top of page
 • Foto van schrijverMirthe

MicroMacro: Crime City - All In

Naam: MicroMacro: Crime City - All In

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €32.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 stadskaart

 • 120 onderzoekskaarten

 • 16 enveloppen

 • 1 vergrootglas

Voor het eerste spel plak je de bijgevoegde sticker op het vergrootglas. 

In de stad zijn 16 verschillende misdaden gepleegd. Elke misdaad bestaat uit een aantal kaarten. Op elke kaart vind je in de rechterbovenhoek een symbool en het nummer van de kaart. Stop alle misdaden in de bijgevoegde enveloppen voordat je met het eerste spel begint. Probeer niet naar de tekst op de verschillende kaarten te kijken.

Tijdens de voorbereiding van elk volgend spel leg je de stadskaart open op en plek die bereikbaar is voor alle spelers. Je kunt het beste de kaart op een grote tafel leggen, maar je kunt de stadskaart ook aan de muur hangen of jullie kunnen op de grond spelen.

Zorg ervoor dat alle spelers de stadskaart goed kunnen zien. Zorg ervoor dat iedereen rond de kaart kan lopen en de kaart vanuit alle hoeken kan bekijken.

Zorg ervoor dat je goed licht hebt. Daglicht of goed kunstlicht is zeer belangrijk. In dit spel draait het vaak om het opmerken van kleine details die moeilijker te zien zijn bij slecht licht.

De stadskaart moet altijd volledig zichtbaar zijn. Plaats geen andere dingen op de stadskaart en bewaar de onderzoekskaarten naast de stadskaart. Door iets op de stadskaart te plaatsen kun je belangrijke details van een misdaad missen.

Je hebt voldoende licht nodig. Wanneer het lijkt dat de details op de kaart te klein zijn of de personages te veel op elkaar lijken, dan kan dit vaak worden opgelost door meer of beter licht.


De spelregels

Welkom in Crime City: de stad waar op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven.

All In is het derde deel van de MicroMacro: Crime City serie. Het is een opzichzelfstaand spel en sommige verhalen van deel 1 en 2 worden in dit deel verder verteld. De 16 misdaden in dit spel kunnen gespeeld worden zonder dat je deel 1 of 2 hebt gespeeld.


Om kennis te maken met MicroMacro, raden we je aan om te starten met het introductiespel: De Muts. Je kunt met het oplossen van de misdaad beginnen terwijl je de rest van de spelregels leest.

Benoem 1 speler tot hoofdonderzoeker. De hoofdonderzoeker leidt het onderzoek en leest alle onderzoekskaarten voor.

Neem alle kaarten van De Muts uit de envelop. Leg de kaarten in een trekstapel naast de stadskaart neer.

De bovenste kaart van een misdaad is altijd de startkaart van het onderzoek. Op de startkaart vind je een overzicht van de misdaad en een afbeelding van het hoofdpersonage. De hoofdonderzoeker draait de startkaart om en lest de tekst op de kaart hardop voor.

Lees de teksten luid en duidelijk voor an alle spelers. Laat de afbeeldingen ook altijd aan alle spelers zien. Op de kaarten en in de tekst vind je belangrijke informatie.

Op de voorkant van de tweede kaart staat jullie eerste opdracht. Alle opdrachten hebben een zwarte achtergrond. De hoofdonderzoeker leest deze kaart voor zonder de kaart open te draaien.

De oplossing voor de opdracht is altijd een specifieke plek op de stadskaart. Ga op zoek naar de plek die gezocht word. Als jullie denken dat jullie de juiste oplossing hebben gevonden, draait de hoofdonderzoeker de kaart om en controleert of de coördinaten van de plek overeenkomen met jullie antwoord.

Het is niet de bedoeling om te gaan gokken. Ga serieus op zoek en wees zeker over jullie oplossing van de opdracht.

