top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Paddie's Zandkastelen

Naam: Paddie's Zandkastelen

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Megableu

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 zeshoekige spelborden

  • 76 zandkastelen

  • 1 dobbelsteen.


Voordat het spel begint pakt elke speler een spelbord. Plaats de zandkastelen tussen alle spelers in zodat iedereen erbij kan.

Kies de spelwijze. Je kan de klassieke spelwijze spelen volgens het klassieke bingospel (de dobbelsteen wordt hierbij niet gebruikt) of de interactieve spelwijze spelers gebruiken de dobbelsteen voor een meer interactief spelverloop.


De spelregels

Tijdens de klassieke spelwijze zorg je ervoor dat je elkaars spelbord niet kunt zien. Als je het spel competitiever wilt maken, leg dan alle spelborden wel open neer zodat iedereen elkaars bord kan zien.

De jongste speler mag beginnen. Deze speler benoemt een symbool in een bepaalde kleur op zijn bord (bijvoorbeeld: "blauwe palmboom?") en bedekt dit symbool vervolgens met een zandkasteel.

De andere spelers moeten precies hetzelfde symbol op hun bord opzoeken en hier ook een zandkasteel op zetten. Ek spelbord bevat dezelfde gekleurde symbolen maar omdat elk spelbord anders is ingericht, staan zij niet op dezelfde plaats.

Wanneer iedereen het symbool heeft gevonden en bedekt, wordt het spel daarna verder met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent, benoem je weer een symbool en bedek je die met een zandkasteel. Alle spelers doen daarna hetzelfde.

Het spel gaat verder zoals hierboven beschreven, totdat iemand een doorlopende muur heeft gebouwd die de stranden van dezelfde kleur met elkaar verbindt (van rood naar rood, geel naar geel of blauw naar blauw). Als een zandkasteel twee gekleurde randen raakt, telt deze voor beide kleuren mee! De eerste speler die hierin slaagt, roept: "GO PADDIE GO!" en heeft het spel gewonnen.


Tijdens de interactieve spelwijze leg je alle spelborden open neer zodat iedereen elkaars bord kan zien. Leg de zandkastelen en de dobbelsteen tussen alle spelers in zodat iedereen er goed bij kan.

De jongste speler begint het spel door met de dobbelsteen te gooien. Er zijn verschillende acties mogelijk:

  • Zet een zandkasteel op een rood vakje naar keuze, bijvoorbeeld op de rode paraplu

  • Plaats een zandkasteel op een geel vakje naar keuze, bijvoorbeeld op de gele paraplu

  • Plaats een zandkasteel op een blauw vakje naar keuze, bijvoorbeeld op de blauwe paraplu

  • De speler links van je kiest een kleur (bijvoorbeeld: rood), maar jij kiest het symbool (bijvoorbeeld: paraplu)

  • Zet een zandkasteel op een vakje naar keuze, bijvoorbeeld op een gele paraplu

  • Zet twee zandkastelen op twee dezelfde symbolen, bijvoorbeeld op een gele en op een rode paraplu

De speler volgt de instructies op de dobbelsteen en benoemt het symbool in een bepaalde kleur dat hij wil bedekken, bijvoorbeeld 'blauwe palmboom'.

Andere spelers moeten hetzelfde symbool op hun bord vinden en eveneens bedekken met een zandkasteel. Elk spelbord bevat dezelfde gekleurde symbolen maar omdat elk spelbord anders is ingericht, staan zij niet op dezelfde plaats.

Wanneer iedereen het symbool heeft gevonden en bedekt, wordt het spel daarna verder met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent, gooi je weer met de dobbelsteen, benoem je een symbool en zet je er een zandkasteel op. Alle spelers zoeken daarna hetzelfde symbool en zetten daar ook een kasteel op.

Het spel gaat verder zoals hierboven beschreven, totdat iemand een doorlopende muur heeft gebouwd die de stranden van dezelfde kleur met elkaar verbindt (van rood naar rood, geel naar geel of blauw naar blauw). Als een zandkasteel twee gekleurde randen raakt, telt deze voor beide kleuren mee! De eerste speler die hierin slaagt, roept: "GO PADDIE GO!" en heeft het spel gewonnen.


Pluspunten

+ Je kan het spel iets moeilijker maken met de dobbelsteen.

+ Het spel is een perfect familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spelmateriaal is mooi.


Minpunten

- Het spel is niet geschikt voor de echte strateeg.


Beoordeling

Weet jij de schildpadden te redden van de gevaarlijke krab? Iedere speler krijgt een spelersbord. Je kan ervoor kiezen om met of zonder dobbelsteen te spelen. Als je zonder dobbelsteen speelt dan noem je als je aan de beurt bent een symbool en een kleur, bijvoorbeeld palmboom blauw. Iedere speler moet daar dan een zandkasteel op zetten. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Zodra een speler een doorlopende muur van zandkastelen heeft gemaakt tussen twee stranden met de zelfde kleur roept hij: "Go Paddie go!" deze speler wint dan het spel.

Je kan het spel ook een klein beetje moeilijker maken als je met de dobbelsteen speelt. Je mag dan namelijk niet altijd het vakje uitkiezen wat je wilt. Zo kan de dobbelsteen op een zijde uitkomen waarbij je een bepaalde kleur moet kiezen. Ook kan het zo zijn dat een speler naast je een vakje mag uitkiezen of dat je twee dezelfde symbolen mag kiezen van elk een andere kleur. Al deze opties maken het spel wel wat uitdagender, want je kan soms niet vakjes kiezen die je nodig hebt. Dan moet je slim zien te verbinden en ervoor zorgen dat ook bij deze versie een muur ontstaat tussen stranden met dezelfde kleur.

Paddie's Zandkastelen is echt een leuk familiespel. Zeker met jonge kinderen is het leuk om te spelen. Op de doos staat dat het vanaf 6 jaar is, maar ik denk dat je het spel nog wel kan spelen met jongere spelers. Dan is vooral de versie zonde dobbelsteen geschikt, want dan hoeven jonge kinderen alleen maar naar de juiste symbolen te zoeken. Daarnaast zijn de spelregels eenvoudig en heb je ze zo aan kinderen uitgelegd. Nog meer redenen waarom het spel perfect geschikt is voor kinderen.

Wat ik ook leuk vind is het spelmateriaal. Het speelbord heeft allemaal vakjes en de zandkastelen zijn 3D. Deze zandkastelen verschuiven ook niet zo snel, omdat de vakjes wat dieper liggen. Dat is dus ook super handig, zeker als je met kinderen speelt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page