top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Pie in the Sky

Naam: Pie in the Sky

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 45 - 60 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Stonemaier Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 9 luchtschipborden

 • 4 power up tegels

 • 10 trofee tokens

 • 1 miniatuur van luchtschip Kai

 • 6 zoekkaarten

 • 2 questkaarten

 • 2 paar nieuwe miniaturen

 • 5 luchtschip gadget tokens

 • 7 extra trofee tokens

 • 1 luchtschip dobbelsteen

Voordat het spel begint zet je een spelletje My Little Scythe op volgens de basisspelregels, de 5e trofee leg je voor nu nog aan de kant. Beslis daarna of je de nieuwe asymmetrische luchtschip wilt toewijzen bij de vaardigheden voor het dierenrijk of willekeurig. Voor het dierenrijk claim je de juiste luchtschip mat en lijn je deze uit aan de linkerkant van je spelersmat. Als je ervoor kiest om het luchtschip willekeurig in te zetten dan meng alle 9 luchtschipborden met de afbeelding naar beneden en wijs je er 1 willekeurig toe aan elke speler. Lijn de luchtschipbord uit links van je spelersmat.

Als je luchtschipvaardigheid een gadget-token gebruikt, claim dan de juiste token voor je vermogen en plaats deze op je luchtschipbord. Plaats daarna je 5e trofee op het trofeeveld van je luchtschipbord.

Claim een zoekactie-overlaykaart en plaats deze op je spelersmat, die de originele Seek-actie bedekt. Monteer en plaats als laatste de luchtschipminiatuur op het portaal die het dichtst bij het basiskamp van de laatste speler ligt.


De spelregels

Dit spel is een uitbreiding voor My Little Scythe, de review kan je hier lezen.


Elk dierenrijk is in staat het luchtschip het bevel te geven om luchtsteun te verlenen via het gebruik van laadruimen, unieke vaardigheden en gadgets. In tegenstelling tot miniaturen is het luchtschip een gedeelde pion die elke speler tijdens zijn/haar beurt mag bevelen.

Het luchtschip bevat aparte laadruimen voor elk dierenrijk. Je eigen laadruim is weergegeven op uw luchtschipmat. Vrachtruimen kunnen appels en edelstenen bewaren die zijn verkregen via luchtsteun.


Het luchtschip Kai maakt de zoekactie krachtiger dan ooit. Tijdens het uitvoeren van een zoekactie, voeg je de nieuwe luchtschipdobbeslteen toe aan de rest van de dobbelstenen. Appels, edelstenen en missiefiches worden op de kaart geplaatst volgens de normale zoekactieregels, je mag het luchtschip verplaatsen en luchtsteun inroepen, waarbij de volgende regels gelden:

 • Verplaats het luchtschip één vak tegelijk, volgens de luchtschipbewegingsregels, naar een ruimte met een appel of edelsteen. Het maximale bewegingsbereik is bepaald door het resultaat van de luchtschipdobbelsteen. Trofee symbool: bewegingsbereik is gelijk aan het aantal trofeeën die je hebt. Versterking (6): bewegingsbereik is maximaal 6 velden.

 • Zodra het luchtschip zijn bestemmingsveld met een appel of edelsteen heeft bereikt mag je 1 appel of edelsteen uit de ruimte van het luchtschip pakken en in je laadruim plaatsen. Je verliest 2 vriendschappen als deze van een andere speler wordt afgenomen. je kan er ook voor kiezen om de unieke luchtschipvaardigheid van je koninkrijk uit te voeren. Sommige vaardigheden hebben invloed op een enkele ruimte, terwijl andere van invloed zijn op de hele regio.

Je kunt geen items van andere spelers toevoegen aan of verwijderen uit de laadruimen, tenzij dit wordt geïnstrueerd door de speurtochten.

Er is geen limiet aan het aantal items dat is opgeslagen in je laadruimte.

Je mag zelfs items uit je laadruim uitgeven wanneer het luchtschip niet op hetzelfde veld staat als de speurtocht. Daarnaast mag je een willekeurig aantal appels en edelstenen uitgeven en uit je laadruim zoals vereist door speurtochten. Dit is binnen combinatie met alle appels en edelstenen die je al hebt controle op de kaart.


