top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Pengo Jump

Naam: Pengo Jump

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Geronimo Games/Blue Orange Games

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 zeebord

 • 18 besneeuwde tegels

 • 6 zeeleeuwtegels

 • 6 ijstegels

 • 12 zeeleeuwfiches

 • 4 houten pinguins

 • 1 stoffen zak

Voordat het spel begint haal je het zeebord, de 30 ijsschotstegels, de zak en de 4 pinguïns uit de doos. Zet de doos in het midden van de tafel en leg het zeebord erbovenop. Neem 9 willekeurige besneeuwde tegels leg eerst 4 van deze tegels op een rij op het zeebord. Leg ze zo ver mogelijk van de ijsbrug vandaan. Leg daarna de andere 5 tegels verspreid over de rest van het zeebord. De tegels mogen elkaar niet raken en ze mogen niet volledig of gedeeltelijk onder de ijsbrug verstopt zitten. Doe de overige ijsschotstegels in de zak en leg de zak naast het zeebord. Zet de 4 pinguïns op de 4 ijsschotstegels het verst van de ijsbrug (1 pinguïn per tegel).

Zet de pinguïns niet te dicht bij de rand van de ijsschots, anders vallen ze er gemakkelijk af.

De speler die het beste een pinguïn kan imiteren, is de startspeler. Daarna zijn de andere spelers met de klok mee aan de beurt. Als je het spel alleen speelt, gelden dezelfde spelregels als met meerdere spelers.

In deze speelmodus hebben zeeleeuwen op ijsschotstegels geen effect. Ze liggen gewoon te rusten terwijl de pinguïns zich amuseren. Voor deze speelmodus heb je de 12 zeeleeuwfiches niet nodig.


De spelregels

De speler die aan de beurt is, voert de volgende acties in volgorde uit:

 • Trek een tegel (verplicht)

 • Schuif de tegel op het zeebord (verplicht)

 • Verplaats een pinguïn (niet verplicht)

 • Glijden (niet verplicht)

Trek een ijsschotstegel uit de zak (zonder stiekem te kijken!).


Kies een van beide kanten van de ijsbrug en schuif de tegel eronder. Duw voorzichtig tot de tegel helemaal onder de brug is verdwenen. Zodra je de tegel onder de ijsbrug schuift, mag je hem niet meer verplaatsen. Als je een nieuwe ijsschots onder de ijsbrug schuift, kunnen andere ijsschotstegels aan de andere kant van het zeebord over de rand worden geduwd. Duw de nieuwe ijsschots volledig onder de ijsbrug en duw daarna over de rand stekende ijsschotstegels terug op het zeebord. De ijsschotsen mogen nooit voorbij de ijsbrug steken. Als een jsschotstegel intussen al van het zeebord is gevallen, laat je hem de rest van het spel op tafel liggen.

Tijdens je beurt kan een pinguïn van het zeebord vallen als jij een nieuwe ijsschotstegel op het zeebord schuift. Blijf duwen tegen de ijsschotstegel tot hij volledig onder de ijsbrug is verdwenen. Zet de gevallen pinguïn op een lege ijsschotstegel zo ver mogelijk van de ijsbrug vandaan. Als een pinguïn tijdens je beurt valt, is je beurt direct voorbij en mag je geen pinguïn meer verplaatsen. De volgende speler is aan de beurt.

Je mag de tegels op het zeebord niet aanraken, tenzij om over de rand stekende ijsschotsen terug te duwen na het plaatsen van een nieuwe tegel.


De speler mag een pinguïn verplaatsen om hem dichter bij het pakijs (de ijsbrug) te brengen. Een pinguïn kan van zijn ijsschotstegel naar een ernaast gelegen ijsschotstegel springen. De tegels moeten elkaar raken. De speler mag slechts één pinguïn per beurt verplaatsen. Op elke tegel mag slechts één pinguïn staan. Als de speler een pinguïn verplaatst naar een tegel die nog gedeeltelijk onder de ijsbrug zit, mag hij die pinguïn meteen op het pakijs plaatsen. Deze pinguïn is thuis voor het donker!

Het is mogelijk dat de tegel waarop een pinguïn stond, van het zeebord valt als de speler de pinguïn verplaatst. Hij zet de pinguïn in dat geval op de nieuwe tegel en laat de gevallen tegel op tafel liggen.

