top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Meadow

Naam: Meadow

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 60 - 90 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Rebel Studio

Prijs: €44.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 spelbord

 • 2 tweezijdige kampvuurborden

 • 2 blokkeer fiches voor het kampvuur

 • 184 kaarten

 • 1 ronde fiches

 • 4 vouwbare kaarthouders

 • 11 doel fiches

 • 20 actie fiches

 • 12 bonus fiches

 • 28 pad fiches

 • 1 eerste speler fiche

 • 5 enveloppen

 • 4 kleuren markers

 • 1 solo spel fiche


Voordat het spel begint plaats je het speelbord in het midden van de tafel. De pad fiches plaats je binnen bereik van alle spelers.

Drie van de vier kaarthouders plaats je op de daarvoor aangegeven plekken op het speelbord, de overgebleven houder plaats je naast het speelbord. De kaarten verdeel je aan de hand van de achterkant (N, W, S, E) en zo maak je dus vier stapels. De stapels schud je allemaal afzonderlijk van elkaar en je plaatst deze in de kaarthouders. Aan het begin van het spel heb je drie kaarthouders (W, S, E). Later in het spel wordt de S-kaarthouder vervangen door de N-kaarthouder.

Alle plekken op het bord vul je met de kaarten. De linker kolom vul je met vier W-kaarten, de middelste twee kolommen vul je met twee keer vier S-kaarten en de rechter kolom vul je met vier E-kaarten.

Vervolgens plaats je het kampvuurbord. Het bord dat je plaatst is afhankelijk van het aantal spelers. Op het bord staat een symbool voor het aantal spelers. Het bord corresponderend met het aantal spelers plaats je naast het speelbord.

De doel fiches schud je en je plaatst een fiche op de daarvoor aangegeven plek op het speelbord, de rest van de fiches gaan terug in de doos.

Iedere speler kiest een kleur en neemt de volgende spelonderdelen: 5 actie fiches, 3 bonus fiches, een weg fiche met daarop een symbool van een weg en een tweezijdige grondkaart.

Als je met twee spelers speelt dan blokkeer je twee inkepingen, met drie spelers blokkeer je één inkepingen.

Je plaatst het poppetje op de eerste steen, deze geeft de ronde aan. De speler die als laatste door een bij is gestoken ontvangt de eerste speler fiche en start het spel.

Elke speler start met 5 kaarten in zijn hand. Je pakt alle kaarten van een willekeurige rij van het speelbord en één kaart van de stapel met N-kaarten. Nadat je je kaarten hebt gepakt vul je de rij weer aan. Dit proces herhaal je totdat iedere speler 5 kaarten heeft.

Nog voordat het spel start, maar nadat iedereen kaarten heeft gepakt kies je met welke kant van je grondkaart je wilt starten. Deze kaart leg je met de gekozen kant voor je neer in je weide.

Een spel met 2 of 3 spelers bestaat uit 6 rondes en een spel met 4 spelers bestaat uit 8 rondes.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent moet je je actie fiche spelen. Op dit fiche staan twee acties die je mag uitvoeren afhankelijk van waar je je fiche neerlegt. Je kan je fiche neerleggen op een vrije plek op het hoofdbord of op het kampvuurbord. Je fiche blijft in de inkeping liggen totdat de ronde is afgelopen. Wanneer je ervoor kiest om een fiche neer te leggen bij het hoofdbord dan mag je kaarten pakken en eventueel spelen in je weide of in de gebieden daar omheen. Als je ervoor kiest om je fiche neer te leggen bij het kampvuur dan mag je een speciale actie uitvoeren en eventueel een doel behalen.


Kies je ervoor om je fiche te spelen bij het hoofdbord dan mag je de kaart pakken die evenveel plekken van de fiche vandaan ligt als aangegeven. Als je een vraagteken hebt staan op die fiche dan mag je zelf kiezen hoeveel plekken dit is. De lege plek wordt gelijk weer opgevuld. Mocht het voorkomen dat je de lege plek niet kan opvullen dan mag je alleen een kaart spelen.

Daarna mag je een kaart of de net gekozen kaart in je weide of de omliggende gebieden leggen.


Verticale kaarten grondkaarten en observatiekaarten in je weide. Je weide is het gebied wat recht voor je ligt. Horizontale landschapskaarten en ontdekkingskaarten plaats je in de gebieden die daar omheen liggen. Kaarten die je eenmaal gespeeld hebt mag je niet meer verplaatsen tot het einde van het spel.