Als het antwoord juist is, leest de hoofdonderzoeker de tekst op de achterkant van de kaart voor en laat de afbeelding op de achterkant van de kaart aan alle spelers zien. Als het antwoord fout is, legt de hoofdonderzoeker de kaart terug op de stapel zonder de tekst op de achterkant van de kaart te lezen. De hoofdonderzoeker geeft aan dat het antwoord fout is en dat er op de stadskaart verder gezocht moet worden. De hoofdonderzoeker weet nu het antwoord en mag niet meer mee zoeken. Wanneer het team op een fout spoor zit, dan mag de hoofdonderzoeker wel een kleine hint geven.

Zodra je de opdracht van een kaart hebt opgelost, leg je de kaart af. De volgende kaart van de trekstapel heeft een volgende opdracht.

Los nu de 4 opdrachten van het introductiespel één voor één op. Julie weten nu hoe je het spel moet spelen en zijn klaar voor alle andere misdaden!


Het lampje icoon op een kaart geeft een hint die je kan gebruiken om een volgende opdracht in de huidige zaak op te lossen.

Leg deze kaart naast de trekstapel zodat jullie ook de volgende kaart al kunnen lezen! Er zijn nu 2 onderzoeksopdrachten waar jullie gelijktijdig aan kunnen werken. Wanneer jullie deze tekst ook op de volgende kaart zien verschijnen, doe je het opnieuw. In sommige gevallen heb je 3 of zelfs 4 opdrachten tegelijk op tafel liggen.

Gebruik het vergrootglas als je bepaalde onderdelen van de stadskaart beter wilt bekijken.


We raden aan om de eerste 5 scenario's na elkaar te spelen. Het aantal sterren geeft de moeilijkheidsgraad van de misdaad aan.

 • De muts

 • Tut-An-Carmen

 • Een giftige vangst

 • De wraak van de kleine man

 • De winnende pompoen

 • De koerier

 • Aardbei, citroen, chocolade

 • Pandemie

 • De dode zwaan

 • De laatste duik

 • Ik weet wat je afgelopen zaterdag hebt gedaan

 • Het bloedrode stoplicht

 • De vermiste zoon

 • Balletje-balletje

 • De moord in Villa Fluitenberg

 • All In

Als jullie onderzoek vlot gat, probeer dan het spel voor gevorderden (zie volgende pagina).


Je kunt velden markeren met muntstukken of speelstukken uit andere bordspellen om een beter overzicht van de misdaad te krijgen.

Zoals bij de meeste coöperatieve spellen bestaat de kans dat enkele spelers de leiding nemen en het spel domineren. Zord ervoor dat iedereen dezelfde kans krijgt om mee te werken aan het oplossen van de misdaden.


MicroMacro kan ook met kinderen gespeeld worden. In het spel is geen sprake van direct geweld, maar veel van de misdaden hebben wel te maken met moord, relatiedrama's en andere 'volwassen thema's. In onze ervaring zijn de misdaden voor kinderen ouder dan 10 jaar geen probleem, maar dit verschilt natuurlijk per individueel kind. Alle misdaden bevatten nu een symbool om de misdaden makkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden. Er zijn geen afbeeldingen die moord, fysiek geweld of erotiek tonen. Er zijn afbeeldingen van ongelukken, moorden en lichamen die te maken hebben met de dood. Speel of lees de misdaad eerst voordat je beslist of je de misdaad met kinderen gaat oplossen. Als Julie al enkele zaken snel hebben opgelost, dan raden we de variant voor gevorderden aan. Je neemt de onderzoekskaarten van een misdaad en leest alleen de startkaar. Probeer de zaak nu op te lossen zonder de andere onderzoekskaarten te gebruiken. Vaak bevat de tekst op de kaarten hints. Als je de kaarten niet bekijkt, verhoog je de moeilijkheidsgraad van het spel. Zodra jullie denken alles van de misdaad gezien te hebben, kunnen jullie de hele misdaad in 2 keer oplossen. Als jullie twijfelen over een onderdeel of vast komen te zitten dan kun je de kaarten bekijken tot het punt dat jullie vastzitten. Misschien krijg je zo een hint of ontdek je een vergissing in je theorie over de misdaad.

