top of page
 • Foto van schrijverMirthe

My Own Toy Shop

Naam: My Own Toy Shop

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Lifestyle Boardgames

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 64 speelgoedtegels

 • 4 starttegels met kassaregister

 • 60 geldfiches met een waarde van 10 munten

 • 4 beloningen voor een verscheidenheid aan speelgoed

 • 4 beloningen voor de meerderheid van identiek speelgoed

 • 8 extra beloningen

 • 7 speler tokens

 • 7 plastic houders voor tokens

 • 1 overwinningsmunt

Voordat het spel begint zet je de overwinningsmunten teller op de tafel. Elke speler kiest een karakter en plaats het naast de 1. De rest van de karakters gaan terug in de doos.

Naast de overwinningsmunten teller plaats je de geldtokens, vier beloningstokens voor een verscheidenheid aan speelgoed, vier beloningen voor de meerderheid van hetzelfde speelgoed en de reservebeloningen.

Geef elke speler een willekeurige starttegel met een kassa, tijdens het spel zullen de spelers speelgoedtegels ermee verbinden.

Meng alle speelgoedtegels en maak er vier gesloten stapels van. Open de bovenste 4 tegels en plaats ze in het midden van de tafel.


De spelregels

Stel je voor dat je de eigenaar bent geworden van een speelgoedwinkel! Jouw taak is het sorteren van het speelgoed van hetzelfde type. Hoe meer van hetzelfde soort bij elkaar in de buurt hoe meer munten je krijgt. Sterker nog je kan ook speciale bonussen krijgen voor sets van hetzelfde speelgoed.


Spelers beginnen met het maken van hun eigen winkel vanaf de kassa. Aan het einde van het spel moet je winkel bestaan uit een 4 bij 4 raster van tegels. De kassa kan overal in de winkel worden gevestigd, maar het moet binnen de grenzen zijn.

Er zijn vier soorten speelgoed in het spel, elk type heeft een specifieke achtergrondkleur en patroon alle pluche dieren hebben een lichtblauwe achtergrond, poppen een violette achtergrond, voertuigen een rode achtergrond en sport heeft een groene achtergrond.


De jongste speler mag het spel beginnen, daarna gaat het spel met de klok mee. Elke speler voert tijdens zijn beurt drie stappen uit:

 • Neem een van de vier open speelgoedtegels en voeg het toe aan je eerder gelegde tegels

 • Krijg munten voor het speelgoed

 • Wanneer de speler munten heeft ontvangen voor zijn tegel, wordt er een nieuwe tegel uit de stapel wordt geopend, de beurt gaat naar de volgende speler met de klok mee

De nieuwe tegel moet ten minste een kant van een vorig gelegde tegel raken. Elke tegel heeft een boven- en onderkant. Hierdoor is het gemakkelijk te bepalen of de oriëntatie van het speelgoed goed ligt. De tegel kan dus niet gedraaid worden of alleen met een hoek verbonden worden.


Als je door een tegel te verbinden je een of meer kleurgebieden uitgebreid hebt, krijg je een munt voor elk stuk speelgoed in deze gebieden (inclusief speelgoed van deze kleuren op de nieuwe tegel). Je telt al het speelgoed in het gebied van deze kleur, ongeacht uit hoeveel tegels het gebied bestaat. De kassa verbindt gebieden, maar levert zelf geen munten op. Als je na de tegel met de kassa weer een tegel hebt met dezelfde kleur dan verbindt deze wel een gebied en zullen er dus ook munten uitbetaald worden.

De speler verplaatst zijn spelerstoken op de teller aan de hand van het aantal munten. Bij het overschrijven van de "10" op de teller neemt de speler een geldtoken met de waarde van 10 munten.


Na het plaatsen van een nieuwe tegel controleert de speler al zijn tegels. Om te kijken of hij de volledige collectie speelgoed heeft weten te verzamelen. Als een speler de eerste is die alle vijf soorten speelgoed weet te verzamelen van hetzelfde type krijgt hij ook de overeenkomstige beloning. De andere spelers zijn dan niet meer in staat dezelfde bonus te behalen. Deze bonus levert aan het einde van het spel 5 munten op.