Grondkaarten geven verschillende ecosystemen weer. Welk ecosysteem dit is staat aangegeven in de links onder in de hoek, de verschillende soorten zijn: bladeren, gras, zand, stenen en drasland. Deze symbolen moeten ten alle tijde zichtbaar blijven.


Wanneer je een grondkaart plaatst moet dit aan de linker- of rechterkant van een eerder geplaatste kaart, je kan tot maximaal 10 kaarten in je weide plaatsen. Grondkaarten creëren het laagste level van je weide en deze kaarten kunnen dus niet op andere soorten kaarten geplaatst worden.

Op observatiekaarten staan verschillende soorten dieren, planten, schimmels en creaties die door mensen zijn gemaakt. Op obstervatiekaarten staat linksboven het symbool van de kaart, in het midden de vereisten om een kaart neer te mogen leggen en linksonder de punten die je behaalt. Observatiekaarten kan je bovenop grondkaarten plaatsen of bovenop een andere observatiekaart als je aan de vereisten daarvan kan voldoen:

 • Als je een observatiekaart speelt dan kan het zijn dat de kaart maar 1 vereisten heeft. Je plaatst dan deze kaart bovenop de kaart die het vereisten heeft. Mocht je meerdere kaarten hebben liggen die dit vereiste hebben dan kies je en kaart waar je deze op wilt leggen.

 • Het kan ook zo zijn dat een observatiekaart twee vereisten heeft. Deze twee vereisten moeten beide zichtbaar zijn in je weide, pas dan kan je deze kaart bovenop één van deze kaarten leggen.

 • Wanneer een observatiekaart een vereiste heeft van een grond symbool dan mag je deze ook op een stapel neerleggen waar dit symbool ligt, ook al liggen er al andere kaarten.

 • Als er tussen de vereiste symbolen een / teken staat dan hoef je niet alle twee de symbolen in je weide te hebben, maar slechts één. Je bepaalt zelf welk symbool je wilt inzetten.

 • Er zijn ook observatiekaarten met pijlen aan de zijkant bij de vereisten. Dan leg je deze kaart dus links of rechts van de kaart waar de vereisten op stond. Ook bij deze kaart kunnen er meerdere vereisten worden aangegeven, maar je speelt de kaart dan altijd links of recht van de vereisten met de pijlen.

 • Het kan ook zo zijn dat je een vereiste mist om een kaart te kunnen plaatsen. Je kan deze vereiste wel behalen door 2 willekeurige kaarten uit je hand af te leggen, dit mag je meerdere keren uitvoeren. Wel moet je minimaal 1 van de vereisten hebben, je kan ze dus niet allemaal opvullen door kaarten af te leggen.


Landschapskaarten zijn de horizontale kaarten in het spel. Deze kaarten worden niet in de weide gespeeld, maar in het gebied direct er boven. Als je een landschapskaart wilt spelen dan plaats je deze bij je ongebruikt pad fiches. Dit fiche draai je om, zodat je kan zien dat deze gebruikt is. Het kan ook zo zijn dat een landschapskaart bepaalde vereiste heeft voordat je deze kan spelen. Deze staan onderaan in het midden van de kaart aangegeven. Zodra je al deze vereiste hebt mag je de kaart spelen en draai je het fiche om. Net zoals bij de observatiekaarten mag je 2 willekeurige kaarten van je hand afleggen om tot de vereisten te komen.


Ontdekkingskaarten vindt je tijdens je reis. Ze zijn te herkennen aan het tasje dat links onder in de hoek staat. Deze kaarten plaats je op eerder geplaatste landschapskaarten door dat symbool te bedekken, het aantal punten blijft dan wel zichtbaar. Het kan ook zo zijn dat deze kaarten meerdere vereisten hebben. Deze moet je dan allemaal hebben liggen om de kaart neer te kunnen leggen. Je kan wel weer 2 kaarten uit je hand spelen om een vereiste te halen.


Je kan er ook voor kiezen om je actie fiche bij het kampvuur neer te leggen en zo een speciale actie te doen. Je hebt dan ook de kans om een speciale actie uit te voeren en een doel te behalen. De speciale acties zijn:

 • Je mag een kaart van het hoofdbord verwijderen en er een nieuwe kaart neerleggen.

 • Pak 2 pad fiches en leg deze boven je weide met het symbool naar boven. Je mag nog geen kaarten bij deze fiches spelen in de ronde dat je ze gepakt hebt.

 • Van 1 stapel kaarten mag je de bovenste 3 kaarten bekijken. Vervolgens kies je 1 kaart uit en de rest leg je weer onderaan de stapel. De kaart die je gepakt hebt mag je nog niet tijdens die ronde spelen.

