top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Night of the Ninja

Naam: Night of the Ninja

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 4 - 11 spelers

Speeltijd: 15 - 30 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Brotherwise Games

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 33 ninja kaarten

  • 11 huiskaarten

  • 11 houders

  • 35 eerfiches

Voordat het spel begint leg je op basis van het aantal spelers een gelijk aantal kranen- en lotus huiskaarten opzij. Begin met de rangkaarten 1 en 2 voor een spel met vier spelers, en voeg in volgorde extra kaarten toe voor grotere spellen. Als er een oneven aantal spelers is, neem dan de roninkaart mee. Schud de Ninjakaarten. Schud ook de 35 stervormige eerfiches en stapel ze met de cijfers naar beneden binnen het bereik van alle spelers. Elke speler moeten een houder voor hun speelruimte plaatsen.


De spelregels

Elke ronde proberen spelers rivaliserende ninja's te identificeren en te doden. Aan het einde van elke ronde krijgen alle lspelers van het huis met de hoogste gerangschikte overlevende een willekeurig eerfiche van 2, 3 of 4 punten. De eerste speler die 10 punten heeft, wint het spel!

Elke ronde omvat het begin van de ronde, ninja draft, de nacht, het onthullen van het huis en het einde van de ronde.


Schud eerst de huiskaarten en deel er één gedekt aan elke speler. Je mag je huiskaart bekijken, maar nog niet met de andere spelers delen.

Als je huiskaart een hoge rang heeft, zoals 1 of 2, probeer dan te overleven! Bij een rang van 3, 4 of 5 zie je jezelf misschien als vervangbaar. Focus dus op hoger gerangschikte spelers om te overleven.


Zodra de huiskaarten zijn toegewezen deel je drie ninja kaarten uit aan elke speler. Elke speler kiest een ninja-kaart en geeft vervolgens de overige twee kaarten aan de speler links van hen. Elke speler kiest nog een ninja-kaart en legt de laatste kaart naar het midden van de tafel. Leg eventuele ninja kaarten opzij die deze beurt niet zijn gedeeld, ga dan naar de nachtfase!


Tijdens de nacht spelen spelers hun ninja kaarten. De nacht is opgedeeld in vijf fases:

  • Spion

  • Mysticus

  • Bedrieger

  • Blinde moordenaar

  • Shinobi

Spy- en mystic-kaarten worden vroeg gespeeld en worden waardevol informatie te krijgen. Bedriegers kunnen het spel opschudden, de blinde moordenaar en shinobi kaarten doden andere spelers, maar alleen als ze kunnen overleven tot het einde van de nacht!


Tijdens elke fase van de nacht kun je ervoor kiezen om iedere ninja kaart die je hebt die overeenkomen met die fase te spelen.

Om een Ninja-kaart te spelen, leg je deze open op tafel. Het nummer op elke kaart bepaalt wanneer deze wordt opgelost. Los alle kaarten van die fase op volgorde op van eerste (1) tot laatste (6).

Als geen enkele speler een kaart onthult, ga dan verder met de volgende fase. Een speler kan ervoor kiezen om geen ninja kaart te spelen, ze mogen bluffen dat het een andere kaart is, maar als een ninja-kaart wordt overgeslagen, kan deze later in de ronde niet meer worden gespeeld.


Sommige ninja kaarten zullen ervoor zorgen dat spelers worden gedood. Als jij wordt gedood onthul je je huiskaart niet. Leg je spelershouder neer om aan te geven dat je dood bent.

Houd er rekening mee dat je mag blijven spreken, adviseer je teamleden en probeer het spel te manipuleren!


Elke Trickster-kaart heeft een andere naam en een unieke vaardigheid. Je lost de tricksters in numerieke volgorde, beginnend met 1 (de Shapeshifter), of de hoogst gerangschikte trickster die aanwezig is op. Er zijn drie kaarten die niet op volgorde kunnen worden gespeeld. De Mirror Monk en Martyr worden gespeeld als "reageert" als reactie op: een blinde moordenaar of Shinobi. Het Mastermind wordt onthuld op aan het einde van de ronde, als je het hebt overleefd. Als de nacht voorbij is, is het tijd voor de onthulling van het huis.

Na de nacht, als je nog leeft, onthul je je huiskaart! Het huis met de hoogst gerangschikte overgebleven speler wint de ronde. 1 is de hoogste rang, gevolgd door 2, dan 3, enzovoort. Banden worden verbroken door de volgende hoogste overlevende speler van het huis. Als een huis wint, trekt elk lid van het winnende huis één eerfiche, zelfs als ze werden gedood! leg deze eerfiches met de afbeelding naar beneden. Als je als de ronin speelt, trek je één eerfiche als je de ronde overleeft.


Terwijl jullie elke ronde als team spelen, strijden jullie allemaal om alleen de winnaar te worden! Aan het einde van een ronde, als je genoeg eerfiches hebt verzameld om 10 punten te scoren, onthul je ze om de overwinning te claimen! Als meerdere spelers 10 of meer punten bereiken in dezelfde beurt, wint de speler met de hoogste score wint. Als de score nog steeds gelijk is, delen die spelers de overwinning.


Pluspunten

+ Night of the Ninja is zeer geschikt om met grote groepen te spelen.

+ Je kan het spel aanpassen en ook met 2 spelers spelen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Een ronde duurt niet lang.

+ Het artwork is super mooi.


MinpuntenBeoordeling

Heb je altijd al willen weten hoe het is om een ninja te zijn? Daar kan je nu achter komen tijdens een spel Night of the Ninja. Je speelt voor jezelf en je verdient punten, maar iedere ronde maak je ook teams en probeer je samen te winnen. Elke ronde krijg je een huiskaart en deze geeft aan of je tot de Lutos of de Kraan behoort en je kaart geeft ook de rang aan binnen dit team. Het leuke is dat je niet precies weet wie er in jouw team zit. Elke speler trekt twee ninja kaarten die in vijf verschillende categorieën vallen. Je kan de kaarten spelen om bijvoorbeeld andere spelers te doden, maar je kunt de kaarten ook bewaren en bluffen. Aan het einde van de nacht onthult iedere overgebleven speler zijn kaart. Het huis met de hoogst gerangschikte, overgebleven speler wint de ronde en krijgt een eerfiche. De speler die als eerste 10 punten heeft wint!

Night of the Ninja is een zeer geschikt spel om met grote groepen te spelen. Je speelt het spel met 4 tot 11 spelers. Wat ook wel fijn is, zijn de spelregels. Deze zijn eenvoudig en snel te leren. Wat super fijn is, zeker als je met een grotere groep speelt. Dan kan ik mij voorstellen dat je niet altijd zin hebt om een mega lange handleiding door te lezen en de aandacht van de andere spelers is dan waarschijnlijk snel weg.

Het spel is dus bedoelt voor grotere groepen, maar kan je er echt niet genoeg van krijgen en ben je maar met 2 spelers? Geen probleem! Dan kan je namelijk aanpassingen maken in de regels en het spel dus ook met z'n tweeën spelen.

Ik vind daarnaast het artwork super goed bij het spel passen. Ik waan mij echt in de wereld van de ninja's en het artwork geeft ook iets mysterieus aan het spel. De rest van de componenten zijn trouwens gemaakt van super stevig karton en het spel is dus ook nog eens van goede kwaliteit.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page