top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Perfect Holiday

Naam: Perfect Holiday

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €17.09


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 speelbord

 • Zonneklep, aloha-ketting en ‘all inclusive’-armbandje

 • 6 personages

 • 37 munten

 • 89 activiteiten- en gebeurteniskaarten

 • 42 selfiefiches

Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel klaar. Leg de munten, selfie-fiches, zonneklep, ketting en het armbandje naast het speelbord. Schud de activiteiten- en gebeurteniskaarten en leg ze in een stapel naast het speelbord. Elke speler krijgt 5 munten uit de pot.

Leg de 6 personages op de verschillende locaties op het speelbord. Pak een selfie-fiche voor elke locatie, schud ze en leg ze met de afbeelding naar beneden op tafel. De spelers kiezen om de beurt een fiche en pakken het bijbehorende personage van het speelbord. Haal de overgebleven personages uit het spel en leg de selfie-fiches terug in de stapel naast het speelbord. Elk lid van het gezin heeft een eigenschap die hem of haar tijdens het spel kan helpen:

 • Moeder - krijgt 8 munten in plaats van 5

 • Vader - krijgt elke ronde een extra beweeg-actie

 • Dochter - mag elke ronde 1 selfie maken zonder een actie uit te geven

 • Zoon - heeft geen last van stortbuien of hittegolven

 • Oma - krijgt elke ronde 1 betaalde activiteit gratis

 • Opa - alle activiteiten van 2 rondes worden in 1 ronde voltooid


De spelregels

Het spel bestaat uit 6 rondes (één voor elke dag op het resort). Alle spelers beginnen de ronde, en dus hun dag, in het hotel.

De laatste persoon die op een andere manier dan met de auto op reis gaat, is de actieve speler en begint de eerste ronde, gevolgd door de spelers aan zijn/haar linkerkant. Bij elke nieuwe ronde wordt de volgende speler de actieve speler en mag hij of zij de ronde beginnen.

Bij elke ronde kunnen de spelers zelf kiezen of ze mee willen doen met een activiteit of dat ze de ronde overslaan en in het hotel blijven. Als je besluit om in het hotel te blijven, krijg je 5 munten (8 als je de moeder bent). Spelers die in het hotel blijven krijgen geen kaart.

Spelers die ervoor kiezen om mee te doen met de activiteiten van de dag krijgen allemaal 5 kaarten uitgedeeld. Als een speler één of meer gebeurteniskaarten ontvangt (zie ‘Gebeurteniskaarten’), moet hij of zij deze gedekt voor zich neerleggen en een nieuwe kaart van de stapel pakken, totdat hij/zij 5 activiteitenkaarten in zijn/haar hand heeft.

Kijk goed naar je activiteitenkaarten. Probeer je plan voor deze ronde te maken met de activiteitenkaarten in je hand. Kijk met welke kaarten je aan het einde van het spel de meeste punten krijgt. Aan het begin van elke beurt krijgt een speler 5 acties die hij kan ‘uitgeven’.


Als jij de actieve speler bent, mag je een willekeurig aantal activiteitenkaarten uit je hand ruilen met andere spelers. Kaarten worden altijd één-op-één geruild.

Probeer de activiteitenkaarten te bemachtigen die jouw verblijf ten goede zullen komen. Denk na over welke activiteiten je deze ronde wilt doen, maar vergeet niet om de activiteiten waar je de vorige ronde aan bent begonnen ook af te maken. Probeer ze te combineren.

Op elke activiteitenkaart staat de volgende informatie: Hoeveel punten je krijgt als je de activiteit voltooit, de toegangsprijs (in munten), het aantal rondes dat nodig is om de activiteit te doen, de plaats waar de activiteit plaatsvindt, een afbeelding van de activiteit en de rondleiding bonus.

Op de activiteitenkaart staat met welke combinatie van activiteiten je bonuspunten kunt verdienen als je één of meerdere activiteiten op de kaart voltooit. De kaarten van dezelfde rondleiding hebben dezelfde achtergrondkleur. Het is niet toegestaan identieke kaarten te houden.


