top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Make-a-Snake

Naam: Make-a-Snake

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 3+

Uitgever: Lifestyle Boardgames

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 houten dobbelsteen

  • 1 meetlint

  • 4 clips

  • 4 sets slangentegels in 4 verschillende kleuren

  • 3 stickervellen om je slang te personaliseren

  • 4 drakenlichaamtegels

  • 8 ronde fiches

Voordat het spel begint neemt elke speler 1 slangenkop en 1 slangenstaart van de gekozen kleur en 1 clip. Als je aan het spelen bent met 2 of 3 spelers leg je de slangenstaarten en clips die overblijven terug in de doos.

Plaats de slangenkop recht voor je. Leg de slangenstaart en de clip opzij, je hebt deze nodig aan het einde van het spel. Sorteer de resterende slangentegels in 4 stapels op kleur.

De oudste speler pakt het meetlint en de houten dobbelsteen. Deze speler begint ook het spel.


De spelregels

Tijdens het spel voeg je nieuwe tegels toe aan je slang. De speler met de kortste afstand tussen de tong en de staart van zijn slang wordt de winnaar.


De spelers spelen om de beurt met de klok mee beginnend met de eerste speler. Gooi de dobbelsteen tijdens je beurt. Kies een van de kleuren op de dobbelsteen en pak de bovenste tegel van die kleur van de stapel in het midden van de tafel. Als er geen tegels meer in die kleur zijn, kan je de bovenste tegel van een van de andere stapels pakken. Verbind de tegel met je slang, je mag beide kanten van de tegel naar boven leggen.

Je kunt je slang oprollen en de slangentegels mogen elkaar overlappen ongeacht hun kleur.


Zodra er nog maar twee stapels over zijn, maken de spelers de ronde af zodat alle slangen hetzelfde aantal tegels hebben. Dan eindigt het spel. De spelers verbinden de staart met hun slangen. De eerste speler helpt de anderen om hun slangen te meten. Om een slang te meten, houdt je de knoop op het meetlint vast en leg deze aan staart van de slang. Rek het meetlint uit zodat het de tong van de slang raakt en markeer de plek op het meetlint met een clip. Als de afstand tussen de tong en de staart van je slang is de kortste, ben jij de winnaar!


Als je met oudere kinderen speelt, kun je met geavanceerd regels spelen om het spel uitdagender te maken. In deze spelvariant kun je je slang alleen overlappen als de nieuwe tegel die bovenop ligt minstens één andere tegel heeft van dezelfde kleur. Deze regel is niet van toepassing op de kop en de staart van een slang. Je kan de nieuwe tegel op de kop van de slang plaatsen, ongeacht de kleur. Op dezelfde manier kan je de staart van de slang op een tegel van elke kleur plaatsen.

Als de regels je niet toestaan om de geselecteerde tegel met je slang te verbinden, moet je zijn richting veranderen. Als je de nieuwe tegel nog steeds niet kan verbinden, verander de richting van de vorige tegel. Het is mogelijk dat je de richting van verschillende tegels moet veranderen om de nieuwe tegel toe te voegen.


Je kan ook een coöperatieve variant spelen. Je heb 4 lollyfiches nodig voor dit spel.

Neem 1 slangenkop en 1 slangenstaart van elke kleur. Leg de rest van de slangenkoppen en slangenstaarten, evenals de clips en het meetlint, terug in de doos. Leg de slangenstaart opzij, je hebt hem nodig aan het einde van het spel. Plaats de slangenkop in het midden van de tafel. Neem 4 lollyfiches en plaats ze rond de slangenkop op een afstand van ongeveer 15 cm van de staart. Sorteer de overgebleven slangentegels op kleur in 4 stapels. De oudste speler neemt de houten dobbelsteen en begint het spel. Het doel van het spel is om alle 4 lolly-fiches aan te raken!

Gooi tijdens je beurt de dobbelsteen en voeg een slangentegel toe aan de slang. Dan gaat de beurt naar de speler aan je linkerhand.

Als de spelers erin slagen om alle 4 de lollyfiches aan te raken met het lichaam van de slang voordat 2 van de 4 stapels op zijn, winnen ze het spel! De spelers mogen de staart met de slang verbinden en hun overwinning vieren. Als de spelers falen, ze kunnen het altijd opnieuw proberen!