 • Je mag 2 kaarten uit je hand spelen.

 • Als je een fiche met een ? speelt dan mag je een van de bovenstaande acties uitvoeren. Dit fiche is alleen beschikbaar bij een spel voor 2 of 3 spelers.


Wanneer je een fiche hebt neergelegd bij het kampvuurbord dan heb je ook de kans om speciale doelen te behalen. Als de twee symbolen waar het fiche tussenin ligt beschikbaar is in je weide dan kan je het doel behalen. Je plaatst dan een bonus fiche met een bepaalde waarde op de lege plek tussen de twee symbolen. Je start met de laagste bonus en eindigt eventueel met de hoogste.


Een spelronde eindigt als alle spelers al hun actie fiches hebben gebruikt. Alle spelers nemen hun fiches terug en het eerste speler fiche verplaatst naar de volgende speler. De pion verplaats je naar de volgende plek op het bord en daarna is de volgende speler aan de beurt.

Wanneer de pion de zandloper voorbij gaat op het kampvuurbord ben je halverwege het spel. Je moet dan een aantal handelingen uitvoeren. Je verwijdert alle kaarten van het hoofdbord en plaatst deze onderaan op de aflegstapels. De stapel S-kaarten wordt vervangen door de stapel N-kaarten, waarna je het bord weer helemaal vult met kaarten. Je speelt daarna verder volgens de normale regels.


Het spel eindigt na de laatste ronde. Je telt daarna je overwinningspunten die in je weide en de gebieden die daar omheen liggen. Je telt ook de bonus fiches die je behaalt hebt bij het kampvuur. Kaarten die je nog in je hand hebt en bonus fiches die niet gebruikt zijn tellen niet mee voor de puntentelling. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler die de meeste ontdekkingskaarten heeft gespeeld.


Er zijn ook nog enveloppen in het spel. Deze bevatten kaarten met moeilijkere regels. Het wordt aangeraden om deze kaarten pas toe te voegen als je het spel al een aantal keer gespeeld hebt.

Tot slot is er ook nog een solo variant van het spel beschikbaar. Je speelt dan tegen een soort 'automatische' speler die rover heet.


Pluspunten

+ Het spel is super mooi geïllustreerd.

+ Je kan het spel op verschillende manieren spelen.

+ Het spel is voor iedereen toegankelijk en niet moeilijk te begrijpen.

+ Het is een tactisch spel.


Minpunten

- Geen.


Beoordeling

In Meadow probeer je kaarten te verzamelen en aan je weide en het landschap dat daar omheen ligt toe te voegen. Je probeert op die manier zoveel mogelijk punten te verdienen. Het spel bestaat uit verschillende rondes waarbij je om de beurt een actie fiche speelt. Je kan dan twee acties uitvoeren; op het hoofdbord waarbij je een kaart kan pakken en in je weide kan spelen of bij het kampvuurbord en dan kan je een speciale actie verrichten.

Wanneer je kan speel je kaarten in je weide of omliggende gebieden, dit levert punten op aan het einde van het spel. Aan het einde wint namelijk de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Meadow is een prachtig vormgegeven spel met allemaal unieke kaarten die handgeschilderde aquarel illustraties bevatten. Het ziet er werkelijk prachtig uit en ook de 3D elementen, zoals de kaarthouders zijn leuk bedacht.

Het spel is daarnaast ook heel erg tactisch. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk punten scoren en daarvoor moet je kaarten slim spelen. Je hebt voordat je een vlinder aan je ecosysteem kan toevoegen natuurlijk wel een larve nodig. Goed vooruit plannen bij dit spel is van belang, omdat je ook maar een bepaald aantal acties per ronde hebt. Je moet ook kiezen of je je actie fiche inzet om een kaart te pakken of een speciale actie wilt uitvoeren. Allemaal belangrijke keuzes tijdens het spel.

Ik vind Meadow ook een heel erg toegankelijk spel. De spelregels zijn niet moeilijk om te begrijpen en de herspeelbaarheid is hoog, ieder spel is anders. Wat ook leuk is is dat je verschillende varianten op het spel kan spelen. De makers van het spel hebben nog wat envelopjes toegevoegd met extra kaarten, deze maken het spel net even wat moeilijker. Je kan deze kaarten gewoon schudden door de rest van de kaarten. Ook kan je dit spel ook solo spelen, dan speel je tegen een fictieve speler.

Meadow is een van mijn favoriete spellen op het moment, door de illustraties, de toegakelijkheid en omdat het gewoon een super leuk spel is!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page