top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Lembitu

Naam: Lembitu

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 2D6 Games

Prijs: €29.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • 4 pionnen

  • 1 beurtmarkering

  • 3 dobbelstenen

  • 60 vijandelijke markeringen

  • 20 opstand markeringen

Voordat het spel begint kiest iedere speler een pion en plaatst deze in Weissenstein. De beurtmarkering plaats je op het spoor op de startpositie. De opstandmarkeringen plaats je op de 4 steden rondom Weissenstein. Alle drie de dobbelstenen gooi je 4 keer en op deze manier plaats je de nieuwe vijandelijke eenheden op het speelbord. Alle resterende kubussen plaats je naast het bord als reserves. Als laatste plaats je de beurtmarkering één veld naar voren, zodat de beurt van de eerste speler kan beginnen.


De spelregels

Lembitu is een coöperatief spel, je speelt gezamelijk tegen een vijand. Het spel wisselt tussen beurten van spelers en vijandelijke beurten. Je kan de vijandelijke beurten herkennen aan de soldaat op het beurtenspoor.

Tijdens de beurt van de spelers maakt het niet uit uit in welke spelersvolgorde je de acties uitvoert. De enige regel is dat de spelers wel om de beurt hun acties doen. Ook is het aantal acties afhankelijk van het aantal spelers. Bij een spel met met twee spelers heeft elke speler 6 acties,

met drie spelers heeft elke speler 4 acties en met met vier spelers heeft elke speler 3 acties.

Je mag dezelfde acties meerdere keren achter elkaar doen tijdens een beurt, er zijn drie verschillende soorten acties beschikbaar:

  • Bewegen - je kan je verplaatsen op een hoofdweg (dikke lijn) of op een bospad (stippellijn). Je kan niet bewegen door een locatie die bezet is door vijandelijke troepen. Als je minstens één zet op een hoofdweg hebt gedaan, krijg je automatisch één extra beweging die je kan inzetten tijdens je beurt. Er is wel een limiet, je krijgt slechts één extra beweging per beurt.

  • Vechten - je verwijdert één vijandelijke eenheid van zijn huidige locatie.

  • Opstand - je plaatst de opstandmarker op je huidige plaats. Deze locatie mag geen vijandelijke eenheden bevatten als je de marker wilt plaatsen.

Nadat alle spelers hun acties hebben uitgevoerd is het de beurt aan de vijand. Tijdens de beurt van de vijand zullen de eenheden van drie verschillende leiders op weg gaan naar Weissenstein. Elke leider heeft twee locaties waar hun eenheden vandaan komen. Je gooit drie dobbelstenen en plaatst vijandelijke troepen op het bord door een keten te vormen van de eenheden op basis van het resultaat. Vijandelijke troepen bewegen altijd op grote wegen richting Weissenstein over de kortste weg die beschikbaar is. Indien er zijn meerdere wegen met gelijke lengte, kies je zelf de meest geschikte. Als er gaten zijn in de keten, vanwege gevechten, tussen de start locatie van een vijand en de voorste kubus op de weg dan vul je deze gaten eerst.

Als een vijandelijke eenheid een speler bereikt dan is die speler is uitgeschakeld en doet hij de rest van het spel niet meer mee. Als een vijandelijke eenheid een locatie betreedt met een opstandmarkering, dan wordt deze opstand onderdrukt. Je verwijdert dan de opstandmarkering en de vijandelijke eenheid. De 4 opstandmarkeringen die je tijdens het opzetten van het spel hebt geplaatst, voorkomen dat een vijandelijke eenheid de locatie inneemt.

De vestiging blokkeert de vijand om zo beslag te nemen op de locatie. In dat geval gaan de vijandelijke troepen zich voortbewegen op bospaden, om zo de kortste weg te nemen naar

Weissenstein, totdat ze weer bij een grote weg komen.

In het geval dat een vijandelijke richting volledig "geblokkeerd" is door vestigingen op een manier dat er geen nieuwe eenheden kunnen worden geplaatst. Dan wordt er elke keer dat deze richting wordt gerold, worden 1 of 2 eenheden in plaats daarvan in de sectie "siege" geplaatst - tot de vestiging succesvol kan worden belegerd.

Als de vijand ten minste twee van zijn eenheden op de heeft sectie "siege", heeft kan deze een vestiging veroveren tijdens zijn beurt. De vestiging wordt verwijdert en de vijandelijke eenheid neemt de locatie in. De twee eenheden worden wel verwijderd uit de siege sectie.


"Er zullen maximaal drie opstanden zijn tijdens de spel. De opstanden vinden plaats als de beurtmarkering het opstandveld binnen gaat tijdens de beurt. Tijdens de opstand worden alle opstandmarkeringen in de provincies van een bepaalde kleur overgedragen aan de vestigingen.

Provincies van andere kleurmarkeringen blijven ongewijzigd. Na de opstand volgt er weer een normale speelbeurt.


Je wint het spel als de beurtmarkering weer bereikt, zonder dat er vijandelijke eenheden Weissenstein hebben bereikt. Je verliest het spel als de vijandelijke eenheden Weissenstein zijn binnen gedrongen.


Pluspunten

+ Het spel is coöperatief.

+ Het spelmateriaal is stevig.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is strategisch

+ Het spel is zowel geschikt voor de beginnende als ervarener speler.


Minpunten

- Het artwork is een beetje retro.


Beoordeling

Lembitu is een spel wat uit Estland komt en zich ook in dat land afspeelt. Het spel is geïnspireerd op de kruistochten in Estland. Je speelt het spel samen, dus coöperatief. Je vecht als generaals tegenover de veroveraars en opstandelingen. Afhankelijk van het aantal spelers heb je tijdens je beurt een aantal acties die je kan doen: bewegen, vechten en opstand. Je kan allemaal verschillende acties doen of dezelfde acties. Nadat iedere speler aan de beurt is geweest is het de beurt aan de vijand. De snelheid en de richting van de vijand wordt bepaald aan de hand van de dobbelstenen. Als deze vijanden Weissenstein weten te bereiken dan verlies je het spel, lukt het ze niet dan win je het spel.

Het leuke van dit spel is dus dat het coöperatief is. Je strijdt samen tegen een gemeenschappelijke vijand. Overleg dus ook met elkaar wat het handigst is om te doen qua zetten. Iedere speler heeft maar een bepaald aantal acties per beurt, dus gebruik deze verstandig! En hoe leuk is het als je aan het einde van het spel samen wint tegen de vijand?

Het spel ziet er kleurrijk uit en het spelmateriaal is stevig. Wel vind ik het artwork er nog al simpel uit zien. Het spel had er aantrekkelijker uitgezien als dit mooier was geweest en bijvoorbeeld het speelbord echt met dorpen, bossen, zeeën etc. geïllustreerd zou zijn.

Het spel zelf is niet moeilijk en de regels zijn eenvoudig uit te leggen. Als je eenmaal begrijpt hoe de vijanden bewegen en welke acties je kan doen, dan is het spel heel simpel. Ik denk dat het een perfect spel is voor een beginnende spelletjesspeler die iets meer strategie zoekt in een spel. Ik denk trouwens ook dat het spel leuk is voor de al iets ervarener speler die door het coöperatieve gedeelte ook zeker wel een vernieuwing vind.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page