top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Koi Garden

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Naam: Koi Garden

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Floyd Lu

Prijs: €15.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 39 landkaarten

 • 4 setjes van 8 verschillende dieren fiches

 • 8 lantaarnkaarten

 • 8 wildlife kaarten

 • 4 score fiches

 • 2 tool kaarten

Voordat het spel begint krijgt iedere speler de volgende spelmaterialen een startende landkaart, een startende wildlife kaart, een zen score fiche en een setje dieren fiches.

Vervolgens worden de overige landkaarten geschud en worden de bovenste vier kaarten van de stapel open neer gelegd, dit is de markt. De overige wildlife kaarten worden ook geschud en daarvan leg je er vier onder de landkaarten neer. Als laatste pak je één tool kaart en deze leg je neer voor de rest van het spel.


De spelregels

Iedere speler start met een een donkergroene landkaart. Wanneer je aan de beurt bent pak je 1 landkaart van de markt en leg je deze zo neer dat deze een of meerdere tegels van een eerdere kaart bedekken, maar er zijn wel enkele regels waar je rekening mee dient te houden:

 • Je moet tenminste één tegel van een eerdere kaart bedekken.

 • Je mag meerdere kaarten bedekken.

 • Je mag de starttegel niet volledig bedekken.

 • De kaarten die je neerlegt kan je op alle mogelijke manieren draaien om zo neer te leggen als je zelf wilt.

 • Je kan geen kaart bedekken waar zich een dier of lantaarn op bevindt.

Nadat je een landkaart hebt geplaatst mag je een wildlife kaart plaatsen. Je pakt de matchende dieren fiche en plaatst deze op de startende tegel. Ieder dier heeft zo zijn eigen manier van scoren. een Goudvis mag bijvoorbeeld alleen door hoog gras heen om zo punten te scoren. Op iedere wildlife kaart staat beschreven hoe ze zich voort kunnen bewegen en op welke manier ze punten scoren. Je mag alleen niet met je dieren fiche terug bewegen tijdens dezelfde ronde.

Als laatste ruil je je wildlife kaart om met die van dezelfde kolom als waar je de landkaart vandaan pakte. De landkaart wordt ook vervangen door een nieuwe kaart en dan is de volgende speler aan de beurt.


Een keer per beurt mag je er ook voor kiezen, voordat je een kaart trekt, om de tool kaart te gebruiken. Als je deze tool wilt inzetten ontvang je ook een straf. Je ontvangt namelijk een lantaarn die je aan het eind van je beurt ergens in je vijver moet plaatsen. Deze lantaarn blokkeert die tegel voor de rest van het spel en het is dus niet meer mogelijk om hier dieren over heen te bewegen of om er andere kaarten neer te leggen.


Het spel eindigt nadat iedere speler 6 keer aan de beurt is geweest. De startkaart en de 6 andere kaarten creëren je vijver en de speler met het meeste aantal punten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is super mooi geïllustreerd.

+ Door de korte speelduur is het een leuk spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is gemaakt van stevig materiaal.

+ Het spel is tactisch.


Minpunten

- Je heb weinig interactie met elkaar tijdens het spel.


Beoordeling

Bij Koi Garden probeer je een zo zen mogelijke vijver te creëren om op deze manier zoveel mogelijk punten te scoren. Tijdens je beurt mag je 1 van de landkaarten uit de markt pakken en toevoegen aan je vijver. Je overlapt hierbij gedeeltelijk eerder geplaatste landkaarten. Daarna kan je een dier dat in de vijver leeft plaatsen en laten voortbewegen. Hier zijn bepaalde regels aan verbonden en door het goed verplaatsen van deze dieren scoor je dus punten.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat je weinig interactie met elkaar hebt. Het enige moment in het spel dat je elkaar een beetje kan dwarsbomen is met het pakken van de landkaarten. Je kan bijvoorbeeld inschatten welke landkaart een van de andere tegenspelers graag wilt hebben en deze dan net voor zijn neus wegkapen. Maar je moet natuurlijk zelf ook wel wat aan deze kaart hebben, want jij wilt natuurlijk ook zoveel mogelijk punten scoren.

Het spel zelf is super mooi geïllustreerd en gemaakt van stevig materiaal. Je speelt het zo even makkelijk tussendoor, een gemiddeld spel duurt ongeveer 15 minuten. Van mij had dat zelfs nog wel iets langer gemogen, want als je maar met 2 spelers bent is het spel zo voorbij. Je hebt namelijk maar 6 rondes waarin je punten kan scoren en je moet deze dus zo goed mogelijk benutten.

Ik heb overigens een prototype van dit spel gespeeld, het kan zijn dat de uiteindelijke versie nog wat verschilt van de versie die ik heb gespeeld. Koi Garden is nog slechts enkele dagen te backen op kickstarter via de onderstaande link. Ik zou het zeker doen, want het is zeker een leuk en mooi spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page