top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Overbooked

Naam: Overbooked

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo

Prijs: €19.98


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • De vertrekhal, dit is je speelbord

 • 4 servicedesks

 • 4 dubbelzijdige vliegtuigen, de voorkant is voor het spel met 1 - 3 spelers en de achterkant voor het spel met 4 spelers

 • 81 passagiers speelkaarten, 9 daarvan zijn extra moeilijk

 • 15 event-kaarten

 • 24 dinervouchers

 • 1 verkeerstoren

 • 1 bagageband

 • 1 winnaarsbadge

 • 8 houten blokjes in 4 kleuren

 • 4 checklists

Voordat het spel begint leg je de vertrekhal op tafel. De 4 servicedesks worden aan de vertrekhal gelegd. Mocht je met minder dan 4 spelers spelen dan leg je een servicedesk omgekeerd aan de vertrekhal, deze doet dan niet meet. Daarna worden alle passagiers en de winaarsbadge naast de vertrekhal gelegd. Als je solo speelt of met z'n tweeën dan haal je 10 passagiers uit het spel.

Iedere speler ontvang vervolgens een vliegtuig (spelersbord) in dezelfde kleur als de dichtstbijzijnde servicedesk. Het spelersbord heeft twee zijden, een zijde voor als je met 1 tot 3 spelers speelt en een zijde voor als je met 4 spelers speelt. Daarnaast ontvangt iedere speler nog een vliegtuigtrap (hier komen de spelers te staan die overboekt zijn), een checklist en 6 dinervouchers.

Zet vervolgens de verkeerstoren in elkaar, deze geeft aan wie er het spel is begonnen. De bagageband leg je naast de vertrekhal neer, deze gebruik je om aan het einde van het spel de punten te tellen. Als laatste schud je de passagiers speelkaarten en deze leg je gesloten in de vertrekhal. De bovenste vier kaarten leg je wel open op in de vier wachtruimtes in de vertrekhal.


De spelregels

De speler die het laatst in het vliegtuig heeft gezeten begint het spel. Het is de bedoeling om de passagiers in het vliegtuig te plaatsen, maar iedere passagier heeft zo zijn wensen:

 • Blauwe passagiers - dit zijn de rugbyspelers en zij reizen graag in teamverband. Hoe meer rugbyspelers er bij elkaar zitten hoe beter dit is voor de teamspirit.

 • Gele passagiers - dit zijn de goede vrienden die ook samen reizen. Als er veel vrienden bij elkaar zitten des te beter het groepsgevoel is.

 • Groene passagiers - dit zijn de senioren die ook het liefst samen willen reizen. Hoe meer senioren er bij elkaar zitten hoe gezelliger hun trip wordt.

 • Rode passagiers - dit zijn verliefde koppeltjes, zij willen graag met z'n tweeën zitten.

 • Witte passagiers - dit zijn kinderen, zij mogen niet alleen zitten en moeten omringd worden door volwassenen.

Als je aan de beurt bent mag je een passagierskaart kiezen, je mag de kaart die het dichtst bij de gate ligt gratis pakken. Je mag ook kaarten overslaan als je wilt, maar daarvoor moet je wel betalen met een dinervoucher. Als er op de kaart die je pakt al dinervouchers liggen dan mag je deze toevoegen aan je persoonlijke voorraad. Je kan alleen kaarten overslaan met de dinervouchers die je al in je bezit hebt.

De kleuren koffers die op de kaart staan geven aan welke kleuren passagiers er in het vliegtuig geplaatst moeten worden. De speler pakt deze passagiers uit de algemene voorraad en plaatst deze in zijn eigen vliegtuig. Als je alle passagiers hebt geplaatst dan plaats je de passagierskaart naast het vliegtuig en is de volgende speler aan de beurt.

Het plaatsen van passagiers moet gebeuren zoals aangegeven op de speelkaart. De speelkaart mag wel worden gedraaid, maar niet worden gespiegeld. Daarnaast moeten alle passagiers op de kaart een plekje krijgen in het vliegtuig. Als dit leidt tot overlapping moeten de eerder geplaatste passagiers uit het vliegtuig verwijdert worden, ze zijn dan overboekt en worden geplaatst op je vliegtuigtrap. De passagiers op de kaart moeten tevens in één gedeelte van vliegtuig geplaatst worden, hier mag geen gangpad tussen zitten.

Er zijn ook kaarten waar passagiers bij het gangpad, in het midden of aan het raam willen zitten. Dit staat met een symbool op de kaart aangegeven. Deze passagiers moet je dus plaatsen aan het raam, het midden of het gangpad. Zij hoeven niet perse naast elkaar te zitten.

Op de kaart staan ook lege vakjes, maar dit dient als hulpmiddel voor het plaatsen van de passagiers. Het kan zijn dat er al een passagier zit, maar dit maakt niet uit.


Het spel eindigt in de ronde wanneer één of meer passagiers kleuren op zijn. Speel nog door tot alle spelers even vaak aan de beurt zijn geweest. Als je als speler een passagierkleur op je kaart hebt die op is dan mag je deze negeren. Dan is het tijd voor de puntentelling. Je pakt de checklist, bagageband en twee blokjes van je eigen kleur erbij. Met het eerste blokje tel je je punten. Het tweede blokje gebruik je als je voorbij de twintig bent. Je scoort punten als je je passagiers op de juiste manier hebt neergezet, maar je kan helaas ook minpunten scoren. De puntentelling is als volgt:

 • Voor ieder paar van twee verliefde passagiers scoor je 5 punten. Pas op dat je niet meer dan twee verliefde passagiers aan aangrenzende stoelen hebt zitten, want dan scoor je geen punten.