Alle gebeurteniskaarten worden nu bekendgemaakt. Elke gebeurteniskaart heeft een ander gevolg en dat gevolg geldt de hele ronde.

Aan het begin van elke ronde kan er iets leuks of vervelends gebeuren. Dit kan een gebeurtenis zijn waar alleen de speler met de gebeurteniskaart mee te maken krijgt, of alle spelers. Een gebeurtenis duurt altijd één ronde. Gebeurtenissen waar alle spelers mee te maken krijgen:

 • Hittegolf - het is veel te warm vandaag! Iedereen verliest 1 actie om een flesje water te halen. Je kunt deze ronde maar 4 acties doen (de vader heeft nog +1 beweeg-actie). Hier heeft iedereen behalve de zoon mee te maken.

 • Stortbui - het regent pijpenstelen vandaag en je blijft liever binnen. Je kunt alleen maar meedoen aan activiteiten in het hotel, de stad of het pretpark. Hier heeft iedereen behalve de zoon mee te maken.

 • Bus - net op tijd voor de eerste bus. Je moet je beurt beginnen op de archeologische vindplaats of in het natuurreservaat.

Persoonlijke gebeurtenissen waar alleen de speler met de gebeurteniskaart mee te maken krijgt:

 • Aloha-ketting - vandaag zijn alle activiteiten in de stad gratis! Pak de ketting en hang hem om je nek.

 • All-inclusive-armband - alle activiteiten in het hotel zijn gratis! Pak het armbandje en doe het om je pols.

 • Zonneklep - je mag meedoen met 1 strandactiviteit zonder een actie te verliezen. Pak de zonneklep en zet hem op je hoofd.

 • Snotneus - je kunt vandaag niet meedoen met activiteiten aan het strand of bij het zwembad.


Elke actie die je doet, kost je 1 actiepunt:

 • Van een locatie naar een andere locatie gaan (-1 actie) - bij elke beurt kan de actieve speler één of meerdere stappen zetten om de verschillende locaties te bezoeken. Elke stap ‘kost’ 1 actie.

 • Meedoen met een activiteit (-1 actie) - bij elke beurt kan de actieve speler meedoen met een of meerdere activiteiten op zijn of haar activiteitenkaart. Deze activiteiten vinden plaats op een bepaalde locatie en je moet op die locatie zijn om mee te kunnen doen. Zoals op de kaart is aangegeven, zijn sommige activiteiten gratis en moet je voor andere een aantal munten betalen. Meerdaagse activiteiten: Sommige activiteiten nemen meer dan een dag in beslag. Nadat je de deelnamekosten hebt betaald en een actie hebt ‘uitgegeven’ om mee te doen met de activiteit, moet je die kaart open voor je neerleggen om te laten zien dat je begonnen bent met de activiteit. In een latere ronde moet je terugkomen en nog een actie ‘uitgeven’ om de activiteit te voltooien, maar je hoeft de deelnamekosten niet nog een keer te betalen. Als je de activiteit hebt voltooid, mag je de activiteitenkaart houden en aan de kant leggen als bewijs. Eendaagse activiteit: Nadat je de deelnamekosten hebt betaald, mag je de activiteitenkaart houden en aan de kant leggen als bewijs.

 • Selfie maken (-1 actie) - je kunt niet alleen deelnemen aan activiteiten, je kunt ook selfies maken. Je mag maar 1 selfie maken op elk van de 7 locaties. Een selfie kost je 1 actie. Spelers krijgen 1 selfie-fiche in de kleur van de betreffende locatie. Elke selfie levert aan het einde van het spel één punt op, maar alleen als je 4 of meer selfie-fiches hebt.

Als actieve speler kondig je nu het einde van je beurt aan. De ronde gaat verder met de speler aan je linkerkant, totdat alle spelers als actieve speler aan de beurt zijn geweest.


Aan het einde van elke ronde worden alle kaarten op de aflegstapel gelegd, inclusief alle activiteitenkaarten die nog niet begonnen zijn. Begin nu met de volgende ronde.


