top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Paku Paku

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Paku Paku

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Ravensburger

Prijs: €11.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 5 dobbelstenen, 40 strafpunten, een tafel en een 24 delig servies. Aan het begin van het spel worden de tafel en het 24 delig servies in het midden van de tafel gelegd, zodat iedereen er goed bij kan. De jongste speler verdeeld de dobbelstenen zo eerlijk mogelijk over de spelers.

De spelregels

Het doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te verzamelen. Als een speler tien

strafpunten verzameld heeft stopt het spel. Je moet zo snel mogelijk dobbelen en dan de dobbelstenen doorgeven aan je tegenstander. Je speelt het spel met alle spelers tegelijk, waardoor het soms wat chaotisch, maar ook hilarisch verloopt. Je kan er ook voor kiezen om samen te bepalen om een ander aantal strafpunten te nemen, dit kunnen er ook meer of minder zijn.


Aan het begin van het spel tel je met z'n alle tot drie en roep je PAKU PAKU! Daarna is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk begint met dobbelen om je dobbelstenen kwijt te raken. Als je een groene panda gooit dan mag je deze dobbelsteen doorgeven aan de speler die links van je zit. Maar gooi je rood servies met je dobbelsteen, dan moet je een stuk servies stapelen.

Als er een speler 5 dobbelstenen (2-3 spelers), 4 dobbelstenen (4-5 spelers) of 3 dobbelstenen (6-8 spelers) voor zich heeft liggen of de stapel met servies laat vallen dan roepen de andere spelers PAKU stop! Het spel stopt dan eventjes en de ongelukkige speler dobbelt alle dobbelstenen die hij voor zich heeft liggen. Alle getallen die de speler gooit worden bij elkaar opgeteld, dit zijn de

strafpunten die de speler dan heeft verzameld. Vervolgens wordt de serviesstapel afgebroken en de dobbelstenen opnieuw verdeeld, waarna het spel opnieuw begint.


Het spel eindigt zodra een speler tien strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste strafpunten wint dan het spel. Mocht er een gelijkspel zijn, dan stapelen deze spelers om de beurt een stuk servies. De speler die de stapel laat vallen verliest dan uiteindelijk alsnog het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ Het spel speel je met z'n alle tegelijk, chaotisch maar ook heel leuk!


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Het leuke aan dit spel is dat je het allemaal tegelijk speelt, hierdoor is het soms wat chaotisch, maar dat werkt gegarandeerd op je lachspieren! Je hoopt als speler natuurlijk zo snel mogelijk de groene panda te gooien en niet het rode servies, want dan moet je ook nog is snel zien te stapelen. Als je het servies omgooit moet je ook dobbelen voor de strafpunten, dus het is belangrijk om te kiezen, ga ik snel stapelen maar valt de toren daardoor om? Of stapel ik langzamer, maar krijg ik dan misschien meer dobbelstenen van andere spelers?

Het is een leuk spel om tussendoor te spelen en eenvoudig te leren, dus geschikt voor jong en oud. Ondanks dat er niet zoveel spelmateriaal is, is het wel mooi vorm gegeven. De dobbelstenen zijn van hout en het servies is ook van stevig plastic.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page