top of page
 • Foto van schrijverMirthe

My 'Lil Everdell

Naam: My 'Lil Everdell

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Starling Games

Prijs: €35.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • 4 thuisborden

 • 54 speelkaarten

 • 16 parade fiches

 • 1 zonfiche

 • 1 maanfiche

 • 4 kapiteinkaarten

 • 4 fortkaarten

 • 3 vlinders

 • 3 vossen

 • 3 hagedissen

 • 3 muizen

 • Bessen

 • Takjes

 • Hars

 • Punten fiches

 • 4 grondstofdobbelstenen

 • Extra fiches van punten, bessen, takjes en hars

 • 1 overwinningskaart

 • 1 dubbelzijdige solo kaart

 • 1 solo dobbelsteen

 • 4 kratten

Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. Plaats het maanfiche boven de eerste ronde plek.

Sorteer de hars, takjes en bessen in kratten en plaats ze op het speelbord. Plaats de puntenfiches in een aparte krat naast het bord.

Plaats 1 grondstofdobbelsteen per speler op de dobbelstenen op het bord. Doe ongebruikte dobbelstenen terug in de doos.

Schud de kaarten en leg de stapel bij het bord. Deel vervolgens 8 kaarten open onder het speelbord.

Sorteer de paradefiches op type. Stapel elk type op volgorde met de kleinste puntwaarde (3) onderaan en de grootste puntwaarde (6) bovenaan. Plaats de stapels langs het pad op het bord.

Geef elke speler een thuisbord en een set van 3 bijpassende vrienden. Grondstoffen en vrienden kunnen op het thuisbord worden opgeslagen totdat ze worden gebruikt. Geef het zonfiche aan de kleinste speler. Die speler gaat als eerste.

My Lil' Everdell heeft 2 opties om jongere kinderen een voordeel te geven om het spel in balans te houden met meer ervaren spelers. Je kan ervoor kiezen om één of beide van deze voordelen in elk spel toe te voegen. Het eerste voordeel is een startbonus, begin het spel met 1 hars, 1 takje en 1 bes. Je kan ook het spel beginnen met 1 kapitein en/of 1 fortkaart. Deze kaarten tellen mee voor het behalen van parades. Ze worden niet geactiveerd wanneer je het spel met ze opzet, maar ze worden elke ronde zoals normaal geactiveerd tijdens de stap grondstoffen verzamelen (inclusief de eerste ronde). Doe extra Kapitein- en Fortkaarten terug in de doos.


De spelregels

Elke beurt plaats je een vriend en speel je een kaart (als je kunt en wilt). Het spel duurt een bepaald aantal beurten en dan wint de speler met de meeste punten! Het spel speelt zich af over 4 rondes. De stappen tijdens iedere ronde zijn:

 • Dobbelstenen gooien

 • Grondstoffen verzamelen

 • Neem een beurt (Vrienden plaatsen, kaarten spelen)

 • Ga terug naar huis

 • Verplaats de zon- en maanfiches

Aan het begin van elke ronde gooit de speler met het zonfiche de grondstofdobbelstenen en plaatst ze op het speelbord, één dobbelsteen per locatie.

Elke speler activeert alle groene kaarten die ze al naast hun thuisborden hebben gespeeld, in een willekeurige volgorde. (Je hebt in de eerste ronde nog geen groene kaarten, tenzij je met de kapitein- en fort-kaarten speelt.)

Tijdens elke ronde, beginnend met de speler die het zonfiche heeft, zullen de spelers om beurten met de klok mee 1 van hun Vrienden op een locatie op het bord plaatsen om die actie uit te voeren.

Na het plaatsen van een vriend mag de speler 1 kaart van onder het bord spelen door de kosten ervan te betalen. Vervolgens neemt de speler het bovenste paradefiche voor alle nieuwe parades waarvoor hij in aanmerking komt (en die hij nog niet heeft). Dan is de volgende speler aan de linkerkant aan de beurt. Ga door totdat elke speler 3 beurten heeft gespeeld.

Nadat elke speler 3 beurten heeft gespeeld, is de ronde voorbij. Breng alle 3 vrienden terug naar het thuisbord van elke speler.

Geef het zonnefiche door aan de rechterkant, zodat de speler die de vorige ronde als laatste was, de volgende ronde als eerste mag spelen.

Verplaats het maanfiche naar de volgende plek om het begin van de volgende ronde aan te geven.

Ga terug naar stap 1 en herhaal dit tot je 4 ronden hebt gespeeld, controleer dan je score om te zien wie er gewonnen heeft.


Iedereen mag een vriend op de bovenste 3 velden van het bord plaatsen, zelfs als er al een andere speler of een van zijn eigen vrienden is.

Door een vriend op een van deze velden te plaatsen, kun je een van de grondstoffen pakken die boven dat veld worden weergegeven.

Slechts 1 vriend is toegestaan op de speciale velden met grondstofdobbelstenen.