Vijf van de 9 koninkrijken hebben unieke luchtschipvaardigheden die omvatten het plaatsen en verplaatsen van gadgets over de kaart.

Gadgets worden vanaf de mat van het luchtschip geplaatst en verplaatst door de eigenaar van de speler tijdens latere zoekacties.

Gadgets blijven waar ze zijn geplaatst en hun voordelen blijven bestaan totdat ze worden verplaatst. Er mag nooit meer dan 1 gadget op een vakje staan.


Luchtschipbeweging volgt een paar basisregels:

 • Vliegen - in tegenstelling tot miniaturen is Airship Kai een luchteenheid die "boven" de hele gamekaart beweegt. Daarom is het niet verplicht om te stoppen wanneer het een door miniaturen bezet veld betreedt. Het start of verdedigt niet in taartgevechten zoals een normale eenheid. Het kan zelf geen speurtochten oppakken en proberen op te lossen. Het kan geen appels of edelstenen verplaatsen, tenzij ingeschakeld door de unieke luchtschipvaardigheid van een speler. Het kan niet door portals teleporteren (hoewel het nog steeds hun ruimte kan delen). Tenzij er miniaturen op hetzelfde veld staan, wordt het veld van het luchtschip niet beschouwd als bezet.

 • Kasteel Everfree & Leveringen - het luchtschip kan nooit de Castle Everfree-ruimte in. Je miniaturen kunnen nog steeds deze ruimte betreedt om een ​​levering af te ronden. Artikelen die nodig zijn voor een levering kunnen nu echter worden besteed vanaf je laadruim, vanaf de kaart naar binnen gedragen (zoals bij het basisspel), of een combinatie van beide. De locatie van het luchtschip heeft geen invloed op de leveringen.

 • Basiskampen - basiskampen zijn niet toegankelijk voor het luchtschip.

 • Verplaats acties - het luchtschip wordt alleen verplaatst voor luchtsteun tijdens zoekacties. Het beweegt misschien nooit met je miniaturen tijdens normale verplaatsingsacties (met uitzondering van de “Air transport” inschakelen).

Om het einde van het spel te activeren, ben je nu verplicht om 5 trofeeën te verdienen in plaats van 4. Tenzij je een boost (6) gooit met de dobbelsteen van het luchtschip, het aantal resterende trofeeën op je spelersmat bepalen de beweging bereik van het luchtschip.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is een uitbreiding.

+ Het spelmateriaal is super mooi.

+ Er worden nieuwe karakters toegevoegd.


Minpunten

- De uitbreiding voegt niet heel veel toe.


Beoordeling

Voor de uitbreiding van My Little Scythe, Pie in the Sky bevinden we ons op de vooravond van het het 3000e oogsttoernooi. Het luchtschip Kai keert na lange tijd terug. Nu het luchtschip is terug gekeerd zijn de dieren van Pomme er klaar voor om het luchtschip te verkennen en te kijken hoe het reageert op de verschillende diersoorten.

Deze uitbreiding voegt maar liefst twee nieuwe personages toe. Je kan nu kiezen uit vossen en uilen. Ook deze personages komen weer met een handleiding over hoe je ze het best kan schilderen en met de precieze functies.

Naast de personages worden er ook een luchtschip, luchtschipmatten, tokens en nieuwe kaarten en tegels toegevoegd aan het spel. Het luchtschip is een hulpbron die iedere speler kan gebruiken. Het luchtschip biedt laadruimte en deze kan je gebruiken om de appels en edelstenen op te halen. Het leuke is dat het luchtschip aan het begin van het spel snel beweegt, maar naarmate het spel vordert beweegt het zich steeds trager. De luchtschipmatten die bij elk personage horen geven ieder personage een speciale vaardigheid. Het is dus leuk als je meerdere potjes achter elkaar speelt om te wisselen van personage. Zo leer je de eigenschappen goed kennen en kom je misschien wel achter een personage wat jouw voorkeur heeft.

Pie in the Sky is een leuke uitbreiding, maar ik weet niet of het super veel toevoegt. Het spel is leuk om te spelen, maar My Little Scythe opzich is al een super leuk spel wat geschikt is voor de hele familie. Net zoals het basisspel heeft deze uitbreiding super mooie componenten. Vooral het luchtschip is tof, mooi paars en op een doorzichtige standaard zodat het net is of deze echt zweeft.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page