top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Lemur Tails

Naam: Lemur Tails

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 40 witte staartkaarten

 • 40 zwarte staartkaarten

 • 4 dubbelzijdige maki-kaarten

 • 4 dubbelzijdige staart-startkaarten

 • 12 zonnende maki-kaarten

 • 8 jokerkaarten

 • 1 eindkaart

 • 1 overzichtskaart

Voordat het spel begint geef je iedere speler twee setjes makikaarten. Zorg dat de speler een setje krijgt wat eindigt op een witte staartring en een setje wat eindigt op een zwarte staartring. Geef beide spelers twee zonnende maki's en leg deze open voor je neer. Leg de rest binnen handbereik voor beide spelers.

Schud de staartkaarten (inclusief de jokers), dit is nu de trekstapel. Geef iedere speler 8 kaarten van de trekstapel, deze houdt de speler voor zichzelf. Trek 8 kaarten van de trekstapel en leg deze open tussen de twee spelers, dit is de markt. Pak de onderste 10 kaarten van de trekstapel en schud hier de eindkaart door. Leg vervolgens deze 10 kaarten weer onder op de trekstapel.

Leg de overzichtskaart binnen handbereik van beide spelers. Zorg voor ruimte voor een aflegstapel.


De spelregels

Maak je start zo lang mogelijk. De spelers proberen beide staarten zo lang mogelijk te maken, want alleen de kortste staart telt. Degene die de langste korte staart heeft, wint.


Bepaal de startspeler. In je beurt kun je twee soorten acties doen:

 • Staartkaarten spelen

 • Zonnende maki's inzetten

Deze acties mag je in onbepaalde volgorde zo vaak uitvoeren als je wilt.


Wanneer je een staartkaart wilt spelen, dan let je op twee dingen: de kleur en het getal.

Als je een kaart aanlegt, dan moet je Staartkaart een andere kleur hebben dan de Staartkaart die al aangelegd is. Is de laatste kaart aan je staart een witte staartkaart, dan moet je er nu een zwarte aanleggen. Ook moet je letten op het getal: het getal dat je aanlegt, moet gelijk zijn of een verschil hebben van +1 of -1. Als je laatste kaart aan je staart een witte 6 is, dan moet je dus een zwarte 5, 6 of 7 aanleggen. Je bent vrij om zoveel kaarten als je wilt uit je hand te spelen. Deze hoeven niet per se aan één staart aan te sluiten, je mag deze verdelen over beide staarten.


Je mag ook een kaart spelen aan de staart van je tegenstander. Hierbij moet je er ook op letten dat de kleur en het getal juist zin. Als je een kaart bij je tegenstander speelt, pak je twee kaarten van de trekstapel en voeg je deze toe aan je hand. Je mag deze handling zo vaak herhalen als je wilt.


Een zonnende maki is beschikbaar wanneer deze met de zonnende kant naar boven ligt. Met deze kaart kan je één van vier acties uitvoeren. Na het uitvoeren draai je de lege zijde naar boven. Je kunt de kaart pas weer gebruiken na de kaart te activeren. Je mag zoveel zonnende maki's inzetten als je wilt, zolang je deze beschikbaar hebt.

Om een zonnende maki te activeren moet je in je beurt een serie van minimaal 3 staartkaarten ononderbroken spelen aan één staart. Draai een afwezige maki om naar de zonnende kant.

Je kunt naast je standaard twee zonnende maki's, ook extra zonnende maki's krijgen. Wanneer al je zonnende maki's al actief zijn en je een serie van minimaal 3 kaarten aan één staart speelt, dan mag je een zonnende maki van de voorraad pakken en met de zonnende kant open voor je leggen.


Wanneer je een zonnende maki hebt, dan mag je deze gebruiken voor één van de volgende vier acties:

 • Pak een kaart uit de markt, neem deze op hand of speel deze direct.

 • Pak de laatste kaart van een staart van je tegenstander, neem deze op hand of speel deze direct.

 • Trek blind een kaart uit de hand van je tegenstander. Neem deze kaart op hand of speel deze direct.

 • Leg 1-3 kaarten af en trek hetzelfde aantal kaarten van de trekstapel.

De Jokers zijn staartkaarten met een ster in plaats van een getal. Deze mogen dus vrij aangelegd worden, wel rekening houdende met de kleuren. Wit moet nog steeds aan zwart en vice versa. De staartkaart die vervolgens op de joker wordt gelegd moet wel kloppend zijn in de serie. Ligt er een zwarte 4 en witte joker, dan mag je hier bijvoorbeeld geen zwarte 8 op leggen. Wel mag hier een zwarte 3, 4 of 5 op gelegd worden.

