top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Kombo Klash

Naam: Kombo Klash

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 40 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Hub Games

Prijs: €17.55


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 48 kombo-tegels

 • 4 referentietegels

 • 4 scoretegels

Voordat het spel begint schud je alle kombo-tegels en leg je deze in een gedekte stapel neer op het middelste velde van het speelbord, dit is de trekstapel. Houd een gebied aan de zijkant van het bord vrij om te gebruiken als aflegstapel.

Trek vier willekeurige tegels en plaats deze in elk van de vier hoeken van het bord.

Elke speler trekt 5 tegels en neemt deze op hand. Als je je tegels niet leuk vindt dan mag je één keer je tegels afleggen en opnieuw 5 tegels trekken.

Geef daarna iedere speler een willekeurige referentietegel. De tegel met het nummer 1 symbool moet er wel tussen zitten. Deze tegel geeft aan wie de startspeler is voor het spel en elke ronde.

Tot slot kiest elke speler een scoretegel en plaatst deze in de buurt van de scoretracker.

De spelregels

Een spel Kombo Klash wordt gespeeld over meerdere rondes. De startspeler begint en daarna speel je met de klok mee. Als je aan de beurt speel je een of meer tegels uit je hand, daarbij maak je gebruik van de unieke vaardigheid van de karakters. Een ronde eindigt zodra alle spelers aan de beurt zijn geweest. Een tegel die dicht ligt op het speelbord mag overigens nooit bekeken worden.


Het symbool in de rechterbovenhoek van een tegel verwijst naar de unieke vaardigheid van een karakter. Je kan ervoor kiezen om deze vaardigheid te activeren wanneer je de tegel speelt.

In de linkerbovenhoek is de kombo-score te zien. Deze score gebruik je om te berekenen hoeveel punten je scoort met een kombo. De uitzondering hierbij is de kameleon, deze bootst een ander karakter na en neemt dus ook de score over.


De karakters hebben verschillende vaardigheden, deze zijn:

 • Howl - als je de wolf speelt dan krijg je 1 punt voor iedere tegel die je nog in je hand hebt, ongeacht het karakter.

 • Kick - nadat je de kangoeroe hebt gespeeld mag je een andere tegel verplaatsen naar een aangrenzend veld. De tegel kan omhoog, omlaag, naar links of naar rechts, maar niet diagonaal.

 • Call - als je de raaf speelt dan mag je één kaart van de trekstapel trekken.

 • Hypnotise - speel de slang bovenop een openliggende tegel op het bord en neem de gedekte tegel op hand. Je mag een slang niet bovenop een slang leggen. Een slang op een lege ruimte leggen doet helaas niets.

 • Swamp - nadat je de alligator hebt gespeeld mag je één of twee tegels op het bord omdraaien, zodat deze gesloten komt te liggen. Je krijgt 1 punt voor iedere tegel die je omdraait.

 • Revive - na het spelen de gier, je mag een gesloten tegel naar keuze omdraaien, de vaardigheid van de open gedraaide tegel wordt niet geactiveerd.

 • Scatter - als je de gorilla speelt dan mag je de tegels in je hand afleggen en hetzelfde aantal opnieuw trekken. Hiermee eindigt je beurt niet.

 • Mimic - de kameleon kan opgaan in andere karakters om zo een kombo te vormen. Wanneer je deze al hebt gespeeld heeft deze geen vermogen. In plaats daarvan kan een kameleon bij het vormen van een kombo hetzelfde karakter aannemen en dus ook dezelfde kombo-score. Een kameleon kan zelfs naast een andere kameleon gelegd worden en deze dus nabootsen, maar er mogen nooit meer kameleon's dan normale karkaters in een kombo voorkomen.

Tijdens je beurt moet je minstens één keer een tegel spelen. Je kunt dit meerdere keren doen, zolang je tegels beschikbaar hebt. Je mag een kombo maar één keer scoren op elk moment tijdens je beurt.

De tegel die je speelt leg je op een leeg veld naast een andere openliggende tegel, een gesloten tegel of de trekstapel. Tegels worden beschouwd als naast elkaar wanneer hun zijden elkaar raken, niet alleen de hoeken. Wanneer een tegel op het bord wordt geplaatst, moet kiezen of je de vaardigheid van het karakter wilt activeren, je kan dit niet op een later moment doen.


