top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Piraña Wildwaterspel

Naam: Piraña Wildwaterspel

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €22.90


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een speelbord

 • 6 bootjes

 • 6 plastic voetjes

 • 2 dobbelstenen

Voordat het spel begint zet je alle bootjes op een plastic voetje. Iedere speler kiest een bootje en plaatst deze op het plein bij de ingang naast het vakje met het cijfer 1.


De spelregels

In een land hier ver vandaan neemt een wilde rivier je mee langs watervallen, draaikolken en rotsen. De stroomversnelling bepaalt jouw route in dit spetterende avontuur. Trotseer de wilde waterrivier, maar pas op voor de water spuwende Inca-goden! Weet jij als eerste het diepste geheim van de Piraña-tempel te ontrafelen?


De speler die als laatst de Efteling bezocht heeft mag beginnen. Hij gooit de twee dobbelstenen, telt de stippen bij elkaar op en zet het bootje hetzelfde aantal stapjes vooruit, tenzij:

 • Je gooit bij je eerste beurt een 4 en een 5. De stroming is heel sterk en je mag gelijk naar vakje 26.

 • Je gooit bij je eerste beurt een 3 en een 6. De Inca-god is gunstig gezind en je mag gelijk door naar vakje 53.

 • Je komt op de afbeelding van de piranha-vis terecht. Piranha-vissen kennen de stromingen erg goed. Volg ze en zet nogmaals hetzelfde aantal stappen vooruit.

 • Het vakje al bezet is. Dan ga je terug naar het vakje van waar je vandaan komt.

Kom je onderweg op een rood cijfer? Dan gebeurt er iets speciaals:

 • 6 stroomversnelling - je weet jouw bootje de juiste kant op te sturen en komt in een stroomversnelling terecht. Ga verder naar vakjes 12.

 • 19 waterval - de stroming van de waterval remt jouw bootje af, sla een beurt over.

 • 31 draaikolk - je bootje komt in een draaikolk terecht. Je kunt pas weer verder als een ander bootje je passeert om je te helpen. Als je het laatste bootje op de rivier bent dan sla je drie beurten over om jezelf te bevrijden.

 • 42 dubbele waterval - de stroming van de dubbele waterval is te sterk en het bootje drijft af naar vakje 39.

 • 52 kalm water - je bootje belandt in een kalm stuk van de rivier. Sla een beurt over om de stroming terug te vinden.

 • 58 Inca-god - de Inca-god spuwt zijn magische waterstralen! Door de enorme kracht word je helemaal terug geduwd naar het eerste vakje.

Om de tempel binnen te mogen en het spel te winnen moet je bij de laatste worp het juiste aantal ogen gooien om vakje 63 te bereiken. Gooi je teveel, dan moet je vanaf vakje 63 terug tellen; komt jouw bootje daarbij op een piranha-vis, dan tel je nogmaals eenzelfde aantal vakjes terug.

De speler die als eerste de poort van de Piraña tempel weet te bereiken wint het spel!


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan dit spel met wel 6 personen spelen.

+ Het artwork is in een sprookjesachtig jasje gestoken.

+ De verschillende rode vakjes maken het spel spannender.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij het wilde water te trotseren en als eerste het einde van de wildwaterbaan te bereiken? In Piraña Wildwaterspel probeer je dit als eerste te doen. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de twee dobbelstenen. Het aantal ogen tel je bij elkaar op en dit is het aantal vakjes wat je vooruit mag. Laat je bootje meevoeren door de stroming, maar onderweg kan het zo zijn dat je op een obstakel terecht komt. Kom je bijvoorbeeld op een piranha terecht? Dan heb je geluk en mag je je bootje nogmaals hetzelfde aantal stappen vooruit zetten. Het kan daarnaast ook zo zijn dat je op minder leuke obstakels terecht komt, zoals een beurt overslaan of helemaal terug naar het eerste vakje. De speler die als eerste precies op vakje 63 terecht komt wint het spel!

Piraña Wildwaterspel is dus eigenlijk het oude Ganzenborden, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Samen met de Efteling heeft Jumbo Games dit spel uitgegeven. Als je wel is vaker in de Efteling bent geweest dan herken je vast wel de wildwaterbaan uit het pretpark.

Het fijne aan dit spel is dat het een echt familiespel is. Dit spel blijft leuk om te spelen met kinderen en daarnaast kan je het spel met wel 6 spelers doen, dus pret voor het hele gezin! Het is niet echt een spel voor de speler die van zware tactische spellen houdt, maar het is zeker leuk om tussendoor te spelen.

Het speelbord heeft dus verschillende rode vakjes waarop je terecht kan komen. Deze vakjes maken het spel echt wel een stuk spannender. Zeker omdat als je op vakje 58 terecht komt je weer helemaal terug mag naar het eerste vakje. Wij hebben dat al een aantal keer gehad tijdens het spelen van dit spel. Het is ook erg grappig, want zo kan het zo zijn dat je zelf behoorlijk achter ligt op de koploper, maar deze opeens weer opnieuw moet beginnen. De kans ik ook wel groot dat je op dit vakje terecht komt, omdat je precies op 63 terecht moet komen. Dus als je teveel gooit moet je terug tellen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page