top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Nisyros

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Naam: Nisyros

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 - 60 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: Sunny Games

Prijs: €36.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 vulkaandelen

 • 4 zeedelen

 • 4 kustgebieden met dorpen en werkplaatsen

 • 16 grondstofgbieden (steen, hout en graan)

 • 40 inwoners

 • 3 grondstoftabellen

 • 3 ringvormige markeerfiches

 • 4 bonusgrondstoffen

 • 32 boten

 • 32 dammen

 • 26 gebeurteniskaarten

 • 1 rode gebeurtenisdobbelsteen

 • 5 gele actiedobbelstenen

 • 1 zwarte vulkaandobbelsteen

 • 1 vel met stickers voor de dobbelsteen

 • 1 spelverloop indicator

Wanneer je dit spel voor de eerste keer speelt dan beplak je de 7 dobbelstenen zoals aangegeven op het stickervel. Daarna lijm je de 4 ronde vulkaandelen op elkaar met de letters A-A, B-B en C-C tegen elkaar dit is de basis van de vulkaan met in het midden de vulkaankrater.


Voordat het spel begint puzzel je eerst de 4 zeedelen aan elkaar en leg je de basis van de vulkaan in het midden. Daarna leg je de 20 gebieden neer. Begin met de 4 grootste stukken, de kustgebieden, en dan steeds een kleinere ring van 4 grondstofgebieden. Leg de grondstofgebieden willekeurig neer, hierdoor heeft elk spel een andere startopstelling. Leg ze zo neer dat er een spelbord in 4 kwarten ontstaat, de 4 zones van het spel. Leg op de 4 bovenste grondstofgebieden een bonusgrondstof-fiche.

Er zijn vier dorpen: Mandraki, Pali, Emporios en Nikia. Elke speler kiest een dorp en zet 8 inwoners van de bijbehorende kleur in het dorp: de burgers. Twee inwoners gaan meteen aan de slag als werkers. Zet ze op het verzamelveld naast het dorp.

Verdeel de 3 grondstoftabellen over de spelers. Als één speler ze alle drie wil bijhouden is dat ook prima. Geef de hoeveelheid grondstoffen aan met de ringvormige fiches. Je krijgt een startvoorraad van 3 graan per speler, dus afhankelijk van het aantal spelers 6, 9 of 12 graan. Hout en steen beginnen op nul. Leg de boten en dammen naast het bord zodat iedereen erbij kan.

Pak de 10 gebeurteniskaarten met een sterretje linksboven op de kaart. Schud deze goed en leg er 5 ongezien opzij. De andere 5 schud je samen met de gebeurteniskaarten zonder sterretje en hiervan maak je een stapel naast het bord. Dan leg je de 5 opzij gelegde kaarten hier bovenop. Geef de 7 dobbelstenen aan de startspeler. Leg de spelverloop indicator op stap 1 van het overzicht op het spelbord. Het spel kan nu beginnen!


De spelregels

Samen kies je een spelniveau wat je wilt spelen:

 • Achilles - elke inwoner heeft een boot nodig om te ontsnappen en er vinden elke spelronde 2 uitbarstingen plaats.

 • Heracles - elke inwoner moet 1 graan in de boot meenemen om te kunnen ontsnappen; nog steeds 2 uitbarstingen per spelronde.

 • Zeus - elke inwoner moet 1 graan in de boot meenemen om te kunnen ontsnappen en er zijn 3 uitbarstingen per spelronde.

De speler die aan de beurt is volgt de 10 stappen van het spelverloop die schematisch op het spelbord staan afgebeeld. Hij gooit ook de dobbelstenen als er voor het hele team gedobbeld moet worden en maakt keuzes voor het team als jullie er samen niet uit komen. De spelers met de grondstoftabellen letten steeds goed op hoeveel er van deze grondstof bijkomt of afgaat. Natuurlijk voeren alle spelers de acties van hun eigen inwoners uit, dit kan meestal tegelijk.

De 10 stappen die uitvoert als je aan de beurt bent zijn:

 • Werkers en boten verplaatsen - elke speler begint met 2 werkers. Deze zet je steeds in op de plekken waar je denkt dat ze nodig zijn. Werkers kunnen naar een vulkaanhelling gaan om grondstoffen te verzamelen. Of ze kunnen naar een dammenbouwplaats of botenwerf in het kustgebied gaan om dammen of boten te bouwen. Ze kunnen ook op het verzamelveld blijven staan om meer werkers op te roepen. Op de bovenste 8 grondstofgebieden kunnen maximaal 2 en op de botenwerven maximaal 3 werkers staan. Dit staat bij de betreffende plek aangegeven. Op alle andere werkplekken mag een onbeperkt aantal werkers staan. Werkers kunnen zowel in hun eigen zone als in de twee aangrenzende zones werken, alleen niet aan de overzijde van het spelbord. Je mag tijdens deze stap ook lege boten verplaatsen naar een ander kustgebied waar ze straks misschien nodig zijn om te vluchten.

