top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Photoshoot

Naam: Photoshoot

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Funny Fox Games

Prijs:


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 9 karakters

 • 10 blauwe effectkaarten

 • 4 oranje effectkaarten

 • 50 foto doelkaarten

 • 2 score markers

 • 1 scorebord

 • 1 gekleurde zandloper

 • 10 camera fiches

Voordat het spel begint plaats je de 9 karakters willekeurig met hun wit omlijste zijde naar boven, hierdoor ontstaat er een vierkant van 3 bij 3. Het scorebord plaats je ernaast en je plaatst beide scoremarkeringen op de 0.

Dan schud je de blauwe effectkaarten en je vormt een gedekte stapel. Hetzelfde doe je ook met de oranje effectkaarten. De twee stapels plaats je in de buurt van het scorebord. Ook de camerafiches plaats je in de buurt van het scorebord.

Plaats dan de zandloper en de fotodoelkaarten naast de karaktertegels, de fotodoelkaarten zijn gesloten.

Voor een spel met 4 tot 6 spelers maak je 2 teams die zo gelijk mogelijk zijn. Voor een spel met 2 of 3 spelers speel je altijd samen.


De spelregels

Beide teams nemen het tegen elkaar op tijdens een aantal rondes tot een team 25 punten bereikt.

Daarna kies je een startend team dit wordt het fotografenteam voor de eerste ronde. Deze spelers

plaatsen de karaktertegels voor zich. Het andere team is het controleteam. Ze zullen moet controleren of het fotografenteam geen fouten maakt. Elke ronde wisselen teams van rol.


Het doel van het fotografenteam is om zoveel mogelijk fotodoelen te voltooien voordat de zandloper, van 1 minuut en 30 seconden, op is. Om dit te doen, wisselen spelers van het team elkaar af met de klok mee zonder elkaar te raadplegen. Tijdens zijn beurt voert een speler een van de volgende 2 acties: verwissel twee karakters of roep "Foto!" als je een fotodoel weet te behalen.

Om twee karakters te ruilen moet je twee aangrenzende karakters verwisselen, dit kan horizontaal, verticaal of diagonaal. Je mag ook twee vrienden (Olivia, Chloe & Alice) ruilen en dan maakt het niet uit wat hun positie is.

Als je een fotodoel weet te behalen roep je dus "foto!". De doelkaart wordt gecontroleerd, als de karakters goed geplaatst zijn wordt er een nieuwe doelkaart onthult. Daarna mag de volgende speler karakters ruilen en zo verder tot de tijd om is. Spelers mogen elkaar overigens niet helpen.


Het controleteam controleert of het fotografenteam de effecten goed toepast. Dit team houdt ook de zandloper in de gaten en draait hem om aan het begin van de ronde. Als het controleteam denkt dat er een fout is gemaakt, kunnen ze de zandloper stoppen en de fout aanwijzen. Als er een fout is gemaakt, is de actie ongeldig en het controleteam wint dan 1 camerafiche. Als er geen fout gemaakt is dan wint het fotografenteam 1 camerafiche. De punten worden aan het einde van de ronde gescoord.

Er is een fout gemaakt wanneer:

 • Iemand vergeet een effect toe te passen.

 • Iemand zegt "Foto!", maar de karkaters nog niet op de juiste plaats liggen.

 • Iemand speelt, maarr het niet hun beurt is om te spelen.

 • Iemand spreekt of gebaart over wat te doen tijdens het spel.

Er is geen fout gemaakt wanneer:

 • De speler stopt de actie voordat de fout gemaakt is.

 • De speler corrigeert de fout voor het controleteam hem daarop wijst.

Als het controleteam niet onmiddellijk een fout opmerkt en het fotografenteam heeft daarna al meerdere wisselingen gemaakt, dan blijft de ronde doorgaan. Het controleteam kan beslissen hoe streng ze willen zijn, aangezien zij de volgende ronde het fotografenteam zullen zijn.


