top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Koe zoekt boer

Naam: Koe zoekt boer

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 - 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: The Game Master

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat in totaal uit 55 kaarten:

 • 25 koeienkaarten

 • 30 boerderijkaarten

Voordat het spel begint maak je twee aparte stapels met de koeien- en boerderijkaarten. Je schud de koeienkaarten en geeft iedere speler 3 kaarten. Als je dit spel met maar 2 personen speelt dan krijg je 5 kaarten. Deze kaarten leg je voor je neer met de trieste koeien naar boven.

Vervolgens ontvangt iedere speler 1 kaart met daarop de afbeelding van een koeienstal uit de stapel met boerderijkaarten. Daarna worden de twee stapels met kaarten samengevoegd en goed geschud. De bovenste drie kaarten van de stapel worden open neergelegd.

Als laatste mag iedere speler nu één van zijn koeienkaarten omdraaien van triest naar blij.


De spelregels

De speler die als laatste een koe in levende lijven heeft gezien mag het spel beginnen. Deze speler kan kiezen uit 3 acties.

Je kan ervoor kiezen om een openliggende kaart te spelen. Is dit een koeienkaart dan leg je deze voor je neer en heb je de koe naar jou boerderij gelegd. De stemming van de koe verandert niet. Je kan ook uit boerderijkaarten kiezen. In dit geval voer je de actie uit die bij deze kaart hoort. Als je de actie heb uitgevoerd dan leg je deze kaart op de aflegstapel.

Je kan er ook voor kiezen om een en openliggende kaart weg te leggen. Deze kaart leg je op de aflegstapel, wordt niet gespeeld en komt ook niet meer terug in het spel. Je beurt is na het spelen van deze actie voorbij.

Als laatste optie heb je om een kaart van de stapel te trekken en te spelen. Je pakt in dit geval de bovenste kaart van de stapel. Bij een koeienkaart leg je deze bij je boerderij en als het een boerderijkaart is dan voer je de bijbehorende actie uit.


Als een speler zijn actie heeft uitgevoerd dan wordt de bovenste kaart van de stapel omgedraaid. Bij een koeienkaart slaat de stemming van de koe om, dit kan dus van blij naar triest en van triest naar blij. Er liggen na het omdraaien van de kaart weer 3 open kaarten. Het is niet mogelijk om boerderijkaarten vast te houden, je ben verplicht om deze gelijk te spelen. De koeienstal en de koeienkaarten blijven wel voor de spelers liggen. Na het spelen van één van de acties is de volgende speler aan de beurt.


De verschillende koeien- en boerderijkaarten hebben de volgende functies:

 • Koeienkaarten - er zijn in totaal 25 koeienkaarten in 5 verschillende kleuren. Op elke kaart staat het aantal koeien aangegeven en welke kleur de kaart heeft. Daarnaast hebben deze kaarten 2 kanten, een trieste en een blije kant.

 • Boer (blije koeien) - als de boer wordt gespeeld dan worden alle koeien met dezelfde kleur als de boer blij. Alleen de koeien die in een koeienstal staan behouden dezelfde stemming als dat ze al hebben.

 • Koeienstal (schuilen) - in een koeienstal kunnen maximaal 3 koeienkaarten schuilen, deze kaarten vormen een stapeltje op de stal. De koeien die hier staan zijn niet meer gevoelig voor regen, honger of een volle voederbak bij de buren. Ze kunnen ook niet van stemming veranderen. Alleen een mooi weer kaart kan ervoor zorgen dat de koeien weer naar buiten komen. Je mag als speler maximaal 1 stal bezitten, alleen in een spel met 2 spelers mag je een tweede koeienstal hebben.

 • Regen (trieste koeien) - de speler die deze kaart speelt mag al zijn koeien van dezelfde kleur in zijn stal zetten, nog steeds geldt het maximum van 3 koeienkaarten. De overige koeienkaarten die nog buiten staan met dezelfde kleur worden nu trieste koeien.

 • Voederbak (koetjes wisselen) - bij het spelen van deze kaart moet je 1 van je koeienkaarten verwisselen met een koeienkaart van een andere boerderij. De stemming van de koeien verandert hierbij niet en je kunt ook geen koeien die al in een stal staan verwisselen.

 • Stier (koeien in extase) - bij het spelen van deze kaart mag je 1 of 2 koeien, dit staat op de onderkant van de kaart, omdraaien van triest naar blij.

 • Honger (knorrende magen) - bij het spelen van deze kaart mag je 1 of 2 koeien van andere spelers, dit staat op de onderkant van de kaart, omdraaien van blij naar triest.

 • Mooi weer (blij naar de wei) - als je deze kaart speelt komt er uit elke koeienstal van de andere spelers 1 koe naar buiten. Het is altijd de koeienkaart die bovenop ligt en de stemming verandert hierbij niet.

 • Boerin (gemolken naar de stal) - de speler die deze kaart speelt mag 1 van zijn trieste koeien in de stal zetten en omdraaien naar de blije kant.

 • Superboer - de speler die deze kaart heeft gespeeld bepaald welke kleur koeien er blij worden. De koeien in die in de stal staan tellen niet mee.


Het spel eindigt als de gedekte stapel op is. Elke blije koe levert een punt op, maar iedere trieste koe een minpunt. Er zijn kaarten met 1, 2, 3, 4 en 5 koeien, dit is dus het aantal minpunten of pluspunten die je krijgt. De speler met het hoogste aantal punten wint uiteindelijk het spel!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen tijdens dit spel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Het kost wel wat tijd om door te hebben wat welke kaart precies inhoudt.


Beoordeling

Koe zoekt boer is een snel kaartspel waarbij je probeert de koeien in jou weide blij te maken en te houden. Als de stapel met kaarten namelijk op is dan leveren blije koeien pluspunten op en verdrietige koeien minpunten.

Wie mij een beetje kent weet dat ik het altijd heel erg leuk vind als je elkaar een beetje kan pesten tijdens een spelletje. Bij koe zoekt boer kan dit heel goed, heb je net al je koeien blij gemaakt besluit er bijvoorbeeld iemand om het te laten regenen. Dan kan je dus helemaal opnieuw beginnen met het blij maken van je koeien, maar het is wel grappig als dit dan bij andere spelers gebeurt.

Wat ik een groot voordeel vind aan dit spel is dat je meerdere opties hebt. Je kan namelijk niet alleen een kaart die al open ligt pakken en spelen, maar ook een kaart van de trekstapel pakken. Zo kan je als de drie kaarten die er al liggen niet goed zijn toch een gokje wagen voor een betere kaart.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat het best wel wat tijd kost om precies door te krijgen wat welke kaart precies inhoudt. Je kan natuurlijk de spelregels er makkelijk bijhouden en gelukkig zijn die ook niet zo lang. Daarnaast staat er wel op de onderkant van de kaartjes omschreven met tekeningen wat ze inhouden. Maar ik vond dit niet altijd even duidelijk.

Koe zoekt boer is een vrolijk en klein spelletje wat je makkelijk tussendoor speelt en zo overal mee naartoe neemt. Ik denk dat het een zeer geschikt familiespel is, mede door de vrolijke plaatjes die op de kaarten staan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page