top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kuddegedrag

Bijgewerkt op: 14 dec. 2022

Naam: Kuddegedrag

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 3 - 20 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: DGTL Detox

Prijs: €29.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 200 vragenkaarten

  • 1 roze koe

  • 62 koefiches

  • 2 schrijfblokken

  • 1 weide.


Voordat het spel begint zet je het weiland in elkaar, plaats de koefiches en de roze koe erin en leg het weiland tussen spelers in zodat iedereen er goed bij kan. Kies een speler die de spelleider mag zijn; deze spelleider speelt niet alleen het spel mee, maar leest ook de vragenkaarten voor en deelt de koefiches uit.

Bereid je nu voor om te gaan denken als een kuddedier!


De spelregels

De spelleider pakt een vragenkaart en leest die voor. Alle spelers (inclusief de spelleider) schrijven een antwoord op hun antwoordblad, zonder dat de spelers dit van elkaar kunnen zien. Als iedereen klaar is, onthullen de spelers één voor één hun antwoorden, te beginnen bij de spelleider.

Als iemand te lang nadenkt over een antwoord, mag iedereen naar hem/haar 'loeien' om ervoor te zorgen dat hij/zij opschiet!


Als alle spelers hun antwoorden hebben laten zien, kijk dan welk antwoord het vaakst is gegeven. Als jouw antwoord tot de meerderheid behoort, mag je een 1-koefiche pakken als beloning. Gefeliciteerd, je kudde is net een klein beetje groter geworden! Je kunt maar één koefiche per ronde winnen. Gebruik de 3-koefiches om te voorkomen dat de bank zonder 1-koefiches komt te zitten!


Als jij als enige een ander antwoord hebt opgeschreven dan de rest, dan ben je een vreemde eend in de bijt. Als straf moet je de Roze Koe aan jouw kudde toevoegen. De enige manier waarop je de Roze Koe weer kwijt kunt raken is als een andere speler in een volgende ronde het buitenbeentje is. Want zolang de Roze Koe in jouw bezit is, kun je wel koefiches blijven verzamelen maar kun je het spel niet winnen.


De eerste speler die 8 koeien (koefiches) in zijn/haar kudde verzamelt en niet de roze koe in zijn/haar bezit heeft, is de winnaar.

Als meerdere spelers tegelijk in dezelfde ronde 8 koefiches hebben verzameld, wordt het doel nu om 9 koefiches te verzamelen. Dit principe gaat net zolang door totdat een speler één koefiche meer heeft dan de rest: deze speler is de winnaar!


Pluspunten

+ De spelelementen zien er super tof uit.

+ De roze koe is een leuk spelelement.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Er zitten wel erg weinig antwoordblaadjes bij.


Beoordeling

Hoor jij bij de meerderheid tijdens Kuddegedrag? Het spel is super simpel, een speler stelt een vraag, zoals: "welk voedsel plakt het ergst?". Daarna schrijft iedere speler een antwoord op. Heb jij een antwoord gegeven hoort wat de meerderheid van de spelers heeft gegeven dan verdien je een koefiche. Gaf je een antwoord wat niemand gaf? Dan krijg je helaas de roze koe en kan je het spel niet winnen zolang je deze in je bezit hebt. De speler die als eerste 8 koeienfiches weet te verzamelen wint het spel.

Kuddegedrag ziet er super tof uit, ik bedoel; welk spel heeft er nou nog meer een roze koe? En bij het aanzien van de doos wil ik het spel graag uitproberen. De zwarte koeienvlekken zijn namelijk van een speciaal materiaal gemaakt, waardoor ze aaibaar zijn. Het enige nadeel van het spel vind ik de antwoordblaadjes, dit zijn er wel heel weinig, zeker als je het spel met een grote groep speelt. Dan ben je echt zo door de antwoordblaadjes heen. De makers hadden beter meer velletjes erbij kunnen doen of deze dubbelzijdig kunnen maken.

Ik vind de roze koe trouwens ook leuk bedacht, deze wil je namelijk niet in je bezit hebben. Als je namelijk de roze koe voor je hebt kan je het spel niet winnen. Je krijgt deze koe als je als enige een ander antwoord geeft. Zorg er dus voor dat je niet de vreemde eend in de bijt bent, maar dat je leert denken als de andere spelers.

De simpele regels zorgen ervoor dat het spel toegankelijk is voor jong en oud. Echt iedereen kan meedoen, van je oma tot je jongere broertje. Dit komt ook doordat de vragen die gesteld worden makkelijk zijn, zoals: "noem iets paars" of "wat is het beste merk sneakers". Iedereen weet wel een antwoord te bedenken op zulk soort vragen, alleen moet je proberen je medespelers in te schatten en ook te bedenken welke antwoorden zij kunnen geven. Kortom, Kuddegedrag is echt een leuk spel voor op feestjes of om met de familie te spelen. Ik vind het echt terecht dat dit spel speelgoed van het jaar 2022 heeft gewonnen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page