Je kan ook een coöperatieve variant spelen met wat oudere kinderen. Je hebt 1 drakenlichaamtegel met 4 connectoren, 3 bewakingstorens en 1 drakenei-token nodig.

Neem een drakenlichaamtegel met 4 connectoren van een willekeurige kleur en plaats deze in het midden van de tafel. Neem de 3 bewakingstorens en plaats ze op een afstand van ongeveer 15 cm van de bedoelde connector voor de slangenhals. Pak het drakenei-token en plaats deze op dezelfde afstand van de connector bedoeld voor de slangenstaart. Neem 3 slangenkoppen en 1 slangenstaart van welke kleur dan ook en leg ze opzij, je hebt ze nodig aan het einde van het spel. Leg de overgebleven slangenhoofden en slagenstaarten, evenals de clips en het meetlint, terug in de doos. Sorteer de resterende slangentegels in 4 stapels op kleur. De oudste speler neemt de houten dobbelsteen en begint het spel.

Gooi tijdens je beurt de dobbelsteen en voeg een slangentegel toe aan de slang. Dan gaat de beurt naar de speler links van je. De slang heeft 3 connectoren bedoeld voor de nekken en 1 connector bedoeld voor de slangenstaart. De spelers moeten eerst alle 3 de bewakingstoren met de slangenhalzen verbinden.

Nadat je alle drie de bewakers hebt verslagen, mag je het gestolen drakenei verzamelen. Maar je moet voorzichtig zijn! Je mag het ei niet aanraken, anders kan het breken. Je moet het ei volledig omcirkelen met de staart van de slang. Als een slangtegel per ongeluk het drakenei raakt, moet je de tegel omdraaien zodat deze het ei niet meer raakt. Als het het ei nog steeds raakt, moet je de vorige tegel ook omdraaien, enzovoort totdat geen enkele slangtegel het ei raakt. Als de slang het drakenei volledig omcirkelt, mag je ook de punt van de staart van de slang te verbinden.

Als de spelers erin slagen om alle drie de bewakers te verslaan en het het drakenei te verzamelen voordat 2 van de 4 stapels op zijn, winnen ze het spel! Als de spelers falen, kunnen ze het altijd opnieuw proberen!


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan de slangen zelf bestickeren.

+ Er zijn heel veel verschillende varianten mogelijk op het spel.


Minpunten

- De echte strateeg haalt hier geen voldoening uit.


Beoordeling

Wie maakt de kortste slang? Iedere speler neem aan het begin van het spel een slangenkop en een slagenstaart. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen. Deze geeft twee kleuren aan en van de correspondeerde stapels met slagentegels mag je een stuk pakken en aan je slang toevoegen. De spelers spelen om de beurt en je mag de slangentegels elkaar laten overlappen. Zodra er twee stapels op zijn stopt het spel en voegen alle spelers de staart toe aan hun slang. Iedere speler meet zijn slang op van de tong tot de staartpunt, de speler met de kortste afstand wint!

Wat ook super leuk is, is dat er 3 stickervellen bij het spel zitten waarmee je de slangen zelf kan bestickeren. Er zitten echt van allerlei soorten stickers bij. Geef jij je slang een zonnebril op of juist niet? En dragen ze hoeden of rugzakken? Ik vind het echt leuk bedacht en zeker ook voor kinderen. Er zitten echt genoeg stickers bij om de slangen origineel te maken.

Sowieso is Make-a-Snake een leuk familiespel. Je kan het al met hele jonge kinderen spelen vanaf 3 jaar. Ze kunnen het dan ook al zelf doen, want de dobbelsteen is ook duidelijk opgedeeld met op iedere zijde 2 kleuren. Daarnaast is het spelmateriaal ook van goede kwaliteit en dus kunnen ze het ook niet zomaar stuk maken.

Je kan het spel overigens wel moeilijker maken als je met iets oudere spelers speelt. Dan moeten dezelfde kleuren stukken elkaar overlappen. Er zijn trouwens heel veel verschillende soorten varianten op dit spel, ook coöperatief. Je moet dan het drakenei te pakken zien te krijgen en de bewakingstorens verslaan. Overigens zijn alle spelregels van de verschillende varianten en die van het basisspel super eenvoudig. De echte strateeg zal hier denk ik geen voldoening uit halen, maar dat is ook niet waar dit spel voor bedoelt is. Het is gewoon echt een leuk familiespel om kinderen kennis te laten maken met spellen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page