 • Voor ieder kind dat ingesloten zit door volwassenen krijg je 3 punten.

 • Je krijgt 1 punt voor iedere passagier in je grootste rugbyteam, vriendengroep of seniorengroep. Je verdubbelt zelfs deze punten als jij van alle andere spelers het grootste team hebt.

 • Voor elke set van 2 overgebleven dinervouchers scoor je nogmaals een punt.

 • Voor iedere overgeboekte passagier ontvang je 2 minpunten. Als jij de meeste overgeboekte passagiers hebt scoor je nogmaals 2 minpunten.

 • Voor iedere lege stoel die je hebt in je vliegtuig scoor je 1 minpunt.

De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft krijgt de winnaarsbadge en mag zichzelf de beste servicemedewerker noemen.


Als je het spel moeilijker wilt maken is er ook een variant voor frequent flyers. Je kan ervoor kiezen om de symbolen toe te passen die in de linkerbovenhoek van de passagierskaarten staan. Deze hebben de volgende betekenis:

 • Een symbool met twee vierkantjes en een pijl staat voor dat je één of meerdere passagiers mag vervangen zonder dat je minpunten krijgt voor deze overboeking.

 • Als er een symbool staat met twee rijen van drie vierkantjes en twee pijlen daartussen betekent het dat je gangpaden mag overbruggen en passagiers ook in het andere zitgedeelte mag plaatsen.

 • Er zijn ook kaarten met een vierkantje en een streep erdoor. Dit betekent dat er één passagier niet op komt dagen en je deze dus mag negeren.

 • Een ster met een plusje er in betekent dat je aan het einde van het spel 1 punt extra verdient.

Je kan er ook voor kiezen om de zwarte passagierskaarten toe te voegen aan het spel. Deze passagiers zijn moeilijker tevreden te stellen. Daarnaast zijn er ook rode eventkaarten. Je kan er voor kiezen om er één of twee van deze open te leggen. Met deze kaarten kan je extra punten ontvangen als je bijvoorbeeld op alle rijen de hoeken bezet hebt. Maar je kan ook minpunten scoren als er bijvoorbeeld kinderen niet helemaal ingesloten zitten.


Het is daarnaast ook nog mogelijk om het spel in je eentje te spelen. De basis is hetzelfde, maar je mag nu uit de vier open passagierskaarten kiezen zonder daar een dinervoucher voor in te leveren. Wil je een van deze kaarten definitief verwijderen dan kost het je wel een dinervoucher. Het kost je ook een dinervoucher voor iedere passagier die je uit het vliegtuig verwijdert, maar als je een zitgedeelte volledig vult ontvang je weer twee dinervouchers. De solovariant kent drie verschillende scenario's. Als je aan de voorwaarden van deze scenario's voldoet win je het spel. Als je dinervouchers op zijn verlies je. Ook de solovariant is te spelen op een makkelijke en moeilijke manier. Dit hangt af van het aantal dinervouchers die je aan het begin van het spel krijgt.


Pluspunten

+ Je kan het spel op verschillende manieren spelen

+ Heel erg mooi geïllustreerd.

+ De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Sommige spelonderdelen voegen weinig toe.

- Je speelt het spel niet echt met elkaar.


Beoordeling

Fasten your seatbelts, we gaan op reis! In Overbooked probeer je de beste servicedeskmedewerker te worden. De reizigers willen allemaal een plekje in het vliegtuig en hebben ook nog bepaalde wensen. Toen ik dit spel zag sprak het mij gelijk aan. Niet alleen omdat ik zelf in de luchtvaartbranche werk en er dus een connectie mee heb, maar ook omdat het spel super mooi geïllustreerd is. Sommige onderdelen, zoals de verkeerstoren voegen alleen niet heel veel toe, maar het is wel leuk om erbij te hebben. Daardoor lijkt het op een echte vertrekhal met vliegtuigen. Aan bijna alles wat je op een echte luchthaven tegenkomt is wel gedacht. Zo heb je de bagageband om de punten te tellen en staan de overboekte passagiers op de trap naast het vliegtuig. Ook alle passagiers zien er anders uit, dus als de passagiers allemaal op hun plek zitten dan ziet het er uit als een vrolijke bedoeling.

Daarnaast is het spel ook gewoon heel erg leuk om te spelen. De regels zijn eenvoudig en je kan het spel zo aan iedereen leren. Ik denk dat het spel zelfs geschikt is voor wat oudere kinderen. Het enige nadeel is dat je tijdens het spel niet echt met elkaar speelt. Je hebt alleen met elkaar te maken met het pakken van kaartjes. Als je ziet dat iemand een kaart echt niet kan gebruiken kan je een dinervoucher inzetten, maar voor de rest speel je wel echt je eigen spel. Maar ik vind niet dat dit de pret mag drukken. Bovendien kan je dit spel dus ook prima in je eentje spelen en als je het vaker speelt kan je ook nog moeilijkere regels en kaarten toevoegen aan het spel, zodat je een frequent flyer wordt. Het spel is dus veelzijdig en super mooi gemaakt. Ik ben fan en dit spel zal bij ons nog vaak op tafel komen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page