top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Mozaroller

Naam: Mozaroller

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Piatnik

Prijs: €14.00


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 50 orderkaarten

 • 1 pizzeria-kaart

 • 8 dobbelstenen

 • 8 straffiches

 • 6 bezorgersfiches

Voordat het spel begint leg je de pizzeria-kaart in het midden van de tafel. Je schud alle 50 bestelkaarten en legt er 10 daarvan gedekt onder de pizzeria-kaart. De overige bestelkaarten vormen een gesloten stapel naast de pizzeria-kaart. De bovenste 8 bestelkaarten van de stapel leg je open om de pizzeria-kaart heen.

De bezorgersfiches en de straffiches leg je naast de kaarten neer. Samen bepaal je dan wie het spel mag beginnen, deze speler neemt de 8 dobbelstenen.De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent voer je de volgende acties uit:

 • Je gooit de dobbelstenen en voegt toppings toe.

 • Je verzamelt de voltooide bestelkaarten of straffiches.

 • Je wijst bezorgers toe.

 • Je vult kaarten in het midden aan.

Aan het begin van je beurt controleer je eerst of je nog straffiches hebt van de vorige ronde. Je mag één dobbelsteen minder gooien voor ieder verzameld straffiche. De straffiches gaan daarna weer terug naar de stapel. Tijdens de eerste ronde gooi je nog met alle 8 de dobbelstenen. Wanneer je dit gedaan hebt plaats je minimaal 1 van de toppings op een van de pizza's in het midden van de tafel, de dobbelsteen en de pizza moeten overeenkomen. Daarna mag je beslissen om:

 • Meer dobbelstenen in te zetten - je mag doorgaan met het toevoegen van toppings, maar alleen op dezelfde bestelkaart tot deze bestelling is voltooid. Zodra je alle toppings aan een bestelling hebt toegevoegd mag je meteen doorgaan met het voltooien van de twee naastgelegen bestellingen.

 • Opnieuw te gooien met de overgebleven dobbelstenen - je kan ook beslissen om opnieuw te gooien. Je mag dit zo vaak doen als je wilt, op voorwaarde dat je elke keer minimaal 1 topping toevoegt aan een nieuwe of onvoltooide bestelling. Daarna kan je er natuurlijk voor kiezen om meer dobbelstenen in te zetten, maar dit gaat dan wel volgens de eerder genoemde regels. Je beurt eindigt als je na een worp geen toppings meer kan toevoegen.

 • Je beurt beëindigen - je kan op ieder moment beslissen om te stoppen met het gooien van de dobbelstenen. Dan beëindig je je beurt.

Wanneer je beurt voorbij is verzamel je alle bestelkaarten en straffiches. De bestelkaarten plaats je open voor je gerangschikt op kleur van de klant. Voor elke onafgemaakte bestelling krijg je één straffiche, met een maximum van 2 per beurt. De onafgemaakte bestellingen blijven wel liggen in het midden van de tafel.


Aan het einde van je beurt geef je de dobbelstenen door aan de volgende speler. Je vult de kaarten die om de pizzeria-kaart heen liggen weer aan tot 8, daarna start de volgende speler zijn beurt.


Als je de meeste bestelkaarten van een bepaalde klantkleur voor je hebt liggen dan kan je deze levering doen. Je pakt het bezorgersfiche van de bijbehorende kleur en legt deze bij de bestelkaarten. Het nummer wat op de tegel staat geeft de extra punten aan die de tegel oplevert aan het einde van het spel en het aantal kaarten die er van die klantkleur zijn.

Zodra een andere speler meer bestelkaarten heeft in die klantkleur, dan moet je het bezorgersfiche aan die speler geven. Bij een gelijkspel gaat het bezorgersfiche terug naar het midden.


Er zijn ook joker-bestellingen in het spel. Deze bestelkaarten kunnen worden aangevuld met 3 van een willekeurige topping. Een voltooide jokerbestelling kan bij elke klant worden geplaatst van een kleur die je al hebt liggen. Als je nog geen bezorgersfiche hebt liggen dan bewaar je de joker om later toe te voegen aan de eerste klankleurt die je hebt verzameld.


Wanneer er niet genoeg kaarten meer zijn om de kaarten rond de pizzeria-kaart aan te vullen tot 8, worden de kaarten onder de pizzeria-kaart gebruikt. Het spel gaat dan alleen door totdat iedereen hetzelfde aantal beurten in het spel heeft gehad. Daarna eindigt het spel en telt iedereen zijn punten. Je krijgt 1 punt per topping op de bestelkaarten die je hebt verzameld. Ook tel je de extra punten die je hebt gescoord door de bezorgersfiches en als laatste krijg je bonuspunten voor iedere knoflook en chili.

