top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Morris de Dodo

Naam: Morris de Dodo

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 3+

Uitgever: Blue Orange/Geronimo Games

Prijs: €22.90


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 houten dodo

 • 1 houten avonturier

 • 1 waterval

 • 10 schuilplektegels

 • 28 eierenfiches

 • 1 spelbord

Voordat het spel begint neem je alle onderdelen uit de doos. Leg de doos in het midden van de tafel en stop het bord erin, met de zijde van het eiland naar boven. Bevestig de waterval tussen de rand van de doos en het bord. Zet Morris op de steen aan de top van de waterval.

Maak 4 stapels van 7 eieren en sorteer ze per kleur. Leg ze op het nest in het midden van het bord.

Leg de 10 schuilplektegels in een cirkel rond het uiteinde van de waterval, met de zijde met de eieren naar boven. Voorzie voldoende ruimte rond de helling, zodat Morris naar beneden kan glijden.

Zet de avonturier op het bloemenspoor, vóór de paarse steen. Gebruik Morris en de waterval om alle eieren in veiligheid te brengen voordat de avonturier het nest bereikt.

De speler die als laatste een ei heeft gegeten, mag beginnen. Daarna verloopt het spel met de klok mee.


De spelregels

Zet Morris op de steen aan de top van de waterval. Kies een ei in het nest en leg het op Morris, met de ‘hele’ zijde naar boven. Je mag het ei op zijn hoofd, of op een van zijn vleugels leggen. Geef Morris een duwtje, zodat hij van de waterval glijdt. Zodra Morris geland is, controleer je het ei:

 • Het ei is nog heel - hoera! Kies een schuilplek en leg het ei op een beschikbaar veld van dezelfde kleur. Op sommige van de schuilplekken staat een veelkleurig ei afgebeeld. Hier mag je om het even welk ei verstoppen.

 • De schaal is gebroken - o nee! Het ei is stuk. Leg het voor de rest van het spel aan de kant. Verplaats de avonturier naar de eerstvolgende steen met dezelfde kleur als het gebroken ei. Hij heeft iets gehoord, en nadert het nest van Morris.

Zodra een schuilplek vol is, mag je de avonturier een aantal stenen naar achteren verplaatsen. Het aantal stappen staat op de schuilplektegel aangegeven.


Het spel kan op twee manieren eindigen. De avonturier heeft de veelkleurige steen bereikt en er liggen nog eieren in het nest. Helaas! Morris is er niet in geslaagd zijn eieren uit de hebberige handen van de avonturier te redden. Alle spelers verliezen het spel.

Morris is erin geslaagd al zijn eieren uit het nest te verwijderen voordat de avonturier ze kon vinden. Goed gedaan! Jullie hebben Morris en zijn eieren gered!


Je hebt ook nog een variant, Morris de waaghals. Speel op exact dezelfde manier, maar kies tijdens je beurt 2 eieren om op Morris te leggen in plaats van 1. Als Morris de voet van de Waterval bereikt, controleer dan de 2 eieren:

 • Beide eieren zijn nog heel - goed gedaan! Je mag ze in dezelfde of in 2 verschillende schuilplekken verstoppen, maar de velden moeten beschikbaar zijn en dezelfde kleur hebben als de 2 eieren.

 • De 2 eieren zijn gebroken - helaas! Kies een ei en verplaats de avonturier naar de volgende steen met die kleur. Controleer daarna de kleur van het andere ei en verplaats de avonturier naar de volgende steen met die kleur.

 • Eén ei is heel, en het andere is gebroken - dat valt mee! Verplaats de avonturier naar de volgende steen met de kleur van het gebroken ei en verstop het hele ei in een van de schuilplekken.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is coöperatief.

+ Er is handig gebruik gemaakt van de doos.

+ Het artwork is heel erg mooi.

+ Er is een moeilijkere variant beschikbaar.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weten jullie op tijd de eieren van Morris te verstoppen voordat de avonturier ze vindt? Morris bevindt zich op de steen aan de top van de waterval. Daar is zijn nest met 4 stapels met verschillend gekleurde eieren. Om de beurt kies je een ei en leg je deze op Morris zijn kop of een van zijn vleugels. Daarna geef je hem een duwtje, zodat hij de waterval afglijdt. Als het ei nog heel is mag je hem op een schuilplaats leggen met dezelfde kleur, maar als het ei kapot is dan doen de avonturier een stapje vooruit. Als er een schuilplek vol is dan doet de avonturier weer een aantal stapjes terug. Weet hij het nest te bereiken zonder dat alle eieren weg zijn dan verliezen jullie helaas het spel. Als het jullie lukt om alle eieren uit het nest te krijgen dan winnen jullie!

Morris de Dodo is een echt familiespel. Je kan het al met kleine kinderen spelen vanaf een jaar of 3. Dit komt doordat de spelregels heel erg eenvoudig te begrijpen zijn. Het is eigenlijk gewoon een ei op Morris leggen en deze proberen niet te ruw van de waterval af te duwen. Als volwassene kan je misschien wel een beetje helpen met het tactisch neerleggen van de eieren. Is er een schuilplek bijna vol? Dan kan je misschien daar de eieren neerleggen. Is de avonturier bijna bij het nest? Dan kan je misschien een schuilplek met meerdere eieren kiezen, want als je deze vol hebt dan zet de avonturier meerdere stappen achteruit. Alleen hiervoor zullen jonge kinderen je hulp misschien nog nodig hebben, maar ik denk dat ze de rest van het spel prima zelf kunnen. Het spel is overigens ook coöperatief, wat ik ook leuk vind, want zo probeer je samen tot een goed einde voor Morris te komen.

Ik vind de avonturier trouwens ook leuk bedacht, het geeft het spel iets meer spanning. Het is daardoor niet simpel eieren de berg af zien te krijgen. Nee, je probeert dit zo goed mogelijk te doen, want je wilt natuurlijk niet dat de avonturier het nest bereikt. Wij hebben wel situaties gehad dat de avonturier bijna het nest wist te bereiken, maar deze toch op het laatste moment weer een paar stappen achteruit moest doen.

Wat ik ook leuk vind is dat er handig gebruik is gemaakt van het spelmateriaal. De waterval zet je namelijk in de doos en het speelbord leg je erop, hierdoor ontstaat er een soort helling waar Morris vanaf kan glijden. Sowieso vind ik het spel er heel mooi en kleurrijk uitzien en is het spel gemaakt van stevig materiaal, dat moet ook wel voor de vele ritjes die Morris naar beneden maakt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page