregels, dan gaan deze kaarten naar de persoonlijke scorestapel, bij eventueel gewonnen goudkaarten. Elke regenboogkaart in de persoonlijke scorestapel telt aan het einde van het spel als drie minpunten.


Op elk moment tijdens een beurt mag je nieuwe regenbogen starten in je persoonlijk atelier. Om een nieuwe regenboog te starten in het persoonlijk atelier moet een speler ten minste twee opeenvolgende kaarten uit de hand spelen.

De regenbogen in het persoonlijk atelier mogen zolang ze in het atelier liggen niet met elkaar gecombineerd worden of op elkaar aansluiten.


Op elk moment tijdens een beurt mag je zowel kaarten uit je hand als kaarten uit je persoonlijk atelier aanleggen aan regenbogen bij een goudkaart, zolang deze kaarten maar in getal aansluiten. Voor het aanleggen aan regenbogen bij goudkaarten geldt het volgende:

 • Wil een speler slechts delen van regenbogen in het persoonlijk atelier gebruiken, dan mogen er alleen kaarten vanaf de zijkanten van deze regenbogen worden gebruikt. Er moet dan altijd een regenboog van ten minste twee opeenvolgende kaarten blijven liggen.

 • Kaarten uit het midden van een regenboog halen zodanig dat de regenboog wordt opgedeeld in twee regenbogen mag niet.

 • Het is ook toegestaan een gehele regenboog uit het persoonlijk atelier te gebruiken, ook als deze kaarten in meerdere regenbogen bij verschillende goudkaarten terecht komen.

 • Het is niet toegestaan meer kaarten in een regenboog bij een goudkaart te leggen dan de goudkaart aangeeft.

 • Let op dat de gespeelde kaarten uit het persoonlijk atelier niet meetellen voor het minimumaantal kaarten dat een speler moet spelen uit eigen hand.

Je wint een goudkaart door exact het gevraagde aantal kaarten in de bijbehorende regenboog te leggen. Zodra een goudkaart is gewonnen, gaat deze naar de persoonlijke scorestapel van de speler. Op de vrijgekomen plek wordt een nieuwe goudkaart opengedraaid. Naast deze goudkaart wordt een nieuwe regenboogkaart opengedraaid als startkaart. De gevormde regenboog wordt afgelegd op een aflegstapel, naast de regenboogtrekstapel. Zodra de regenboogtrekstapel leeg is wordt deze goed geschud en wordt er een nieuwe trekstapel gevormd.


Er zijn ook kobitokaarten in het spel. Deze kan je inzetten als joker en kunnen daarmee elke gewenste waarde van een regenboogkaart vertegenwoordigen. Spelers mogen kobito's nooit zo neerleggen dat het niet duidelijk is welke waarde deze vertegenwoordigt. Tijdens hun beurt mogen spelers kobito's die waar dan ook op tafel liggen omruilen voor een kaar uit de eigen hand met exact dezelfde waarde die de kobito vertegenwoordigt. Dit is een ruil en geldt dus niet als het spelen van een kaart uit de eigen hand. Deze ruil mag bij uitzondering ook worden gedaan in het persoonlijk atelier van een andere speler.


Er zijn ook vervangkaarten in het spel. Deze kaarten zijn een handige manier om verplichte kaarten uit je hand te spelen. Vervangkaarten mogen nooit alleen worden gespeeld, maar moeten altijd samen met een regenboogkaart worden gespeeld. Heeft een speler een regenboogkaart in de hand met dezelfde waarde als een kaart waar dan ook op tafel, dan mag de vervangkaart boven op deze kaart worden gelegd. De vervangkaart en de extra regenboogkaart tellen niet mee voor het benodigde aantal kaarten voor een goudkaart, de drie kaarten leg je op elkaar en gelden als één kaart.


Zodra de goudtrekstapel leeg is, mag er nog één van de drie op tafel liggende goudkaarten worden gewonnen door een speler. Als er nog maar twee goudkaarten open liggen eindigt het spel direct.

Alle spelers tellen de punten van hun goudkaarten (potten met goud) bij elkaar op. Daarna trekken de spelers per regenboogkaart in hun scorestapel drie punten af. De speler met de hoogste score wint.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is kleurrijk.

+ Je persoonlijke atelier kan je heel goed helpen tijdens het spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Geloof jij dat er een pot goud onderaan de regenboog staat? In het spel Kobito in ieder geval wel, tenminste als jij als eerste deze weet te vullen met het juiste aantal kaarten.

Er liggen drie goudkaarten op tafel met daarop de lengte die de regenboog moet zijn. Als je aan de beurt bent leg je een of meerdere van je kaarten aan bij de regenbogen, maar deze kaarten moeten wel precies aansluiten op de waarden die er al liggen. De kaarten moeten dus een getal hoger of lager zijn. Als je het precieze aantal kaarten weet neer te leggen voltooi je de regenboog en mag je de goudkaart pakken. In je persoonlijk atelier kan je regenbogen klaarmaken. Dit brengt wel meer risico met zich mee, want je moet meer kaarten spelen en kan je dit niet dan levert het je minpunten op aan het einde van het spel. Als er nog maar twee goudkaarten op tafel liggen eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Het leuke aan Kobito is dat je eigenlijk samen aan de verschillende regenbogen werkt, maar uiteindelijk speel je toch echt alleen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je een andere speler helpt en hij of zij nog maar één of twee kaarten neer hoeft te leggen. Dan gaat die speler er met de punten vandoor. Je moet dus niet teveel kaarten neerleggen.

Je kan dus ook kaarten kwijt in je persoonlijke atelier. Als je kaarten hebt met waarden die na elkaar komen dan kan je een regenboog vormen. Je mag maximaal 4 regenbogen hebben in je persoonlijke atelier. Voor iedere regenboog moet je wel een extra kaart afleggen. Als je dit niet kan dan krijg je helaas minpunten aan het einde van het spel. Je moet dus wel een beetje oppassen om niet teveel eigen regenbogen te hebben, want voor 4 regenbogen moet je dus 5 kaarten afleggen.

Naast de gewone kaarten zijn er dus ook kobitokaarten en vervangkaarten in het spel. Deze kaarten kunnen je goed helpen. Een kobitokaart is eigenlijk een soort joker en kan ingezet worden als ieder getal. Ook kunnen andere spelers deze kaart pakken als deze gespeeld is, je moet hem dan omruilen voor een kaart met dezelfde waarde. De vervangkaarten kunnen erg handig zijn om kaarten weg te spelen uit je hand, vooral als je veel regenbogen in je atelier hebt liggen. Ik vind de extra kaarten een leuke toevoeging aan het spel. Zeker als je de kobitokaarten van andere spelers kan 'stelen'.

Al met al is Kobito een toegankelijk spel voor iedereen, de spelregels zijn niet moeilijk en het speelt makkelijk weg. Ook ziet het spel er kleurrijk uit, zeker als je regenbogen vormt die wat groter zijn.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page