Net zoals bij de voorbereiding is het belangrijk waar je de pinguïn op de ijsschotstegel zet, om te voorkomen dat hij van het bord valt als de tegels verschuiven. Denk goed na, want zodra je een pinguïn hebt geplaatst, mag je hem niet meer verplaatsen tot de volgende beurt.


Als een pinguïn op een ijstegel springt, kan hij een tegel verder glijden als de twee tegels elkaar raken. Als meerdere ijstegels elkaar raken, kan de pinguïn meerdere tegels ver glijden.

Er mag slechts één pinguïn op elke ijsschotstegel staan. Bij het glijden kan een pinguïn dan ook alleen naar een volgende tegel glijden als daarop geen pinguïn staat.


Als een speler alle acties heeft uitgevoerd, is de volgende speler aan de beurt.

Het spel eindigt op twee manieren:

De 4 pinguïns bereiken het pakijs: Proficiat! Jullie hebben goed samengewerkt en winnen het spel! De zak met ijsschotstegels is leeg, maar er staan nog pinguïns op de ijsschotsen. O jee! De pinguïns bereikten het pakijs niet op tijd en jullie verliezen het spel. Probeer het opnieuw en breng de pinguïns ditmaal voor het donker op het pakijs!


Voor de speelmodus hinderende zeeleeuwen gelden dezelfde spelregels als voor de speelmodus Vrolijke pinguïns, maar nu maken zeeleeuwen het jullie moeilijk.

Leg tijdens de voorbereiding de 12 zeeleeuwfiches klaar in het midden van de tafel, gesorteerd per grootte.

Telkens als tijdens het spel een pinguïn op een zeeleeuwtegel springt, neemt de speler het bijbehorende zeeleeuwfiche en schuift het net zoals een ijsschotstegel op het zeebord. Als alle zeeleeuwfiches op zijn, mag je fiches die van het zeebord vielen, opnieuw gebruiken

Als een zeeleeuw tussen 2 ijsschotstegels ligt, moeten de pinguïns een andere weg zoeken, omdat de ijsschotsen elkaar niet raken.


Pluspunten

+ Het spel is een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spelbord is '3D'.

+ Er zijn verschillende varianten beschikbaar.


Minpunten

- Het is geen spel voor de echte strateeg.


Beoordeling

Weten jullie alle pinguïns op tijd terug te krijgen op de ijsbrug? Ze bevinden zich aan het einde van het speelbord op verschillende ijsschotsen, maar zolang deze elkaar niet raken kunnen de pinguïns ook niet verder. Als je aan de beurt bent trek je een willekeurige ijsschots uit de zak. Deze stop je onder de ijsbrug en schuif je zo het speelveld op. Zodra de ijsschots waar de pinguïn op staat een andere ijsschots raakt mag hij daarover verplaatsen. Pinguïns mogen nooit samen op een ijsschots staan. Als de zak met ijsschottegels leeg is dan verliezen jullie helaas het spel, maar lukt het jullie om alle pinguïns op de ijsbrug te krijgen dan winnen jullie het spel.

Pengo Jump is echt een leuk familiespel. Het spel is vooral leuk om met jonge kinderen te spelen, omdat het niet moeilijk is om uit te leggen. Daarnaast is het niet een competitief maar eerder een coöperatief spel. Alle pinguïns moeten namelijk de ijsbrug bereiken om het spel te winnen. Je kan jouw pinguïn wel heel snel daar naartoe helpen, maar als de andere daar niet komen dan verlies je alsnog. Probeer dus niet andere pinguïns te blokkeren en te zorgen dat zij ook nog ergens heen kunnen. Je kan overigens ook sommige ijsschotsen gebruik om verder te komen. Er zijn speciale tegels in het veld die je toestaan meteen een tegel verder te glijden.

Overigens zal de echte strateeg niet echt warm worden van dit spel, maar het eerder koud krijgen. Zoals al eerder gezegd is het echt een familiespel en denk ik niet dat volwassenen dit snel zullen gaan spelen.

Ik vind het trouwens ook leuk gedaan dat je het speelbord een soort van 3D maakt, door op de doos te plaatsen komt het omhoog. Door de ijsschotstegels is het helemaal een mooi gezicht. Het artwork en het speelbord zien er gewoon super leuk uit.

Kan je er geen genoeg van krijgen of speel je met iets oudere kinderen en wil je het spel een klein beetje moeilijker maken dan kan je de zeeleeuwen variant spelen. De zeeleeuwen blokkeren je en je zult dan een andere route moeten nemen om naar de ijsbrug te komen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page