top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Oh My Ring!

Naam: Oh My Ring!

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: spelers

Speeltijd: minuten

Leeftijd: +

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €27.12


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 8 blauwe ringen

 • 8 gele ringen

 • 8 groene ringen

 • 8 rode ringen

 • 55 kaarten: linkerhand, rechterhand, twee handen

Er zijn twee spelvarianten: individueel, of in teams van 2 tegen 2 als jullie met 4 spelers zijn. Maak een stapel met alle kaarten, schud ze, en leg ze gedekt in het midden van de tafel.

Elke speler ontvangt 8 ringen, 2 van elke kleur. Verdeel ze over je vingers. Schuif 1 ring over elke vinger, behalve je duimen. De verdeling van de kleuren moet willekeurig zijn.

Voor een eenvoudiger spel mag je alle kaarten 'twee handen' uit het spel verwijderen. De speler die als laatste een ring heeft aangeraakt, mag beginnen.


De spelregels

Je moet snel en wendbaar zijn om je ringen van de ene vinger naar de andere te laten schuiven en de combinaties op de kaarten na te bootsen. Hierbij moet je letten op een aantal beperkingen: lukt het je ook als de kleuren omgedraaid worden of je niet naar je vingers mag kijken? Een partyspel dat behendigheid en snelheid combineert!


Om de beurt en met de klok mee draaien jullie kaarten om. Neem de bovenste kaart en leg hem - nog steeds gedekt - naast de stapel. Zorg dat iedereen weet welke beperking er deze ronde geldt. Dit is aangegeven door een symbool op de rugzijde van de eerstvolgende kaart van de stapel. Draai nu de kaart om en probeer zo snel mogelijk de combinatie van ringen na te bootsen op de vinger(s) die de kaart aangeeft. Je moet rekening houden met de volgorde van de kleuren, de juiste vingers en de juiste handen.

Om het spel eerlijk te houden, moet je ervoor zorgen dat alle spelers vanuit dezelfde oriëntatie naar de kaarten kunnen kijken.


Je moet de ringen van de ene vinger naar de andere verschuiven door je vingertoppen tegen elkaar te houden. Het is toegestaan jezelf met één vinger te helpen, om een ring te duwen of vast te houden, of met je vingers te schudden om een of meer ringen te laten vallen. Een ring vastnemen en hem verschuiven is niet toegestaan. Als een van je ringen op de tafel valt, moet je hem oprapen voor je verder mag verschuiven.

Als een ring op de grond valt, mag je hem oprapen met 2 vingers en weer op de tafel leggen. Daarna moet je hem met één vinger weer aan je hand doen.


De eerste speler die erin slaagt de combinatie na te bootsen, legt één of beide handen gesloten op de tafel en roept "oh my ring!". Iedereen stopt nu met spelen en controleert de combinatie. Als het resultaat klopt, ontvangt deze speler de kaart en gaan jullie over naar de volgende ronde. Klopt het niet, dan moet deze speler als straf al zijn of haar ringen op de tafel leggen. In dat geval spelen alle spelers verder, inclusief de gestrafte speler, die moet eerst alle ringen opnieuw verzamelen, tot er opnieuw iemand "oh my ring!" roept.

Als meerdere spelers tegelijkertijd "oh my ring!" roepen en de juiste combinatie hebben, ontvangen al deze spelers een kaart. De bijkomende spelers ontvangen dan een kaart van de stapel als beloning.


Nadat iemand de juiste combinatie heeft gevonden, mag niemand nog ringen verplaatsen. Trek de volgende kaart, draai een nieuwe beperking open, en start dan een nieuwe ronde.

De speler die als eerste vijf kaarten heeft ontvangen, wint het spel.


De kaarten geven combinaties weer die je moet nabootsen. Ze bestaan in de variaties 'linkerhand', 'rechterhand' en 'beide handen'.

Op de kaarten 'rechterhand' en 'linkerhand' staan soms minder dan 8 ringen afgebeeld. De resterende ringen moeten in dat geval aan je andere hand zitten. Hun plaatsing is daarbij niet van belang.


De beperkingen staan afgebeeld op de rugzijde van de handkaarten en worden aan het begin van elke ronde onthuld. Deze beperkingen hebben een invloed op de manier waarop jullie tijdens de ronde mogen spelen. De beperkingen zijn:

 • Spiegel - boots de handkaart na op je tegenovergestelde hand: je linkerhand wordt je rechterhand en andersom. Ook bij de kaarten 'beide handen' moet je je handen spiegelen.

