top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Merken van de Wereld

Naam: Merken van de Wereld

Soort spel: Kaartspel/familiespel

Aantal speler: 2+ spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Tactic

Prijs: €12.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 50 kaarten

  • Een notitieblok

  • Een potlood


Voordat het spel begint geef je iedere speler een notitieblok en een pen of potlood. De afdekkaart van de stapel leg je aan de kant, maar je houdt hem wel bij de hand. De kaarten schud je goed en je legt de stapel met de fotozijde naar boven. Vervolgens leg je de bovenste vier kaarten van de tafel op tafel, zodat iedere speler ze goed kan zien. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent wijs je een van de vier kaarten aan. Alle spelers proberen dan vervolgens de naam van het merk, het land en het jaar waarin het bedrijf is opgericht te bedenken. Je antwoorden schrijf je op op je antwoordvel, maar je houdt deze nog wel even geheim.

Op de achterkant van de kaart staat ook een extra quizvraag. Voordat je deze stelt moet je eerst het antwoord op deze vraag afdekken, dit doe je met de afdekkaart. Bovenaan de kaart staan ook de antwoorden van de naam, het jaartal en land waar het bedrijf is opgericht. Voor ieder goed antwoord scoor je één punt, iedere speler noteert zijn eigen punten.

De speler die aan de beurt is stelt dan vraag en de mogelijke antwoorden, alle spelers noteren hun gekozen antwoord (A, B, C of D). Nadat iedereen dit heeft gedaan wordt het juiste antwoord onthuld door de afdekkaart weg te halen. Iedere speler die het juiste antwoord heeft gegeven scoort hier ook één punt voor.


Alle vier de kaarten worden worden aan de kant gelegd en er worden vier nieuwe kaarten open op tafel gelegd. Dan is de volgende speler aan de beurt om een kaart te kiezen.


Nadat er 5 rondes zijn gespeeld eindigt het spel. De speler die de meeste punten heeft gescoord wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is educatief.

+ Je leert niet alleen de logo's kennen, maar ook het land en het jaartal van het bedrijf.


Minpunten

- Na een tijdje ken je de kaarten en de antwoorden wel.

- Het raden van het jaartal en het land waar het bedrijf vandaan komt kan best lastig zijn.


Beoordeling

Tijdens een potje Merken van de Wereld liggen er vier kaarten met logo's open op tafel. Om de beurt mag één van de spelers een kaart uitkiezen, waarnaar iedere speler opschrijft van welk bedrijf het logo is, waar het bedrijf ontstaan is en in welk jaartal. Na het beantwoorden van deze informatie scoor je voor ieder goed antwoord een punt. Daarna volgt er nog een bonus meerkeuze vraag, waarvoor je ook een punt scoort voor een goed antwoord. Als er 5 kaartjes behandeld zijn stopt het spel en de speler met de meeste punten is de winnaar.

Ik vind een nadeel dat je maar 50 kaartjes hebt. Na verloop van tijd heb je alle kaartjes wel gehad en ken je dus ook de antwoorden.

Bij dit spel leer je echt veel over verschillende bedrijven over de hele wereld, je doet dus kennis op met het spelen van dit spel. Ik vind het raden van de logo's wel het makkelijkste onderdeel. Het raden van het land waar het bedrijf ontstaan is en het jaartal kan wel wat lastiger zijn. Dit maakt het ook wel weer leuk, want zo krijg je wel verschil in scores tussen de spelers. Ook heb je een soort bonus vraag waarbij je antwoord moet geven door middel van meerkeuze. Deze vragen zijn leuk en origineel bedacht.

Merken van de Wereld is een leuk spelletje voor tussendoor, doordat het in een klein doosje zit neem je het ook zo overal mee naartoe. Het is geschikt voor wat oudere kinderen, ik denk vanaf groep 7/8. Het spel is daarnaast ook leerzaam, want je leert basisinformatie over grotere multinationals.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page