In de stadskaart zitten nog extra geheime puzzels verstopt om je nog even bezig te houden. Weet jij deze zaken ook op te lossen?

 • De jogger die tegenover de kapsalon woont is verdwenen. Wat is er met haar gebeurd?

 • Straatartiest Joe Banana werd voor het laatst bezig gezien vlakbij de speeltuin in het oosten van de stad. Hoeveel graffiti liet hij in de stad achter terwijl hij onderweg was naar huis?

 • Wiens dag ruïneerde Boris de Filistijn deze keer?


Pluspunten

+ Het spel is coöperatief.

+ Er zijn verschillende niveaus van misdaden beschikbaar.

+ Sommige verhalen zijn geschikt voor kinderen.

+ Sommige verhalen uit eerdere delen worden verder verteld.

+ Het artwork ziet er heel erg tof uit!


Minpunten

- De misdaden zijn maar een keer te spelen.


Beoordeling

Speel het derde deel van MicroMacro Crime City - All In en los de misdaden op! Op een gigantische kaart van een stad hebben zich verschillende misdaden afgespeeld, denk aan moorden, diefstal en overvallen. Het is handig om voor het eerste spel het introductiespel te spelen, zodat je precies weet hoe je moet zoeken. Vind eerst het slachtoffer en draai daarna de opdrachtkaart om en los deze op. Als je denkt het te weten controleert de hoofdonderzoeker dit aan de hand van de coördinaten die op de achterkant staan. Als dit goed is kunnen jullie verder zoeken en als het fout is probeer je het nog een keer. Lossen jullie samen alle misdaden op?

MicroMacro is een coöperatief spel. Samen probeer je alle misdaden op te lossen, maar je kan het spel ook alleen spelen. Als je het solo speelt is het misschien wel iets moeilijker, want als je met meerdere mensen speelt zie je soms de oplossing sneller. Daarom speel ik dit spel bij voorkeur wel samen met anderen. Ik vind het ook wel leuk om te zien hoe sommige spelers heel snel de oplossing hebben gevonden en sommige juist niet.

De misdaden hebben verschillende niveaus, op de voorkant staat het aantal sterren waardoor je kan zien hoe moeilijk het is. Ook staat er op de voorkant een symbool voor ouders, zodat zij kunnen zien of een misdaad eventueel geschikt is om met kinderen te spelen. Dit was bij het eerste deel van MicroMacro niet het geval, maar is bij het tweede deel op de kaartjes toegevoegd.

Het enige nadeel aan MicroMacro is dat de misdaden slechts een keer te spelen zijn, daarna weet je de oplossing al. Dus ik zou wel aanraden om maximaal 3 misdaden per keer te spelen, anders ben je er wel erg snel doorheen. Wat wel leuk is, is dat sommige verhalen uit eerdere delen van MicroMacro in dit deel verder vertelt worden. De kaarten kan je aan elkaar leggen, helaas mis ik wel het tweede deel, maar dit is een goede reden om deze te kopen. Sowieso is de kaart een groot zoekplaatje wat ik super gaaf vind. Op iedere centimeter is wel een verhaal te zien en ik vind het artwork ook heel tof gedaan. Heel erg minimalistisch, maar toch mooi. Overigens is deze kaart echt super groot, dus zorg dat je op een grote tafel speelt of de kaart aan een muur hangt, zodat iedere speler deze goed kan zien. Ik vind ook de envelopjes waar je de misdaden in stopt heel erg handig, zo blijven de kaarten van de misdaden bij elkaar en raken deze niet door elkaar.

MicroMacro Crime City - All In is niet echt vernieuwend ten opzichte van de eerdere twee varianten, maar dat neemt niet weg dat het spel heel erg leuk is!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page