top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Oertaal

Naam: Oertaal

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Megableu

Prijs: €21.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 18 bouwstenen

  • 30 bouwkaarten

  • 23 woordkaarten

  • 19 beschrijvingskaarten.

Voordat het spel begint kiest je een moeilijkheidsgraad, beginner, gevorderde of expert.

Neem de bouw- en beschrijvingskaarten en selecteer de kaarten die geschikt zijn voor jouw gekozen niveau: als je voor beginner hebt gekozen, voeg dan de groene beschrijvingskaarten toe. Als je voor gevorderde hebt gekozen, voeg dan de groene en blauwe beschrijvingskaarten toe. Als je voor expert hebt gekozen, voeg dan de groene, blauwe en rode beschrijvingskaarten toe.

Schud de bouwkaarten en leg ze omgedraaid op tafel zodat iedereen erbij kan. Leg de geselecteerde beschrijvingskaarten open op tafel zodat iedereen ze kan zien.

Schud de woordkaarten en leg ze omgedraaid naast de beschrijvingskaarten. Op deze manier is er voor elke beschrijving één woord. Je hebt nu dus een soort prehistorische woordenboek!

Het spel kan op twee manieren gespeeld worden: team versus team of team versus tijd.


De spelregels

Het spel spelen - 4 of meer spelers - team tegen team. Verdeel de spelers in twee teams. Het is geen probleem als je niet met een even aantal spelers bent, teams hoeven niet even groot te zijn. Elk team pakt van elke bouwsteen één exemplaar (negen blokken per team).

Elk team wijst één speler aan als bouwmeester. Alle andere spelers zijn bouwers en krijgen instructies van de bouwmeester over hoe ze het bouwwerk op de kaart moeten bouwen.

Bouwmeesters mogen alleen de woorden gebruiken die in het 'woordenboek' worden gedefinieerd door de beschrijvings- en woordkaarten. Ze mogen geen andere woorden zeggen en geen gebaren maken om elkaar te helpen.

Beide bouwmeesters pakken een bouwkaart - elk team heeft dus een eigen kaart - en houden deze gesloten. De jongste speler roept 'start', waarna de bouwmeesters hun bouwkaart mogen bekijken en meteen beginnen met instructies geven aan hun teamleden!'

Zodra een team denkt klaar te zijn, moet de bouwmeester van dit team ORGA BOEGA BOUW! roepen en de bouwkaart onthullen. Als het bouwwerk goed in elkaar is gezet, dan wint dit team de bouwkaart!

Dan kiezen alle teams een nieuwe bouwmeester en gaat het spel verder met een nieuwe bouwkaart.

Het verliezende team mag bepalen of er al dan niet een nieuwe combinatie van beschrijvings- en woordkaarten gevormd moet worden. Het eerste team dat vijf bouwkaarten heeft, is de winnaar! Zij zijn de slimste holbewoners van de hele oertijd!


Het spel spelen - 2 of meer spelers - team tegen tijd. In deze variant speel je als één team en probeer je zo snel mogelijk volgens de instructies van de bouwmeester de constructie na te bouwen. Stel hiervoor een stopwatch in op vijf (beginner), drie (gevorderde) of twee (expert) minuten en probeer een bouwwerk te maken binnen deze tijd.

Pak van elke bouwsteen één exemplaar (= negen blokken).

Bepaal wie de bouwmeester is. De andere spelers zijn bouwers en krijgen instructies van de bouwmeester over hoe het bouwwerk op de kaart in elkaar moeten worden gezet.

Bouwmeesters mogen alleen de woorden gebruiken die in het 'woordenboek' worden gedefinieerd door de beschrijvings- en woordkaarten. Ze mogen geen andere woorden zeggen en geen gebaren maken om elkaar te helpen.

De bouwmeester pakt een bouwkaart en houdt deze gesloten. Hij start de tijd op de stopwatch, waarna hij de bouwkaart mag bekijken en meteen begint met instructies te geven aan de andere speler(s)!

Zodra de bouwers denken klaar te zijn, roepen zij OEGA BOEGA BOUW! en wordt de tijd stopgezet. De bouwmeester laat de bouwkaart zien. Als het bouwwerk goed in elkaar is gezet voor de tijd is geëindigd, is het de bouwer(s) gelukt de opdracht succesvol te voltooien.

Lukt het spelers om de constructie te voltooien, dan moet er een nieuwe combinatie van beschrijvings- en woordkaarten gevormd worden.


Pluspunten

+ Er zijn verschillende niveaus beschikbaar.

+ Het spel werkt op je lachspieren.

+ Het spel is geschikt om te spelen met kinderen en met vrienden.

+ Je speelt het spel in teams.


Minpunten

- Sommige spelers zullen zo'n soort spel niet leuk vinden.


Beoordeling

Bouw de bouwwerken na en gebruik alleen oertaal! Maak als eerste twee teams elk team bestaat uit een bouwmeester en de overige spelers zijn bouwers. Kies dan een niveau en pak de bouwstenen. Elke bouwmeester pakt een kaart die nagebouwd moet worden. Hij geeft zijn team instructies door middel van beschrijvings- en woordkaarten. Zodra een team denkt dat ze het bouwwerk goed hebben gebouwd dan roept de bouwmeester: ORGA BOEGA BOUW! Is het bouwwerk goed dan wint het team de bouwkaart. Een andere speler uit het team wordt dan de bouwmeester. Het team dat als eerste 5 bouwkaarten weet te verzamelen wint het spel.

Het fijne aan oertaal is dat er verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar zijn. Ik zou als je het spel voor de eerste keer speelt gewoon het gemakkelijkste niveau kiezen voor het eerste spel. Dan kan je daarna altijd nog beslissen of je een wat moeilijker spel wilt. Zeker als je met kinderen speelt is het eerste niveau aan te raden.

Ik vond het aan het begin even wennen, hoe werkt het precies met de woorden en aanwijzingen. Hoe moeilijker het niveau hoe meer aanwijzingen je kan gebruiken en de woorden die je toevoegt aan het spel zijn echt helemaal hilarisch. Weet jij namelijk het bouwwerk te omschrijven met woorden als brib, prok en blub? Klinkt grappig toch? Je moet wel van zulk soort spelletjes houden natuurlijk, maar voor kinderen of op een avondje met vrienden is het echt een leuk spel.

Je speelt het spel in teams en daardoor wordt het nog leuker, want je wilt natuurlijk proberen het andere team te verslaan of als je tegen de tijde speelt om je eigen tijd te verslaan. Dus je kan het spel competitief spelen, maar ook coöperatief, dat laatste raad ik aan als je met kinderen speelt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page