Jokers die gespeeld zijn, mogen ingewisseld worden. Als in een staart een zwarte 4, een witte joker, en een zwarte 5 ligt, dan mag de witte joker ingewisseld worden door een witte 4 of 5. De joker mag uit je eigen staart gehaald worden, maar ook uit die van je tegenstander.

Wanneer je helemaal geen kaart kunt spelen, dan pas je. Je mag dan één tot drie kaarten uit je hand afleggen.


Wanneer je klaar bent met kaarten spelen en acties uitvoeren, dan eindigt je beurt. Vul je hand aan tot 8 kaarten en vul eventueel de markt ok aan tot 8 kaarten.

Wanneer een speler de eindkaart trekt, dan wordt de ronde afgemaakt. Een ronde is klaar als beide spelers even vaak aan de beurt zijn geweest. Beide spelers tellen nu de lengte van hun kortste start. De speler met de langste korte staart wint. Bij gelijkspel kijk je naar de langste lange staart. Is het dan nog steeds gelijkspel, dan wint de speler die het minste aantal jokers heeft in de korte staart.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Alleen de kortste staart telt.

+ Het spel is speciaal voor 2 spelers.

+ Het spel is eco-friendly.

+ Het artwork is super mooi.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Maak de staarten van je maki's super lang tijdens Lemur Tails! Iedere speler start met twee maki's, die elk een andere kleur staartring hebben. Als je aan de beurt bent dan kan je kiezen tussen het spelen van kaarten of zonnende maki's inzetten. Als je ervoor kiest om een kaart te spelen dan hou je rekening met de kleur en het getal. De kleur moet namelijk de andere kleur hebben dan de kaart die er al ligt en het getal moet gelijk zijn of een verschil hebben van +1 of -1. Je kan ook zonnende maki's inzetten als je een serie van 3 kaarten aan een staart aanlegt, dan kan je je tegenstander lekker dwarsbomen. Spelers spelen om de beurt en zodra een speler de eindkaart trekt gaat de laatste ronde in. Je telt dan enkel de lengte van je kortste staart, de speler met de meeste punten wint!

Bij Lemur Tails telt alleen je kortste staart voor de punten. Het heeft dus weinig zin om maar aan één staart je kaarten aan te leggen. Probeer een beetje strategisch je kaarten weg te spelen, zodat de staarten ongeveer even lang worden. Op deze manier scoor je namelijk de meeste punten! Je mag ook kaarten bij de staarten van je tegenstander aanleggen, maar kijk daarbij wel uit dat je hem niet teveel helpt. Ik zou alleen kaarten aanleggen die je echt kwijt moet, want aan het einde van je beurt mag je je hand natuurlijk weer aanvullen tot 8 kaarten. Dit kan handig zijn als jou beide staarten uit hoge getallen bestaan, maar jij voornamelijk lage getallen op hand hebt.

Er zitten ook jokers in het spel die je het spel makkelijker kunnen maken. Je moet dan nog wel rekening houden met de kleur, maar je kan deze kaart inzetten voor elk gewenst getal. Je kan ook jokers pakken die al gespeeld zijn door een kaart met dezelfde kleur en het getal waar deze kaart voor werd gespeeld te spelen. Dit kan in latere beurten super handig zijn, zeker als je een reeks kaarten achter elkaar wilt spelen.

Lemur Tails is overigens ook een eco-friendly spel. Dit houdt in dat tijdens het produceren van het spel er gebruik is gemaakt van FSC-materialen en biologisch afbreekbare lijm, inkt en plastic. Ook nog is goed voor het milieu dus!

Het Artwork van Lemur Tails is, zoals eigenlijk altijd wel bij de spellen van Jolly Dutch, super mooi vormgegeven. Vooral de verschillende maki's en de zonnende maki's vind ik erg schattig, maar ook de staartonderdelen zien er mooi en gedetailleerd uit.

Lemur Tails is een leuk spel voor 2 spelers. Vooral het element dat je punten scoort voor je kortste staart vind ik leuk bedacht. Daarnaast kan je elkaar tijdens het spel ook dwarsbomen door een zonnende maki te spelen. Dan kan je bijvoorbeeld een kaart van je tegenstander afpakken of een kaart van de staart van je tegenstander afpakken. Ook kan je met deze actie kaarten afleggen en nieuwe pakken of een kaart van de markt pakken die je nodig hebt voor jou staarten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page