 • Olifantengeheugen - Onthoud de handkaart en boots hem na. Kijk naar de kaart: zodra alle spelers het eens zijn, bedekt de speler met de minste kaarten (bij een gelijkspel, de jongste speler) deze kaart met de volgende kaart van de stapel. Daarna mag iedereen starten met het verschuiven van de ringen. Voor beginnende spelers is het toegestaan om slechts de helft van de kaart te bedekken. Jullie mogen overleggen welke helft.

 • Opschuiven - boots de handkaart na door alle ringen één vinger op te schuiven. De speler met de minste kaarten kiest de richting: naar links of naar rechts. De ringen op de laatste vinger bewegen niet! Als je andere ringen naar deze vinger moet verplaatsen, moet je ze op de aanwezige ringen schuiven. Bij de kaarten 'beide handen' mag je de ringen van de ene hand naar de andere verschuiven!

 • Onder de tafel - boots de handkaart na, maar hou je handen onder de tafel terwijl je ringen verschuift, je mag ook gewoon wegkijken. Tussen elke verschuiving mag je wel naar je handen kijken.

 • Omgekeerde kleuren - boots de handkaart na door de volgorde van de kleuren op elke vinger om te keren. Als je bijvoorbeeld groen-rood-blauw aan je ringvinger hebt, wordt de juiste volgorde voor deze vinger blauw-rood-groen.

 • 3 kleuren - boots de handkaart na door één kleur te verwijderen. De speler met de minste kaarten kiest welke kleur deze ronde niet meedoet en legt de 2 ringen van die kleur op de tafel. Ook de andere spelers leggen hun ringen van deze kleur af. Vergeet niet de ringen op de tafel weer op te rapen voordat jullie een nieuwe kaart trekken.

 • Hardop - boots de handkaart na door hardop de kleur te vermelden van elke ring die je verschuift. Hoe luider je bent, hoe meer je de concentratie van je tegenstanders verstoort!

Speel in teams en daag je vrienden uit! Verdeel de kleuren onder de teamleden. Alle spelers ontvangen 8 ringen in 2 verschillende kleuren en schuiven ze willekeurig over hun vingers. Trek een kaart en daar gaan we! Je mag de ringen over je eigen vingers verschuiven, maar ook doorgeven aan je teamgenoot. Roep enkel "oh my ring!" als beide teamleden de combinatie hebben voltooid en hun handen op de tafel hebben gelegd. Jullie zullen moeten communiceren en overleggen om optimaal te kunnen ruilen en zo weinig mogelijk tijd te verliezen!


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor op feestjes.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Er zijn meerdere varianten beschikbaar.

+ De beperkingen maken het spel leuker.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ben jij behendig? Ontdek het tijdens Oh My Ring! Je start het spel met 8 gekleurde ringen, 2 van elke kleur en 4 op elke hand. Iedere ronde wordt er een kaart onthult, daarop staat een linker-, rechterhand of twee handen en een combinatie van de gekleurde ringen. Daarnaast staat er ook een beperking op de kaart die voor die ronde geldt en die het spel wat moeilijker kan maken. Zodra iedereen er klaar voor is start de ronde, iedere speler speelt tegelijkertijd. Probeer zo snel mogelijk de ringen van de ene vinger naar de andere te bewegen door je vingertoppen tegen elkaar te houden. De eerste speler die het lukt om de kaart na te bootsen wint de kaart. Als iemand 5 kaarten weet te verzamelen dan wint diegene het spel!

Oh My Ring! is een heel veelzijdig spel. Je kan het spel perfect spelen op feestjes en ik durf je te garanderen dat er veel gelachen gaat worden en er zich grappige situaties voordoen. Speel het spel individueel of juist in teams van 2 tegen 2. Je kan het spel ook goed spelen met kinderen en dus is het ook een leuk familiespel. Wil je het iets eenvoudiger maken voor ze dan kan je de kaarten met daarop twee handen uit het spel spelen of misschien zonder beperkingen spelen, dan wordt het nog iets simpeler voor ze.

Zelf kan je natuurlijk wel de beperkingen aanhouden, want deze beperkingen zijn juist wat het zo leuk maken. Zo heb je een bijvoorbeeld een beperking waarbij je hardop de kleur moet zeggen van de ring die je verplaatst. Dit zorg voor afleiding bij de andere spelers. Je hebt ook een beperking je de kaart maar een keer mag bekijken en daarna moet onthouden of misschien maak jij de kaart wel na door weg te kijken als je de ringen verplaatst. Geloof mij, deze beperkingen worden steeds moeilijker naarmate de avond vordert en zeker als je er ook nog eens een drankje bij drinkt!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page