Neem de grondstoffen en/of punten getoond op de dobbelsteen op dat veld als je daar een vriend plaatst. Je kunt altijd meer grondstoffen vinden bij de grondstofdobbelstenen dan bij de andere vakken op het bord, maar het is misschien niet precies wat je het liefst zou willen!

Je mag een vriend plaatsen op een rode kaart die je bezit om de grondstoffen te krijgen of de getoonde actie uit te voeren. Je kunt geen vriend plaatsen op de rode kaart van een andere speler.


Elke beurt nadat je een vriend hebt geplaatst, mag je een van de open kaarten onder het bord spelen. Om een kaart te spelen, moet je de kosten betalen in grondstoffen die bovenaan worden weergegeven. Betaalde grondstoffen gaan terug naar de voorraadkratten. Nadat je de kosten hebt betaald, leg je de kaart open naast je huis. Vervang de gespeelde kaart door een nieuwe van de stapel.

Je vindt het misschien het makkelijkst om beesten aan de ene kant te plaatsen en plaatsen aan de andere kant van je Thuisbord om bij te houden wanneer je in aanmerking komt voor Parades.

De verschillende kaartkleuren werken op verschillende manieren. Wanneer een kaart wordt geactiveerd, geeft deze je de vermelde beloning.

 • Groene kaarten worden eenmaal geactiveerd zodra je ze speelt, en ze worden opnieuw geactiveerd aan het begin van elke nieuwe ronde.

 • Blauwe kaarten worden geactiveerd na het spelen van een bepaald kaarttype of het verdienen van een Parade, of je kunt een bepaalde kaart goedkoper spelen.

 • Bruine kaarten worden slechts één keer geactiveerd zodra je ze speelt. Ze worden niet opnieuw geactiveerd.

 • Rode kaarten worden geactiveerd wanneer je er een vriend op plaatst. Elke speler mag alleen zijn eigen rode kaarten gebruiken die hij heeft gespeeld.

 • Paarse kaarten worden pas geactiveerd nadat het spel is afgelopen. Ze geven je puntentokens voor andere kaarten of parades die je aan het einde van het spel hebt.

Er zijn 4 parades die elke speler probeert te behalen. Zodra je aan de vermelde vereisten voor een van de parades voldoet, pak je het paradefiche met de hoogste waarde dat nog op het bord ligt voor dat type parade en plaats je het in jouw gebied. Je mag elke parade maar één keer behalen.


Nadat de laatste speler in ronde 4 zijn laatste beurt heeft gespeeld, is het spel afgelopen.

Ruil alle overgebleven grondstoffen die je hebt in voor de voorraadkratten voor puntenfiches. Voor elke 2 grondstoffen krijg je 1 punttoken, ongeacht het type.

Voor elke paarse kaart die je aan het einde van het spel hebt, neem je bonuspuntentokens zoals beschreven op de kaart. (De Koning en de Eeuwige Boom geven je geen bonuspunten, ze zijn alleen meer punten waard.)

Tel alle punten die op je kaarten, je paradefiches en je puntenfiches staan. De speler met de meeste punten wint! Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste punten op zijn kaarten.


Als je My Lil Everdell in je eentje speelt, neem je het op tegen Prince Pumpernickel of Princess Periwinkle.

Zet het spel zoals normaal op, gebruik alleen 2 grondstofdobbelstenen en alleen de 6-punts en 3-punts paradefiches. Kies ervoor om tegen de prins of prinses te spelen en leg de solokaart met die kant naar boven op tafel. Geef je koninklijke tegenstander een thuisbord, een set vrienden en de 8-zijdige dobbelsteen.

Je bent elke ronde altijd de eerste speler. Speel je beurt zoals normaal, plaats een vriend en speel vervolgens optioneel een kaart. Je tegenstander is dan aan de beurt zoals beschreven op de volgende pagina.

Noch de prins, noch de prinses nemen grondstoffen of puntenfiches. Ze spelen alle kaarten gratis en spelen elke beurt een kaart, dus elke tegenstander heeft aan het einde van het spel in totaal 12 kaarten. Ze controleren echter alleen op parades aan het einde van elke ronde, niet na elke kaart.

Als er een grondstofdobbelsteenlocatie open is, zal Pumpernickel 1 van zijn vrienden erop plaatsen. Als er meer dan één open is, plaatst hij zijn vriend op het meest linkse veld. Als beide dobbelstenen zijn geblokkeerd, stuurt de prins zijn vriend naar de bessentuin voor een snack. Nadat je een vriend hebt geplaatst, gooi je de 8-zijdige dobbelsteen om te bepalen welke kaart de prins zal spelen, zoals weergegeven in het diagram. Plaats de kaart naast het huis van Pumpernickel en vervang de ontbrekende kaart.