Je vormt een kombo wanneer drie of meer van dezelfde openliggende tegels naast elkaar liggen op het bord. Een geldige kombo is als iedere tegel eenzelfde karakter heeft. Ook moeten de tegels aan elkaar grenzen. Als je meerdere kombo's hebt weten te vormen dan moet je kiezen welke je wilt scoren, je mag niet beide kiezen. Je berekent dan de gecombineerde puntenwaarde van alle tegels die bij de kombo horen en verschuift je scoreteller. De tegels die bij de kombo hoorden draai je vervolgens om, zodat de afbeelding naar beneden ligt.


Als er na het spelen van een tegel geen lege meer over zijn op het speelbord dan moet je het bord leegmaken. Om dit te doen haal je alle tegels weg die gesloten liggen. De openliggende tegels blijven liggen. In zeldzame gevallen liggen er alleen openliggende tegels op het bord. Je laat dan de vier hoektegels liggen en de rest van de tegels gaan dan naar de aflegstapel. Nadat het bord is leeg geruimd speel je weer op de normale manier verder.


Het spel eindigt in de ronde waarin één of meerdere spelers het vooraf bepaalde doel hebben bereikt of overschrijden. Alle spelers moeten wel hetzelfde aantal beurten krijgen. De speler met de hoogste score is de winnaar. Mocht er een gelijkspel zijn dan spelen de gelijkspelende spelers nog een ronde om een winnaar te bepalen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het speelbord is een playmat.

+ Alle karkaters hebben hun eigen vaardigheid.


Minpunten

- Het spel heeft een hoge geluksfactor.


Beoordeling

Kombo Klash is een tegellegspel, waarbij je moet proberen door het tactisch leggen van tegels bewaalde kombo's te scoren. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 5 tegels, wanneer je aan de beurt bent mag je zelf bepalen hoeveel van deze tegels je speelt. Wanneer je drie dezelfde karakters naast elkaar hebt liggen heb je een kombo en scoor je punten. De kombo draai je om en deze mag dan ook niet meer gebruikt worden. Zodra het speelveld vol is haal je alle omgedraaide tegels weer weg. Daarnaast hebben de verschillende karakters allemaal hun eigen vaardigheid die je erg kunnen helpen tijdens het spel. Zo heb je de kameleon, die in ieder karakter kan veranderen. Van tevoren spreek je af hoeveel punten je moet scoren om te winnen (25, 50, 75 of 100) de speler die als eerste dit aantal weet te bereiken wint het spel!

Ik hou van tegellegspellen, Kombo Klash is een leuke maar eenvoudige variant van dit soort. De regels zijn niet al te moeilijk, maar dit betekent niet dat het spel niet tactisch is. Doordat je met alle spelers op 1 speelmat speelt veranderd het speelveld continu. Je moet dus goed bedenken welke tegels handig zijn om neer te leggen en of je er niet wat in je handen houdt. Je weet natuurlijk niet welke tegels de andere spelers hebben, dus je wilt er ook niet voor zorgen dat je hun aan een kombo helpt. Daarnaast hoeven de kombo's niet perse een een rechte lijn aan elkaar te grenzen. De zijkanten van de kombo's moeten elkaar raken, maar de kombo mag dus ook in een L-vorm liggen. Dit maakt het spel een stuk leuker, want zo kan je dus op meerdere manieren kombo's vormen. Het enige nadeel aan dit spel vind ik de geluksfactor. Je weet natuurlijk nooit welke tegels je krijgt en wat je tegenstander heeft. Zo kan het zo zijn dat je de hele tijd tegels trekt waar je vrij weinig aan hebt.

Het leukste aspect aan dit spel vind ik de verschillende karakters. Deze kunnen je heel erg helpen het spel te winnen. Zo kan je bijvoorbeeld een gier spelen, waarnaar je een gesloten kaart weer mag omdraaien. Als je dan nog een beetje weet wat de gesloten kaarten zijn dan kan je deze gebruiken om weer een nieuwe kombo te maken. Je kan bijvoorbeeld ook een slang spelen, als je deze op een gedekte tegel legt dan mag je deze weer op hand nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je net weer die tegel krijgt die je zo hard nodig hebt.

Kortom, Kombo Klash is een eenvoudig teggellegspel met een stuk meer tactiek dan van tevoren gedacht!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page