Tijdens het spel trekken de teams effectkaarten die zijn gekoppeld aan karaktertegels. Je moet de effecten toepassen tijdens de fotograafrondes. Het controleteam moet hier op toezien.

Afhankelijk van het niveau, worden de effectkaarten getrokken: Aan het begin van het spel, wanneer een team minstens 5 overwinningspunten bereikt of wanneer een team ten minste 15 overwinningspunten bereikt. De effectkaarten worden niet getrokken tijdens een ronde,

maar alleen aan het einde van een ronde wanneer een team of de drempel van 5 of 15 overwinningspunten overschrijdt. De effecten worden alleen toegepast op het team dat de effectkaart heeft getrokken. Een team kan tijdens de drempel overschrijden tijdens de beurt van de tegenstander als ze fouten hebben opgemerkt en camerafiches hebben gekregen. Het team trekt dan een effectkaart voordat hun fotografenronde begint.

Om het spel moeilijker te maken kan je verschillende levels spelen. Dit houdt simpelweg in dat je meer en vaker effectkaarten toevoegt aan je spel.


Er zijn verschillende blauwe en oranje effectkaarten in het spel. Deze hebben allemaal hun eigen betekenis:

 • Max, de hond - elke keer dat je Max verplaatst, moet de volgende speler zijn tegel aaien voordat hij deze speelt. Elke keer dat je Max verplaatst, moet je zeggen: “Goede jongen!”

 • Olivia, de eekhoorn - geef een high five voordat je Olivia verplaatst naar de volgende speler. Voordat je Olivia verplaatst, moet je applaudisseren.

 • Alice, de marmot - elke keer dat je Alice verplaatst, moet de tegel in contact blijven met de tafel. Voordat je Alice verplaatst, moet je een teamgenoot door elkaar schudden om ze wakker te maken.

 • Pam, de giraf - elke keer dat je Pam verplaatst, moeten de spelers uit je team de wave uitvoeren. Elke keer dat je Pam verplaatst, moet je vragen "Ben ik nog in beeld?”.

 • Edgar, de orang-oetang - Elke keer dat je Edgar beweegt, moet je glimlachen en "Cheese!" zeggen. Elke keer dat je Edgar verplaatst, moet je vragen "Is iedereen klaar?" Het hele team moet antwoorden.

 • Joe, de neushoorn - elke keer dat je Joe verplaatst, ruilt hij niet met iemand anders maar duwt alle karakters op zijn lijn of kolom. Hij moet altijd een karakter duwen, hij kan geen lege ruimte duwen.

 • Chloe, de hinde - Chloe kan alleen diagonaal worden verwisseld. Ze kan nog steeds van positie wisselen met haar twee vrienden. Ze kan ook door Joe worden geduwd als beide effecten tegelijkertijd zijn geactiveerd.

 • Arthur, de kat - Arthur en Max mogen niet horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, dus wel diagonaal. Als ze aan het begin van een ronde naast elkaar liggen dan mag je ze nog verplaatsen voordat je begint.

 • James, de vos - Olivia en James moeten horizontaal, verticaal of diagonaal aangrenzend blijven. Als aan het begin van een ronde de twee karkaters niet aan elkaar grenzen mag je ze ruilen voordat je begint.


Zodra de zandloper is afgelopen, tellen beide teams hun punten. Het fotografenteam krijgt 2 punten per goede fotodoelkaart en 1 punt per camerafiche. Het controleteam krijgt 1 punt per camerafiche. Zet de marker van beide teams vooruit op het scorebord. Beide teams wisselen van rol en een nieuwe ronde begint.

Wanneer een team minimaal 25 punten heeft behaald, zullen ze het einde van het spel in gang brengen. Je speelt door totdat beide teams even vaak fotografen zijn geweest. Het team met de meeste punten is de winnaar. Als beide teams evenveel punten hebben speel je nog een ronde.


