top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Mens Erger Je Niet - Efteling

Naam: Mens Erger Je Niet - Efteling

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €16.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een speelbord

  • 4 gele bewoners

  • 4 rode bewoners

  • 4 zwarte bewoners

  • 4 groene bewoners

  • 1 dobbelsteen

Voordat het spel begint zet je de bewoners op de plastic voetjes. Je moet ervoor zorgen dat de bewoners van de verschillende sprookjes de juiste kleur voetje krijgen. Iedere speler kiest een kleur en plaatst deze vier bewoners op de vier vakjes van dezelfde kleur in de hoek van het speelbord. Wie het hoogst gooit mag beginnen.


De spelregels

Een nieuwe dag is aangebroken in het Sprookjesbos. Een roodborstje zit op een tak en een konijntje huppelt de struiken in. Plotseling begint een van de bomen te praten. Het is de Sprookjesboom: "Hallo lieve kinderen. We leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig. Maar er was eens een dag, dat anders was..."

In Mens Erger Je Niet Sprookjesboom gaan de Sprookjesbosbewoners op avontuur. Gooi met de dobbelsteen en leid ze over het bospad. Maar pas op, want voordat je het weet gooit iemand je onderweg van het bord af! Wie als eerste de Sprookjesbosbewoners veilig thuis brengt, wint!


De speler die begint gooit de dobbelsteen. Ja je worp moet je een van jouw bewoners het aantal stippen dat je hebt gegooid verplaatsen, tenzij dit niet kan.


Gooi je een 6 dan mag je 1 van je bewoners in het spel brengen door deze op het gekleurde startvakje met de hoofdletter A te plaatsen. Staat daar al een karkater dan wordt deze 'geslagen'. Of je mag 1 van je andere in het spel gebrachte bewoners verplaatsen door deze 6 stapjes, met de klok mee, te verzetten. Tel hierbij alle vakjes mee. In beide gevallen moet je nog een keer gooien en deze bewoner evenveel vakjes verzetten als het aantal stippen dat je hebt gegooid.


Wanneer je geen bewoners in et spel hebt gebracht (als je geen 6 gooit) of je kunt geen bewoners verplaatsen dan is je beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt.


Heb je al 1 of meerdere bewoners in het spel gebracht, dan mag je kiezen welke bewoner je wilt verplaatsen. Je moet deze bewoner evenveel stappen vooruit zetten als het aantal stippen dat je hebt gegooid. Tel hierbij alle vakjes mee. Staat daar al een andere bewoner dan wordt deze geslagen en daarna is de volgende speler aan de beurt.


Eindig je dus op een vakje waar al een bewoner staat dan wordt deze geslagen. Ook als dit een eigen bewoner is. Deze moet terug naar de vier vakjes in de hoek van het speelbord. Die speler kan zijn bewoner pas weer in het spel brengen als hij een 6 gooit.


Pas wanneer je bewoner 1 ronde door het Sprookjesbos heeft gewandeld mag je deze bewoner naar huis brengen. Om een bewoner thuis te brengen moet je op een leeg vakje van je huisje terecht komen. Gooi je meer stippen dan dat er vakjes over zijn, tel dan vanaf het einde terug. Tel hierbij alle vakjes mee. Is het vakje waarop je eindigt bezet, dan kan jouw bewoner dus niet naar huis waren gebracht en moet je een andere bewoner verplaatsen indien dat kan. Pas wanneer een bewoner thuis is, is deze veilig en kan deze niet meer geslagen worden.


De speler die als eerste met de 4 bewoners een rondje door het sprookjesbos wandelt en ze thuis weet te brengen wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het artwork is in een sprookjesachtig jasje gestoken.

+ Je mag andere spelers 'slaan'


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Leidt jij al je bewoners als eerste door het sprookjesbos? In Mens Erger Je Niet! Efteling moet je ervoor zorgen dat je al je bewoners als eerste thuis brengt. Je gooit met de dobbelsteen en het aantal ogen dat je hebt gegooid is het aantal stapjes wat je vooruit mag zetten. Gooi je een 6? Dan mag je een extra bewoner in het spel brengen. Het kan ook zo zijn dat je bewoners van andere spelers onderweg tegen komt. Mocht je precies op een vakje van een andere bewoner terecht komen dan mag je deze slaan en moet deze weer terug naar het startveld.

De speler die als eerste zijn vier bewoners heeft thuis gebracht wint het spel!

Ten opzichte van de normale versie van Mens Erger Je Niet! is deze versie niet veel anders. De basisregels zijn in principe hetzelfde. Wel is deze versie in een sprookjesachtig jasje gestoken. Mens Erger Je Niet is natuurlijk een spel voor de hele familie, maar ik denk dat deze versie kinderen meer aanspreekt. Alle bewoners zijn ook personages die in de Efteling voorkomen.

Het is niet echt een spel wat je de hele avond speelt en wat spelers die van zware tactische spellen houden leuk zullen vinden. Maar ik ben wel fan van Mens Erger Je Niet! dit spel speelde ik namelijk altijd met mijn opa en oma toen ik klein was. Door dit spel heb ik ook beter geleerd om tegen mijn verlies te kunnen. Vroeger kon ik dit namelijk niet, maar nu speel ik gewoon spellen voord de gezelligheid. Je moet namelijk wel een beetje tegen je verlies kunnen bij dit spel, want andere spelers kunnen jou bewoners slaan als ze precies op jou vakje terecht komen. Dit levert vaak een hoop grappige momenten op, want het is bij ons al vaker voorgekomen dat een speler een bewoner bijna thuis had en deze op het laatste moment werd geslagen. Dan kan je dus helemaal opnieuw beginnen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page