Na ronde 6 is het spel afgelopen en kun je zien wie de leukste vakantie heeft gehad! Leg eerst alle kaarten weg voor meerdaagse activiteiten die je niet hebt afgerond en leg deze op de aflegstapel. Doe alle munten weg en stop ze in de pot. Elke speler telt nu zijn of haar scores op: Voor elke voltooide activiteitenkaart krijg je punten.

Tel hier, indien van toepassing, de bonuspunten van de rondleidingenbonus toe een combinatie van 2 activiteiten is +1 punt, een combinatie van 3 activiteiten is +2 punten en een combinatie van 4 activiteiten is +3 punten.

Voor elke voltooide Tante Margaret / Oom Fred-kaart krijg je punten.

Voor elk selfie-fiche krijg je punten. Elke selfie levert +1 punt op, maar alleen als je 4 of meer selfie-fiches hebt.

De speler met de meeste punten heeft de leukste vakantie gehad en wint het spel!


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De karakters hebben allemaal hun eigen gave.

+ Het spel bevat grappige attributen.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.


Beoordeling

Ga op vakantie in Perfect Holiday! De karakters die op vakantie zijn hebben allemaal hun eigenschap om hun te helpen tijdens de vakantie. Het spel bestaat uit 6 rondes en telkens elke ronde kan je een aantal acties doen om er een onvergetelijke vakantie van te maken. Zo kan je naar een waterpark of naar het strand. Je kan ook in het hotel blijven om extra munten te verdienen. Alle activiteiten die je doet kosten naast acties ook geld. Doel is om zoveel mogelijk activiteiten te doen, want hierdoor verdien je punten. Vergeet ook nog om selfies te maken om je vakantie vast te leggen. De speler met de meeste punten aan het einde van dag 6 wint het spel!

Ieder karakter heeft dus zijn of haar eigenschap die heel erg waardevol kunnen zijn tijdens het spel. Zo heb je de vader die extra acties mag doen of de dochter die houdt van selfies maken. Het leuke aan dit spel is dat je niet kan kiezen uit die karakters. Aan het begin van het spel pak je een fiche die correspondeert met je karakter, maar ze hebben gelukkig allemaal goede eigenschappen.

Het spel bevat ook grappige attributen die opgezet kunnen worden als zich er bepaalde gebeurtenissen voordoen. Zo heb je een aloha-ketting, een all-inclusivebandje en een zonneklep die je opdoet bij bepaalde activiteiten. De activiteiten maken het spel nog veel leuker, ze kunnen voor de actieve speler gelden of voor alle spelers. Zo kan het zo zijn dat je activiteiten op bepaalde locaties gratis zijn, maar het kan ook zo zijn dat je minder acties mag doen tijdens je beurt. Je kan deze gebeurtenissen niet negeren tijdens het spel, maar ze kunnen je dus ook erg helpen.

Wat is een leuke vakantie zonder goede foto's om op terug te kijken? Tijdens Perfect Holiday scoor je niet alleen punten door de activiteiten uit te voeren, maar ook door het maken van selfies. Op elke locatie kan je één selfie maken en deze leveren aan het einde van het spel punten op. Je krijgt wel pas de punten als je minimaal 4 selfies hebt gemaakt, maar dan is het wel 1 punt per selfie. De selfies zijn een handige manier om punten te verdienen, zeker als je nog maar 1 actie over hebt in je beurt kan het handig zijn om op de locatie waar je je bevindt nog net even een selfie te maken.

Je scoort niet alleen punten door het maken van selfies, maar ook door activiteiten te volbrengen. Als je dit goed doet kan je activiteiten combineren en dan nog meer punten scoren voor die combinaties. Kijk dus aan het begin van je beurt goed naar je kaarten om zo de meeste activiteiten uit te voeren en de beste combinaties te maken.

Perfect Holiday is een perfect familiespel voor de hele familie. Ik krijg er helemaal zin van om op vakantie te gaan!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page