 • Gebeurtenissen - de speler die aan de beurt is gooit de rode gebeurtenisdobbelsteen. Deze geeft aan of er in deze ronde 1, 2 of 3 gebeurtenissen plaatsvinden. Pak één voor één gebeurteniskaarten van de stapel en kijk meteen welk effect de kaart heeft. De meeste kaarten kunnen direct worden uitgevoerd. Sommige kaarten worden in een latere stap van de spelronde uitgevoerd, leg deze naast het spelverloop totdat ze uitgevoerd zijn. Als een gebeurteniskaart is uitgevoerd, leg je hem direct op de aflegstapel.

 • Actiedobbelstenen - de speler die aan de beurt is gooit de 5 gele actiedobbelstenen. Alle dobbelstenen met +1 of -1 leg je meteen op stap 9 van het speloverzicht. De dobbelstenen met x2 kunnen het resultaat van de werkers op één werkplek verdubbelen. Elke werkplek heeft een eigen verdubbelaar en de Hermes kan op elke werkplek ingezet worden.

 • Grondstoffen verzamelen - nu verzamelen jullie steen, hout en graan van alle werkers op de vulkaanhellingen. Elke werker levert 1 grondstof op. Op de bovenste 8 gebieden verzamelt elke werker zelfs 2 grondstoffen van die soort. Wordt dit nog verdubbeld met een actiedobbelsteen, dan levert dit gebied dus 4 grondstoffen per werker. Met behulp van de juiste gebeurtenis kan in het beste geval een opbrengst van 8 per werker gehaald worden. Alle verzamelde grondstoffen worden genoteerd op de grondstoftabellen door het markeerfiche te verschuiven. Er is een maximum in de hoeveelheid die opgeslagen kan worden, afhankelijk van het aantal spelers is dit 16, 20 en 24. Dit is aangegeven op de grondstoftabellen.

 • Dammen en boten bouwen - elke werker op een dammenbouwplaats kan een dam in deze zone bouwen. Iedere werker op een botenwerf kan een boot bouwen. Uiteraard kan dit verdubbeld worden met de juiste actiedobbelstenen. Voor elke dam is 1 steen nodig en voor elke boot is 1 hout nodig. Haal dit af van de voorraad in de grondstoftabel. Is de voorraad op dan moet je stoppen met bouwen. Je mag ook eerder stoppen met bouwen als je een deel van de voorraad voor later wilt bewaren. Een gebouwde dam leg je neer op één van de aangegeven plekken in de zone van de dammenbouwplaats. Boten leg je op zee bij het kustgebied waar ze gebouwd zijn.

 • Nieuwe werkers oproepen - elke werker op een verzamelveld (theater) kan een burger uit het dorp oproepen om mee te komen werken. Per spelronde kunnen er op elk verzamelveld maximaal 2 werkers bij komen! Je kunt deze actie verdubbelen met een actiedobbelsteen, maar dit heeft dus alleen zin als er maar één werker staat. Verzet de opgeroepen inwoners vanuit het dorp naar het verzamelveld. Vanaf nu kun je ze als werker inzetten.

 • Voedsel voor de werkers - elke speler telt het aantal werkers, inclusief pas opgeroepen nieuwe werkers. Spelers met 1 tot 5 werkers hebben 1 graan nodig om ze te voeden. Heb je er 6 of meer, dan moet je 2 graan inleveren. Voor elke graan die jullie tekort komen, worden er 2 werkers onwel en gaan terug naar hun dorp.

 • Lavastroom - in elke zone waar lava ligt, wordt het gebied dat er direct onder ligt bedreigd. Alleen gebieden waar alle dammen liggen zijn beschermd tegen de lavastroom. Liggen er geen of te weinig dammen, dan draai je het gebied om naar de lava kant. Nutteloze dammen leg je terug bij de voorraad naast het bord. Als er inwoners op dit gebied staan, moeten ze vluchten.

 • Uitbarstingen - het aantal uitbarstingen wordt bepaald aan de hand van het spelniveau. Achilles en Heracles hebben standaard 2 uitbarstingen, Zeus heeft 3 uitbarstingen. De gele dobbelstenen die hier in stap 3 zijn neergelegd kunnen het aantal uitbarstingen verhogen (+1) of verlagen (-1). In de eerste spelronde is er altijd één uitbarsting minder. Het maximale aantal uitbarstingen per ronde is 5 (Achilles/ Heracles) of 6 (Zeus). Gooi voor elke uitbarsting met de zwarte vulkaandobbelsteen. De vulkaan barst uit in de richting van het aangegeven dorp. Is deze zone al geheel bedekt door lava, gooi dan opnieuw. Gooi je 2 kleuren, dan mag je kiezen in de richting van welk dorp de uitbarsting gaat, tenzij één van de twee al onder de lava ligt. Liggen ze beide onder de lava, gooi dan opnieuw. Nu je bepaald hebt in welke richting de uitbarsting gaat, draai je het bovenste gebied in deze zone om naar de lava kant. Dammen zijn niet bestand tegen uitbarstingen en worden teruggelegd bij de voorraad. Eventueel aanwezige inwoners moeten vluchten.