Als je met 2 of 3 spelers speelt, ben je allemaal onderdeel van één fotografenteam dat coöperatief speelt, er is geen controleteam. Pas de standaardregels toe met het volgende veranderingen: het spel wordt gespeeld over 5 ronden en het team moet 25 punten halen om te winnen. De tweede

scoremarkering wordt gebruikt om de rondes bij te houden op het scorebord.

Als een van de spelers een fout maakt, zal een van de andere spelers de zandloper stoppen. Als er een fout is gemaakt, nemen spelers een camerafiche dat telt als een negatief punt aan het einde van de ronde. Als er geen fout gemaakt is ga je verder.

Aan het einde van elke ronde tellen de spelers hun punten 2 punten per fotodoel en -1 punt per camerafiche. Effecten worden toegevoegd zoals in het standaardspel. Trek een blauwe effectkaart wanneer je team ten minste 5 punten heeft behaald en een oranje effectkaart wanneer het team minimaal 15 punten heeft. Aan het einde van 5 ronden, als het team bereikt 25 punten, winnen de spelers en kunnen ze naar het volgende niveau gaan. Als het team geen 25 punten behaalt, verliezen ze het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De effectenkaarten geven een extra toevoeging aan het spel.

+ Er zijn twee varianten op het spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

In Photoshoot strijd je in twee teams tegen elkaar en probeer je binnen de tijd zoveel mogelijk fotodoelen te behalen. Het team wat begint is het fotografenteam en moet proberen de karakters zo te plaatsen als op het fotodoel. Dit moeten zij doen binnen het raster van 3x3 en de karakters die je wisselt moeten grenzen aan elkaar. Zodra je denkt dat de karakters goed liggen roep je: 'foto!' en controleert het andere team of je het goed hebt gedaan. Daarna kan je verder met het volgende fotodoel. Zodra je genoeg punten hebt verdient krijg je een oranje of blauwe effectenkaart die het spel moeilijker kunnen maken. Wanneer een team 25 punten heeft verzameld wordt het einde van het spel ingezet en speelt elk team nog een ronde. Wie de meeste punten heeft wint!

Photoshoot is een erg leuk spelletje! Niet alleen omdat het spel op tijd is en je dus snel moet nadenken hoe je de karakters het beste kan verplaatsen, maar ook door de effectenkaarten. Deze krijg je dus als je een licht gekleurd vakje voorbij gaat. Er zijn verschillende effecten die je kan krijgen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van een kaart moet je altijd een bepaald woord zeggen en het kan ook zo zijn dat bepaalde kaarten altijd aan elkaar moeten grenzen. Het is aan het controleteam om erop toe te zien dat de fotografen zich daaraan houden. Ik vind de effecten die dit spel worden toegepast erg leuk, ze zijn niet alleen erg grappig, maar maken het spel ook iets moeilijker. Je hebt namelijk ook al te maken met tijdsdruk en wilt natuurlijk zoveel mogelijk fotodoelen binnen de tijd behalen.

Er zijn twee verschillende varianten op dit spel. Normaal speel je Photoshoot dus in teams tegen elkaar, competitief. Je kan het spel ook coöperatief spelen als je met 2 of 3 spelers bent. Dan is er geen controleteam en moet je proberen om samen in 5 rondes minimaal 25 punten te scoren, zodat je naar een volgend niveau kan gaan.

Niet alleen zit het spel in een klein doosje en kan je het dus overal mee naartoe nemen. Het zit ook nog in blik, dus het spel zal niet zo snel kapot gaan en is altijd goed beschermd. Daarnaast is het blik in de vorm van een fotocamera, wat ook nog is super leuk bedacht is! De rest van het artwork is trouwens ook super leuk de karakters zijn allemaal dieren die een blije en boze kant hebben en het past allemaal goed bij het foto-thema.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page