top of page
 • Foto van schrijverMirthe

LOOP (life of ordinary people)

Naam: LOOP (life of ordinary people)

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 13+

Uitgever: Blackbody Lab

Prijs: €33.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een speelbord

 • 6 speelmatten

 • 20 carrièrekaarten

 • 30 gunstkaarten

 • 30 materiaalkaarten

 • 30 activiteitenkaarten

 • 18 doelkaarten

 • 30 eventkaarten

 • 54 geldmunten

 • 6 reputatiemunten

 • 9 creditcards

 • 6 overzichtskaarten

Als je dit spel voor de eerste keer speelt is het handig dat je het basisspel speelt. Je carrière is dan 'intern' oftewel stagiaire.

Als je met 1 of 2 spelers speelt moet je voordat je het spel begint 2 materiaalsets verwijderen (van elk 1), speel je met 3 of 4 spelers dan moet je 1 materiaalset verwijderen en met 5 of 6 spelers dan verwijder je geen materiaal. De materiaalkaarten plaats je vervolgens op de plek waar 'depletion'staat.

Vervolgens plaats je 5 activiteiten op de daarvoor aangegeven plekken en de rest plaats je in het midden. Al de muntstukken leg je op de werkplek neer.

Iedere speler krijgt 3 doelkaarten, de rest van die kaarten doen niet mee tijdens het spel.

De 5 kaarten met een blauwe gunst doen ook niet mee tijdens het spel (deze zijn voor als je alleen speelt). De rode worden geschud en uitgedeeld aan de spelers.

Geef iedere speler daarna een spelersmat en een carrièrekaart. De geluksmunt wordt op de juiste plek gelegd. Als laatste pakt iedere speler alvast 2 geldmunten en 1 willekeurige materiaalsoort. De speler die als laatst 100 euro of meer heeft uitgegeven begint het spel.


De spelregels

Als je aan de beurt bent vul je je gunstkaarten aan tot 5. Daarna mag je 1 hoofdactie uitvoeren. Je kan kiezen uit de volgende acties:

 • Werken - om geldmunten te verdienen tijdens dit spel moet je werken. Als je werkt verdien je munten, maar je verliest wel geluk. Op je carrièrekaart staat aangegeven hoeveel dit is.

 • Kopen - als je genoeg geldmunten hebt verzameld kan je er ook voor kiezen om te kopen. Je mag tijdens één beurt wel drie soorten materiaal kopen en je mag zoveel materiaal bij je hebben liggen als je wilt. De kwaliteit van het materiaal kan je zelf bepalen door het aantal munten die je ervoor betaald. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld 3 munten te betalen dan draai je het kaartje zo dat er 3 witte rondjes aan de bovenkant van de kaart staan. Als je ervoor kiest om materiaal te kopen dan gaat je geluk niet omhoog of omlaag.

 • Consumeren - als je ervoor kiest om te consumeren dan moet je het materiaal dat je hebt verzameld uitgeven. Dit geef je uit een activiteiten die liggen in de daarvoor aangegeven plek. Je gaat 1 plaats vooruit op de lijn van geluk als je een activiteit uitvoert. Als je een activiteit behaald hebt dan plaats je deze op 1 van de 3 plekken op de speelmat. Je mag tot 3 activiteiten doen in 1 beurt. Wanneer je in een volgende beurt een vierde activiteit wilt doen dan moet deze 1 van de 3 activiteiten vervangen die je al hebt liggen. Bovenaan de activiteit staat met 2 kleuren aangegeven welke materialen je nodig hebt. Als je ervoor kiest om een activiteit uit te voeren dan draai je je kaartje van het bijbehorende materiaal zo dat er 1 wit rondje af gaat. Stel dat je voor een activiteit 2 dezelfde materiaalsoorten nodig hebt dan moet je ook 2 verschillende materiaalkaartjes hebben, deze kunnen niet van hetzelfde kaartje afgehaald worden. Als een materiaalsoort op is dan kan je deze niet meer gebruiken en verplaats je deze naar het landfill plekje op je speelmat.


Naast de drie hoofdacties, waarvan je er maar 1 per beurt mag uitvoeren, kan je ook 3 extra acties doen. Zo kan je een doelkaart, een gunstkaart of reputatie spelen.

Je kan tijdens je beurt misschien een doel kan behalen om je geluk een extra boost te geven, aan het begin van het spel krijgt iedere speler 3 doelkaarten. Om een doel te bereiken kijk je naar de eigenschappen die bovenaan je doelkaart staan. Als je activiteiten hebt liggen die hetzelfde aantal eigenschappen als dat je doelkaart aangeeft dan wordt je geluk geboost. Je moet dit wel doen in dezelfde beurt als dat je dit doel behaald hebt, je kan zelfs meerdere doelen in 1 beurt behalen. Wanneer je deze behaald hebt leg je de kaart op de daarvoor aangegeven plek op de speelmat. Er zijn in totaal 5 verschillende eigenschappen, namelijk huis (staat voor familie), groep (vertegenwoordigt de gemeenschap), blaadje (staat voor de natuur), boek (staat voor kennis) en hart (staat voor gezondheid.


