top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Labyrinth - De betoverende doolhof

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Labyrinth - De betoverende doolhof

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 4

Speeltijd: 20 - 30 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Ravensburger

Prijs: €29.99

De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • een speelbord

  • 34 doolhofkaarten

  • 24 schatkaarten

  • 4 speelfiguren

De doolhofkaarten moeten aan het begin van het spel goed door elkaar geschud worden. Deze worden vervolgens willekeurig op de lege plekken van het speelbord gelegd. Er blijft een doolhofkaart over die gebruikt wordt om het doolhof te verschuiven.

Ook de schatkaarten moeten goed geschud worden. Deze worden vervolgens verdeeld onder de spelers, iedere speler ontvangt hetzelfde aantal schatkaarten. De stapel met schatkaarten moet dicht neergelegd.


De spelregels

De jongste speler mag beginnen. Deze bekijkt alleen de bovenste schatkaart van zijn stapel en legt deze vervolgens weer gedekt voor zich neer. De schat op dit kaartje is het eerste doel van de speler hij kan deze bereiken door zich een weg door het doolhof te vinden.


De speler die aan de beurt is pakt de overgebleven doolhofkaart en plaatst deze aan een zijkant van het speelbord. De kaart kan er in geschoven worden op de plekken waar de pijlen st

aan aangegeven. Door de kaart door te schuiven valt er aan de andere kant van het speelbord een nieuwe doolhofkaart er uit, deze mag de volgende speler gebruiken om de gangen te veranderen. Deze kaart mag trouwens niet terug geplaatst worden op de plek waar deze eruit is gevallen.

Als een speelfiguur samen met een doolhofkaart van het bord af geschoven wordt dan wordt het speelfiguur aan de andere kant van het speelbord geplaatst. Het op deze manier verplaatsen van het speelfiguur telt niet als een zet.


Nadat de speler de gangen van het doolhof heeft verplaatst mag hij met zijn speelfiguur gaan lopen. Dit mag zover als de gangen doorlopen en er is geen beperkt aantal plekken die een speler hoeft te verplaatsen. Daarnaast mag hij er ook voor kiezen om zijn speelfiguur te laten staan. Ook mogen er op een speelveld meerdere figuren staan.

Als je jouw schat door de gangen kunt bereiken laat je je schatkaart zien aan je medespelers. Daarna kun je een nieuwe schatkaart van je stapel pakken en weer op zoek gaan in het doolhof.

Het spel is afgelopen als een speler al zijn schatkaarten heeft gevonden. Daarna moet deze nog terug naar zijn beginpunt, als dit is gelukt heeft hij daadwerkelijk gewonnen.


Het spel kan eenvoudiger gemaakt worden voor jonge kinderen. Aan het begin van het spel mogen door de speler alle schatkaarten al bekeken worden. Ook kan je ervoor kiezen om het spel te laten eindigen als iemand als zijn schatkaarten heeft gevonden. Het terugbrengen van het speelfiguur naar het beginpunt hoeft dan niet meer gedaan te worden.


Pluspunten

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Er is een spelvariant voor de allerkleinste beschikbaar.

+ Het spel is tactisch, maar je hebt er ook een beetje geluk voor nodig.

+ Gemaakt van stevig materiaal.


Minpunten

- Het spel is leuker als je met meer dan twee personen bent.

- Het spel wordt na meerdere keren spelen wel eentonig.


Beoordeling

De betoverende doolhof is een echte klassieker, het ligt al vanaf 1986 in de schappen. Ik speelde dit spel al in mijn jeugd. Het leuke aan dit spel is dat je het op verschillende manieren kan spelen. Zo is het toegankelijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het spel is dus een echt familiespel.

Het spel is al met z'n tweeën te spelen, maar is wel leuker als je met meerdere personen bent. Dan verschuift het doolhof namelijk vaker en doe je er langer over om bij een schatkaart te komen.

Het spel is tactisch, maar je hebt er ook geluk voor nodig. Je moet bij dit spel echt vooruit denken. Wat is de beste plek om het speelfiguur neer te zetten? En wat gebeurt er als ik de doolhofkaart op een bepaalde plek plaats? Daarnaast heb je ook een beetje geluk nodig bij dit spel. Soms heb je gunstige schatkaarten waar je zo bij kunt en soms ben je een tijdje bezig. Daarnaast ben je ook afhankelijk van de zetten van je medespelers, zij kunnen zo heel je pad weer veranderen, waardoor je er langer over doet om bij je schat te komen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page