Voor 1 kaart van knoflook of chili krijg je 1 punt, voor 2 kaarten 3 punten, voor 3 kaarten 6 punten, voor 4 kaarten 10 punten en voor 5 kaarten krijg je 15 punten.

De speler die de hoogste score heeft behaald is de beste pizzabezorger.


Je kan dit spel ook alleen spelen, je speelt dan tegen Angelo de pizzeria-eigenaar. De meeste regels zijn hetzelfde er zijn alleen een aantal wijzigingen. Zo speel je precies 8 rondes en liggen er maar 6 bestelkaarten rond de pizzeria-kaart.

Tijdens je beurt zijn de spelregels hetzelfde, je probeert zoveel mogelijk bestellingen af te ronden. Als je beurt voorbij is dan is Angelo aan de beurt. Hij krijgt alle resterende bestellingskaarten van de ronde. De kaarten worden gesorteerd op klantkleur, de jokerkaarten worden altijd toegewezen aan de hoogst scorende klant.

In de achtste ronde worden alle 8 resterende bestelkaarten om de pizzeria-kaart gelegd.

Je wint het solospel als je aan het einde van de achtste ronde meer punten hebt verzameld dan Angelo. Je scoort hetzelfde als tijdens de standaard versie.

Je kunt de soloversie nog uitdagender maken door 2 willekeurig gekozen bestelkaarten te verwijderen en met 8 volgorde te spelen kaarten rond de pizzeria-kaart in elke ronde. Het spel eindigt dan na 6 rondes.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De bonusfiches zijn heel leuk bedacht.

+ Het artwork is heel erg vrolijk.


Minpunten

- Het spel heet niet heel veel diepgang.


Beoordeling

Een pas geopende pizzeria heeft jouw hulp nodig met het bezorgen van zoveel mogelijk bestellingen! Maar voordat je de pizza's kan bezorgen moet je ze wel eerst belegen met de juiste ingrediënten. Tijdens je beurt gooi je de dobbelstenen met acht ingrediënten en plaats je ten minste één dobbelsteen op een overeenkomend ingrediënt op een klantenkaart. Wanneer je meerdere dobbelstenen wilt plaatsen dan moeten deze wel op de eerste kaart geplaatst worden totdat deze voltooid is, daarna mag je verder gaan met het maken van de aangrenzende bestellingen. Je kan er ook voor kiezen op opnieuw te gooien. Je mag zo vaak gooien als je wilt, maar je moet na elke worp minstens één ingrediënt op een klantenkaart leggen. Mocht je geen dobbelsteen neer kunnen leggen dan krijg je een straffiche en is je beurt voorbij. Mocht je na je beurt de meeste kaarten hebben in één kleur dan pak je de bijbehorende bezorgtegel, deze zijn aan het einde van het spel extra punten waard. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft mag zichzelf de beste pizzabezorger noemen!

Het leuke aan dit spel vind ik vooral de bonusfiches. Dit zorgt voor een beetje competitie tussen andere spelers. Niet alleen wil je zoveel mogelijk van dit soort fiches verzamelen. Hoe grappig is het als een speler eindelijk een bepaalde kleur bonusfiche heeft binnen gehaald en jij deze een ronde later weer bij hem weg kaapt?

Je kan tijdens dit spel zelf beslissen hoe vaak je gooit, zolang je maar altijd een ingrediënt opzij kan leggen. Dit vind ik ook erg leuk bedacht, want neem je dan wat meer risico of speel je op safe? Zo kan het zijn dat je dan meerdere bestellingen kan voltooien, maar je kan ook zomaar een aantal straffiches verdienen.

Daarnaast ziet Mozzaroller er ook heel erg vrolijk uit en is het artwork heel mooi. Ik krijg er in ieder geval trek van. Ook is het spelmateriaal van goede kwaliteit. De bonusfiches zijn van wat steviger karton gemaakt.

Mozzaroller is een heel leuk en snel spel wat je zo hebt geleerd. Het spel is daarom ook zeker geschikt voor kinderen en dus een leuk familiespel. Omdat het een snel spel is speel je het eenvoudig tussendoor of als afsluiter op een spelletjesavond.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page