Het spel eindigt wanneer alle spelers een winkel hebben gemaakt met een raster van 4 bij 4.

Voor de definitieve score kijken de spelers naar hun winkels en controleren ze of ze enige beloning verdienen. Voor het meeste identieke speelgoed telt elke speler het speelgoed van hetzelfde type. Begin bijvoorbeeld bij de pluche dieren, ga door naar de poppenset enzovoorts. De speler met het meeste identieke in de verschillende categorieën ontvangt daarvoor het token die vijf munten waard is.

Voor de definitieve score tel je je beloningen op. Beweeg je spelerstoken voort op de teller. De speler met het meeste geld wint het spel. Bij een gelijkspel kijk je naar de speler die verder is op de teller. Is er dan nog een gelijkspel dan delen de spelers de overwinning.


Pluspunten

+ De herspeelbaarheid van het spel is hoog.

+ De bonussen zijn een leuke toevoeging.

+ Je kan lekker puzzelen tijdens het spel.

+ Het spel ziet er mooi uit.


Minpunten

- Je hebt weinig interactie met andere spelers.


Beoordeling

Altijd al je eigen speelgoedwinkel willen hebben? Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een starttegel met daarop een kassa. Als je aan de beurt bent pak je een van de vier open tegels van de markt. Deze leg je aan je eerder gelegde tegels. De tegel moet minstens een van de kanten van een eerder gelegde tegel worden gelegd. Daarbij moet de oriëntatie ook goed zijn en kan een tegel bijvoorbeeld niet ondersteboven worden neergelegd. Voor ieder gebied qua speelgoed wat je hebt uitgebreid verdien je vervolgens munten. Ook kan je bonussen verzamelen voor de verschillende soorten speelgoed. Zodra de spelers een 4 bij 4 raster hebben gevormd stopt het spel. Bereken je definitieve score op basis van het geld wat je verdient hebt, maar ook door middel van de bonussen. De speler met de hoogste score wint!

De herspeelbaarheid van My Own Toy Shop is hoog. Er zijn namelijk verschillende soorten starttegels, hierdoor begin je dus iedere keer anders aan het spel. Daarnaast kan je uit vier verschillende soorten tegels kiezen die in de markt liggen. Je bent dus afhankelijk van wat er ligt en wat er al eerder aangelegd is, maar ook dit is iedere keer anders.

Controleer aan het einde van je beurt altijd goed of je misschien wel een bonus hebt verdient! Deze levert je aan het einde van het spel namelijk extra punten op. Als je als eerste 5 verschillende soorten van een bepaald type speelgoed, bijvoorbeeld de pluche dieren, weet te verzamelen dan krijg je de bonus. Deze levert aan het einde van het spel 5 punten op en die kunnen de andere spelers dan niet meer verdienen.

Het enige nadeel vind ik dat je weinig interactie hebt met andere spelers. Het enige waarmee je nog met elkaars spel te maken hebt is tijdens het pakken van tegels van de markt. Dan kan het zo zijn dat een andere speler net een tegel pakte die jij wilde, maar deze zal toch eerder kiezen voor zijn eigen spel. Ook met het verdienen van bonussen heb je een klein beetje interactie, want daarbij krijgt natuurlijk de speler de bonus die als eerste de vijf soorten van een bepaald type speelgoed weet te behalen. De andere spelers kunnen dat dan niet meer.

Ik vind My Own Toy shop echt een heerlijk puzzel spel. Je moet echt goed nadenken welke tegel je het best kan pakken en waar je deze neerlegt. Verbind deze misschien andere gebieden met dezelfde kleur en scoor je zo nog meer punten?

Ook ziet het spel er mooi uit, de verschillende kleuren passen echt goed bij het thema en ook de verschillende soorten speelgoed zien er mooi uit! Ik ben echt fan van dit snelle en kleurrijke spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page