Gooi eerst de 8-zijdige dobbelsteen om te bepalen welke kaart Maagdenpalm zal spelen, zoals weergegeven in het diagram. Leg de kaart naast Periwinkle's Home. Vul de ontbrekende kaart niet opnieuw aan. Plaats in plaats daarvan een van de vrienden van de prinses op de plek waar de kaart was. Deze kaart wordt pas aan het einde van de ronde vervangen. Als er een getal wordt gegooid waar ze al een vriend heeft, gooi dan opnieuw met de dobbelsteen. Aan het einde van de ronde, wanneer de vrienden naar huis terugkeren, vul je de 3 lege velden opnieuw aan.

Controleer aan het einde van de ronde (inclusief de laatste ronde) of je tegenstander de kaarten heeft die nodig zijn om een van de parades te behalen. Zo ja, plaats ze dan naast hun thuisbord.

Tel je punten en die van je tegenstander zoals normaal aan het einde van het spel. Je tegenstander heeft geen grondstoffen om te ruilen, maar komt toch in aanmerking voor eventuele paarse bonuspunten. Heb je meer punten of sta je gelijk, dan win je!

Speel voor een uitdagender solospel met een of meer van de volgende wijzigingen:

 • Je tegenstander behaalt Parades onmiddellijk in plaats van aan het einde van de ronde.

 • Je tegenstander begint elke ronde als eerste in plaats van jij.

 • Je tegenstander begint het spel met een Fort en een Kapitein kaart.

Prince Pumpernickel kan deelnemen aan een multiplayer-game met maximaal 3 menselijke spelers. Gebruik dezelfde regels als hierboven vermeld, behalve dat u een aantal grondstofdobbelstenen gebruikt dat gelijk is aan het aantal menselijke spelers +1, en "Startspeler" volgt de regels van het zonnefiche zoals normaal. Het zonfiche wordt toegewezen aan Pumpernickel wanneer dit van toepassing is op basis van zijn locatie aan de tafel.


Pluspunten

+ Je kan Everdell nu ook met kleine kinderen spelen!

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Er zijn meerdere varianten beschikbaar.

+ De parades zijn een leuke toevoeging aan het spel.

+ De grondstoffendobbelstenen zijn ook een aangename toevoeging.

+ Het artwork is super schattig.


Minpunten

- Voor volwassenen is het spel misschien wat te simpel.


Beoordeling

Speel Everdell nu ook met kinderen! Het spel bestaat uit 4 rondes en iedere ronde speel je een aantal beurten. Allereerst gooit de speler met het zonfiche de dobbelstenen. Deze plaats je op de daarvoor horende plekken op het speelbord. De dobbelstenen geven de grondstoffen aan die je kan verzamelen. Stuur je vrienden op pad en speel eventueel kaarten, betaal wel de grondstoffen die daarbij horen. Hoe verder je in het spel komt hoe meer kan je hebt om parades binnen te halen en dus meer punten te scoren. Na vier rondes eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten!

Ben jij gek op Everdell en zou je het graag eens met kinderen willen spelen? Dan is dit spel echt wat voor jou! Het spel lijkt heel erg op het basisspel, maar is nu echt gemaakt speciaal voor kinderen vanaf een jaar of 6. De spelregels zijn een stuk eenvoudiger en ook de speelkaarten staat veel minder tekst dan bij het normale spel. Ik zou dit spel ook niet zo snel spelen met alleen volwassenen, maar wil je een leuk spel met kinderen samen spelen dan is dit echt perfect en het is een goed opstapje naar het basisspel voor als ze wat ouder worden.

Voor wie het spel nog eenvoudiger wilt maken voor jongere kinderen zijn er 2 varianten beschikbaar. Zo kunnen kinderen met een kleine bonus starten van alle grondstoffen of ze kunnen starten met kapitein- en fortkaarten om zo parades te behalen. Ook kan je het spel solo spelen, maar zelf denk ik niet dat kinderen een spel zo snel solo zullen spelen. Het is wel fijn dat deze optie er is.

De parades die je kan behalen na iedere beurt zijn een leuke toevoeging aan het spel. Er zijn dus in totaal 4 parades die je punten opleveren aan het einde van het spel. Deze mag je pakken zodra je aan de eisen kan voldoen. Van elke parade kan je er maar een verzamelen, maar er zijn er wel meerdere beschikbaar alleen met lagere puntenaantallen. Ik vind het leuk bedacht dat er dus meerdere parades zijn. Er ontstaat hierdoor wel een soort strijd, want je wilt natuurlijk zo hoog mogelijke punten halen.

Daarnaast heb je ook dobbelstenen die een fijne toevoeging zijn aan het spel. Normaal speel je natuurlijk met kaartjes, maar de dobbelstenen veranderen iedere ronde. Zo kan het zo zijn dat er net grondstoffen worden gegooid die voor jou heel goed uitkomen.

My Lil Everdell ziet er, zoals verwacht, weer prachtig uit. Het spelmateriaal ziet er mooi uit en de kaarten zijn prachtig geïllustreerd. Ook krijg je bij deze variant nog wat extra speelkaarten die je kan toevoegen aan het normale basisspel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page