Je kan ook een witte gunstkaart spelen. Je mag een onbeperkt aantal tijdens je beurt spelen op ieder gewenst moment tijdens je beurt. Door deze kaarten te spelen kan je materiaal kopen van andere spelers. Deze speler mogen de gunstkaart accepteren of weigeren. Als een speler deze kaart accepteert dan neemt hij deze bij zijn eigen verzameling. Er is geen limiet aan het aantal gunstkaarten die je kan hebben, maar een speler moet er altijd minimaal 5 bezitten. Daarnaast moet je deze speler ook geldmunten betalen, op de kaart staat hoeveel dit er moeten zijn. Als laatste gaat de speler die de kaart heeft geaccepteerd omhoog qua reputatie (tot maximaal 2), ook dit aantal staat aangegeven op de kaart.

Als een speler er voor kiest om een gunstkaart te weigeren dan moet hij een reputatiemunt inleveren of een zelfde soort kaart als de andere speler speelt. Kan je geen van beide doen? Dan moet je de gunstkaart accepteren. De afgewezen gunsten vormen samen een aflegstapel.


De laatste extra opties die je hebt is je reputatiemunten uitgeven. Deze kan je inzetten tijdens 1 van de hoofdacties. Als je ervoor kiest om te werken ontvang je 1 extra geldmunt, dus als je 2 reputatiemunten inzet ontvang je 2 extra munten. Kies je ervoor om de reputatiemunten in te zetten bij het kopen van materialen? Dan gaat de kwaliteit omhoog, dit is afhankelijk van de hoeveelheid reputatiemunten die je inzet. Je kan ook 2 reputatiemunten inzetten om 1 geluk te verkrijgen.

En natuurlijk heb je ook de optie om met een reputatiemunt een gunst van een ander te weigeren.


Aan het einde van je beurt vul je materiaal- en activiteitenkaarten weer aan op het speelbord. Als er bijvoorbeeld geen materiaalkaarten meer zijn dan schud je de aflegstapel en vul je vanuit hier aan.

Het spel eindigt als iemand het maximale geluk heeft bereikt of als alle materiaalkaarten op zijn en het woord 'deplition' te zien is. Iedere speler heeft dan nog 1 beurt om acties uit te voeren.

Daarna is het tijd om de score te berekenen. De speler die de laatste materiaalkaart heeft gepakt verliest nog 1 geluk. Ook verlies je 1 geluk per 3 materiaalkaarten die je nog over hebt. De speler die het hoogste aantal geluk heeft wint uiteindelijk het spel.

Je kan dit spel ook nog spelen op verschillende manieren. Als je wat meer gevorderd bent kan je de competitieve variant spelen. Dan komen ook nog de creditcard en de eventkaarten in het spel. Je kan ook in teams spelen of zelfs alleen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel ziet er heel mooi uit.

+ Je kan dit spel op verschillende manieren spelen.


Minpunten

- De spelregels zijn duidelijk, maar het lettertype leest niet fijn.


Beoordeling

Je moet tijdens een potje LOOP proberen om zo gelukkig mogelijk te worden. Het spel lijkt een beetje op het echte leven. Door te werken verdien je geld en met dat geld kan je dingen kopen om vervolgens verschillende leuke activiteiten uit te voeren. Zo wordt je het gelukkigst, maar als je werkt gaat je geluk omlaag, want werken is natuurlijk niet leuk, haha. Je moet dus een goede balans zien te vinden tussen die drie dingen.

Als je de basisvariant speelt dan ben je altijd intern, maar heb je dit spel al vaker gespeeld dan kan je ervoor kiezen om een andere baan te nemen. Daar zitten bovendien ook weer doelen aan gekoppeld die het spel wat leuker maken.

Je kan dit spel niet alleen in de basisvariant spelen, maar er zijn nog meer varianten. Zo heb je een solovariant, deze is heel goed speelbaar, maar ik mis wel een beetje het element dat je materialen met andere spelers kan ruilen.

Daarnaast ziet het spel er ook heel erg mooi uit. De illustraties zijn op een hele fijne manier getekend en zijn niet al te gedetailleerd, maar toch is duidelijk wat er mee bedoelt wordt. Ook vind ik de donkere stijl heel erg mooi en leuk bedacht.

De doos waar het spel in zit is ook niet al te groot en dus kan je het eenvoudig overal mee naartoe nemen. Ook zit het spelmateriaal zo ingedeeld dat er geen ruimte verloren gaat, alles past perfect.

Het enige minpuntje vind ik de handleiding waar de spelregels in geschreven staan. Het lettertype wat hiervoor is gebruikt is heel onrustig. Er worden woorden met hoofdletters geschreven en zonder, ook worden er verschillende kleuren gebruikt. Dit leest niet zo lekker en je bent daardoor langer bezig met het lezen van de spelregels en dat terwijl deze eigenlijk heel eenvoudig zijn en gemakkelijk te leren.

Het kan zijn dat de echte versie een klein beetje verschilt van de versie die ik heb gespeeld, maar ik zou zeker een keer een kijken nemen op de kickstarter pagina!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page