top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Polar Panic

Naam: Polar Panic

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €9.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 ijsbeerkaart

  • 5 eskimokaarten

  • 50 viskaarten

Voordat het spel begint hussel de kaarten, spreid ze met de beeldzijde naar beneden en de ijsgatzijde naar boven op de tafel. Zorg ervoor dat de kaarten elkaar niet overlappen.


De spelregels

Het doel is om identieke vissen te zoeken en ze te vangen voordat de andere spelers ze vinden. Hoe meer viskaarten je verzamelt, hoe beter je het doet; maar pas op voor de ijsbeer, want het spel stopt als hij opduikt!


De speler die het kortst geleden heeft geschaatst, begint het spel. Het spel draait met de klok mee. Bij elke beurt mag een speler slechts één kaart kiezen en met de beeldzijde naar boven op tafel leggen. Om ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke kans heeft om de voorkant van de kaart op hetzelfde moment te zien, moet de kaart worden weggedraaid van de persoon die aan de beurt is. De kaarten blijven open op tafel liggen. Wanneer een speler twee of meer kaarten ziet met één of meer dezelfde vissen, probeert de speler die zo snel mogelijk te vangen.

Leg snel je handen op de kaarten en zeg wat de overeenkomst op de kaarten is. De speler die als eerste de kaarten in handen heeft, wint deze kaarten als het klopt. De spelers bewaren alle verzamelde kaarten op een stapeltje voor zich als hun score. Omdat iedereen dezelfde vis probeert te vangen, kan het zijn dat de ene speler bij de ene kaart komt en de andere speler bij de andere. In dit geval krijgen de spelers elk één kaart. Soms vangt een speler twee kaarten terwijl een andere speler een derde passende kaart pakt, of misschien vangen drie spelers elk een kaart, zolang twee vissen op twee kaarten overeenkomen, houden de spelers de relevante kaart of kaarten.

Als een speler een fout maakt en de verkeerde vis vangt, moet die twee kaarten van de verzamelde stapel omgekeerd terug op tafel gelegd worden. Als de speler slechts één of geen kaarten op zijn stapel heeft, hoeft de speler geen kaarten terug te leggen op tafel.


Als een speler een Eskimokaart omdraait, houdt de speler de kaart en legt hem op de eigen stapel. Alle open kaarten worden nu echter weer omgedraaid, zodat de ijsgaten weer naar boven liggen. Het spel wordt hervat met de speler links van de speler die de Eskimokaart omgedraaid heeft.


Als iemand de ijsbeer omdraait, stopt het spel. Alle spelers tellen nu hun kaarten, inclusief de Eskimo's. De speler met de meeste kaarten wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste Eskimo's!


In plaats van te stoppen als de ijsbeer verschijnt, of als de ijsbeer te vroeg in het spel verschijnt, kan de speler die hem omgedraaid heeft hem houden. Het spel gaat dan door totdat alle kaarten zijn omgedraaid, of wanneer er geen gelijke kaarten meer kunnen worden gemaakt.

Iedereen telt zijn score op, maar de speler die de ijsbeer pakte, trekt vijf kaarten af. Dat komt omdat ijsberen dol zijn op vis, dus hij zal er heel veel gegeten hebben! Nogmaals, bij een gelijke stand tel je het aantal Eskimo's om de winnaar te bepalen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je speelt het spel allemaal tegelijkertijd.

+ De eskimokaarten geven een leuke twist aan het spel.


MinpuntenBeoordeling

Ben jij de beste ijsvisser, test het tijdens Polar Panic! Tijdens het spel leg je alle kaarten zo neer dat de zijde met het wak naar boven ligt, kaarten mogen elkaar niet overlappen. Om de beurt draaien de spelers een kaart open, zodat de vissen op die kaart zichtbaar worden. Zodra je kaarten ziet waar dezelfde vissen op staan probeer je deze te vangen. Dit doe je door je handen op de kaarten te leggen en de overeenkomstige vissen op te noemen. Doe je dit goed dan krijg je beide kaarten. Het kan zijn dat een speler zijn hand op de ene kaart legt en een andere speler zijn hand op de andere kaart. In dat geval worden de kaarten verdeeld. Zodra iemand de ijsbeer omdraait stopt het spel en tellen de spelers hun kaarten. De speler met de meeste kaarten wint het spel.

De spelregels van Polar Panic zijn super eenvoudig. Je kan dus ook zo beginnen met spelen. Wat ik leuk vind aan het spel is dat je allemaal tegelijkertijd speelt. Om de beurt draai je natuurlijk een kaart om, maar iedere speler mag vervolgens vissen vangen. Een goed reactievermogen tijdens dit spel is dus wel handig. Ben je tegelijk dan wordt de buit verdeeld.

Ik vind dat de eskimokaarten een leuke twist aan het spel geven. Zodra zo'n kaart wordt omgedraaid mag de speler die hem omdraaide deze kaart houden en worden alle andere kaarten weer gesloten. Je moet dus goed onthouden waar alles ligt, want je kan nu hele andere kaarten omdraaien en als er een vis tevoorschijn draait die al eerder voorbij is gekomen dan kan je deze kaart natuurlijk in je eigen beurt omdraaien en zo punten scoren. Een goed geheugen is dus belangrijk!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page