 • Inwoners evacueren - je kunt inwoners in veiligheid brengen door ze met een boot van Nisyros naar Kos te evacueren. Je mag zelf kiezen welke inwoners je wilt redden. Het maakt niet uit waar de inwoners staan en je mag boten uit alle zones gebruiken.


Wanneer een gebied met lava wordt bedolven dan vluchten de werkers voor de lava. Je hebt 2/3 kans om veilig te ontsnappen. Voor elke vluchtende werker gooi je met de rode dobbelsteen om te bepalen of het lukt. Gooi je een zwart cijfer (1 of 3), dan is het gelukt om te vluchten. Zet de werker op zijn eigen verzamelveld. Gooi je een rood cijfer (2), dan was de werker niet snel genoeg en zet je hem op Hades. Stroomt er een kustgebied van een speler onder dan zijn er meestal werkers én burgers in gevaar. Probeer eerst zo veel mogelijk burgers uit het dorp met boten naar Kos te laten ontsnappen. In deze panieksituatie kun je alleen boten gebruiken die al bij dit dorp liggen. Speel je op niveau Heracles of Zeus, dan lever je voor elke succesvol gevluchte burger 1 graan in; heb je geen graan meer dan kun je niet op deze manier vluchten!

Zijn er nog boten over, dan kunnen ook werkers naar Kos proberen te ontsnappen. Werkers die bij het dorp horen hebben voorrang.

Is er nog een kustgebied van een andere speler, dan kunnen de overgebleven inwoners hiernaartoe vluchten. Burgers gaan naar het dorp, werkers naar het verzamelveld in dit kustgebied. Ze moeten deze wel kunnen bereiken: als het kustgebied aan twee kanten door lava is omgeven kun je niet naar het tegenoverliggende kustgebied vluchten. Dan gaan de inwoners allemaal naar Hades. Zijn alle inwoners gevlucht en liggen er nog lege boten, dan worden deze onder de lava bedolven. Leg ze bij de voorraad.


Het spel eindigt als Nisyros volledig onder de lava bedekt is of als er geen inwoners meer op het eiland zijn. Elke speler telt nu hoeveel van zijn inwoners veilig Kos hebben bereikt. Heeft elke speler minstens 7 inwoners gered, dan behalen jullie een kleine overwinning. Hebben alle spelers 9 of 10 inwoners gered dan vieren jullie een grote overwinning!


Pluspunten

+ Je speelt dit spel samen.

+ Het spelbord is iedere keer anders.

+ De verschillende stukken kan je eenvoudig omdraaien.

+ De spelregels zijn heel duidelijk opgeschreven.


Minpunten

- De speelstukken verschuiven snel.


Beoordeling

De vulkaan op Nisyros gaat uitbarsten! Samen met de andere spelers probeer je de bewoners van het eiland te evacueren door boten te bouwen. Maar hier heb je wel grondstoffen voor nodig. Door te overleggen en slim te bouwen kan je de lavastroom nog wel vertragen door dammen te bouwen. Zo heb je voldoende tijd om de benodigde boten te bouwen en de bewoners dus te redden.

Nisyros is een heel erg leuk en strategisch spel wat je echt samen moet spelen om tot een zo goed mogelijk einde te komen. Het leuke aan dit spel is dat je het speelbord, de vulkaan, iedere keer anders kan maken. Je kan de grondstoffen iedere keer weer op andere plekken leggen. Wel verschuiven de stukken nogal snel, het zou makkelijker zijn als je deze aan elkaar vast kan maken. De stukken hebben een soort inkeping waardoor je ze wel heel eenvoudig om kan draaien naar de lava zijde. Deze lavazijde mag je omdraaien wanneer je de kleur van het speelveld met de dobbelsteen dobbelt. Het kan wel zijn dat je dammen hebt gebouwd en dan kan je de lavastroom dus nog even tegen houden. Het kan ook voorkomen dat een zijde van het speelbord zo overstroomt is met lava, want je dobbelt natuurlijk met de dobbelsteen en de kleur die je dobbelt wordt omgedraaid.

Ik vind Nisyros een zeer geslaagd spel, vooral omdat je het samen speelt en de spelregels zijn ook niet te moeilijk. Het is duidelijk welke stappen je iedere ronde moet doorlopen. Bij ons zal dit spel zeker nog vaker gespeeld worden!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page