top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Mindmaze - That's Life

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021

Naam: Mindmaze - That's Life

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 40 verhaalkaarten

  • 4 scorespoortkaarten

  • 6 scorestenen

Voordat het spel begint bepaal je met hoeveel kaarten je het spel gaat spelen. Het aantal kaarten waarmee je speelt, moet gelijk zijn aan of vermenigvuldigd worden met het aantal spelers. Op deze manier is iedere speler een gelijk aantal keren de spelleider. Pak willekeurig het aantal kaarten. De rest van de kaarten leg je terug in de doos.

Na het lezen van de spelregels leg je de 4 scorespoorkaarten naast elkaar. Zorg dat de nummers naast elkaar liggen. Kies een spelerskleur en leg je scoresteen op van veld 0 van het scorespoor.


De spelregels

De spelleider pakt een verhaalkaart. Deze speler leest daarna hardop de voorkant voor, terwijl de achterkant geheim blijft. De achterkant van de kaart wordt alleen door de spelleider gelezen. Vervolgens worden door de spelers in verschillende rondes om de beurt vragen gesteld om uiteindelijk het verhaal of raadsel op te lossen. De spelers mogen alleen vragen stellen die beantwoord kunnen worden met ja, nee of niet belangrijk.


De achterkant van de kaart bestaat uit de oplossing voor het raadsel, meerdere gemarkeerde woorden en 3 hints. In 4 rondes proberen de spelers vragen te stellen die verband houden met het raadsel. Als een vraag direct verband houdt met één van de sleutelwoorden, dan zegt de spelleider dit en ontvangt de speler 2 punten. Verplaats je scoresteen op het scorespoor. De spelleider bepaalt of de vraag verband houdt met één van de sleutelwoorden. Na het juist raden van een woord, mag de volgende speler opnieuw een vraag stellen.


In één ronde mogen in totaal 8 vragen gesteld worden. Na de eerste 8 vragen leest de spelleider de eerste hint voor. Daarna mogen de spelers opnieuw om de beurt 8 vragen stellen en wordt de tweede hint voorgelezen. Daarna stellen de spelers opnieuw 8 vragen. Na het lezen van de derde hint mogen de spelers een laatste keer 8 vragen stellen. Als alle sleutelwoorden geraden zijn, is de kaart voltooid en is de volgende speler de spelleider. Voor iedere voorgelezen hint ontvangt de spelleider 1 punt.


Na het lezen van de voorkant van de kaart en voordat de derde hint is gegeven, mogen alle spelers proberen het waargebeurde verhaal op te lossen. Heb je de vraag juist opgelost dan ontvang je het aantal punten aangegeven in de linkerbovenhoek. De punten voor het raden van sleutelwoorden houd je. Je ontvangt bij het raden ook punten voor nieuwe sleutelwoorden. Heb je het fout, dan verlies je het aantal punten aangegeven in de linkerbovenhoek Per kaart mag elke speler maximaal 1 keer het verhaal raden.


Op het moment dat alle raadsels zijn behandeld, eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Als een speler tijdens het spel meer dan 30 punten heeft, eindigt het spel direct. Deze speler wint dan het spel.


Je kunt Mindmaze ook in een coöperatieve variant spelen. Probeer gezamenlijk de raadsels op te lossen. De sleutelwoorden zijn in het spel niet belangrijk. Zodra het team een raadsel heeft opgelost, pakt de volgende spelleider de nieuwe kaart en proberen jullie het volgende raadsel op te lossen. De punten worden bij deze variant niet bijgehouden.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor op feestjes.

+ De kaarten zijn lekker groot.

+ Ieder verhaal bevat een grappig, bijpassende afbeelding.

+ Je kan tips krijgen.

+ Je kan op meerdere manieren punten scoren.


Minpunten

- Na één keer spelen ken je het verhaal wel.


Beoordeling

In Mindmaze - That's Life ga je proberen alledaagse raadsels op te lossen. Er is één spelleider, deze speler pakt een kaart van de stapel en leest het verhaal wat erop staat voor aan de andere spelers. In 4 rondes stellen de spelers om de beurt vragen die met ja, nee of niet belangrijk zijn te beantwoorden. Mocht je een vraag stellen die verband houdt met één van de sleutelwoorden dan ontvang je 2 punten. Na 8 vragen mag de spelleider een hint voorlezen. Als na het lezen van de derde hint de sleutelwoorden de sleutelwoorden zijn geraden dan is de kaart voltooit. Je mag natuurlijk ook voor de 3e hint het verhaal proberen te raden, heb je het goed dan ontvang je de kaarten die in de hoek van de kaart staat. De speler die als eerste 30 punten weet te halen wint het spel!

Mindmaze is een perfect spel om te spelen tijdens feestjes. De raadsels zijn stuk voor stuk uniek, waargebeurd en ook nog is heel grappig, dit zorgt vaak voor leuke situaties. De raadsels zijn ook niet voor de hand liggend, dus je moet echt goede vragen stellen om achter het juiste verhaal te komen. Gelukkig heb je meerdere rondes om te raden. Je kan het raadsel proberen te raden, maar als de sleutelwoorden zijn geraden dan is de kaart ook voltooid. Je hebt dus meerdere mogelijkheden om de kaart te voltooien. Mocht het niet lukken dan kan de spelleider na de 1e ronde een hint voorlezen. De spelleider krijgt dan ook 1 punt, dus als je de spelleider bent kan je alsnog punten behalen. Ik vind het goed dat je dus op meerdere manieren de kaart kan voltooien en ook op meerdere manieren punten kan scoren.

Het enige nadeel vind ik dat je de kaarten wel kent na een keer spelen. Gelukkig zijn er meerdere Mindmaze spellen, dus kan je er geen genoeg van krijgen dan raad ik je zeker aan om nog wat spellen aan te schaffen. Je kan het spel ook doorgeven aan vrienden, want daar is het zeker leuk genoeg voor!

Het spel zit in een redelijk klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen. Ondanks dat het spel in een klein doosje zit zijn de kaarten wel lekker groot en de illustraties die erop staan zijn ook nog is heel leuk. Deze zijn vaak grappig en passen een beetje bij het verhaal.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page