top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Potion House

Naam: Potion House

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Geronimo Games/Blue Orange Games

Prijs: €23.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 toverstaf

 • 4 deksels van de opbergruimtes

 • 15 buidelkaarten

 • 40 ingrediëntenkaarten

 • 40 ingrediëntenfiches

 • 40 toverdrankfiches

Voordat het spel begint neem je alle ingrediëntenkaarten en -fiches, de toverdrankfiches, buidelkaarten en toverstaf uit de doos. Plaats de doos in het midden van de tafel. Plaats de toverdrankfiches naast de doos.

Schud alle ingrediëntenkaarten door elkaar en leg deze op een stapel met de afbeelding naar boven naast de doos.

Schud de ingrediëntenfiches door elkaar en plaats er willekeurig 10 in elke opslagruimte na het verwijderen van de deksels. Als je klaar bent, denk er dan aan om de deksels weer op elke opbergruimte te plaatsen.

Geef elke tovenaar een buidelkaart. De andere buidelkaarten worden niet gebruikt. Het spel kan beginnen!

De speler die als laatste een film over tovenaar heeft gezien, is de startspeler. Die is de actieve tovenaar en neemt de toverstaf. In beurten met de klok mee neent elke tovenaar naar keuze 2-5 ingrediëntenkaarten. Ze kijken water op de kaartjes staat en ledgen deze gedekt voor zich neer. Ze hebben deze ingrediënten nodig om toverdrankjes te maken. Hoe meer ingrediënten je nodig hebt om een toverdrankje te maken, hoe moeilijker het is om het te maken, maar ook hoe meer punten het waard is. Telkens je 2-5 kaarten moet nemen, moet je zeggen hoeveel kaarten je gaat nemen voordat je begint met trekken.


De spelregels

Om de beste leerling te worden en het spel te winnen, moet je alle ingrediënten in haar werkplaats vinden om je toverdrankjes te maken en je tovenaarsbuidel te vullen.


Het spel wordt met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent, pak je de toverstaf en kies je uit de volgende twee opties:

 • Doorzoek de zolder

 • Bereid een toverdrank

Je gaat naar het hoogst mogelijke aantal ingrediënten zoeken dat overeenkomt met je kaarten door te kijken in een van de 4 opslagruimtes van de zolder. Tijdens het zoeken moet je de 5 regels van Nécrochu volgen:

 1. Je mag maar in één opslagruimte kijken door het deksel op te tillen.

 2. Je mag ingrediëntenfiches verplaatsen, maar je mag hiervoor maar één vinger gebruiken.

 3. De andere tovenaars kunnen de inhoud van de opslagruimte bekijken zodra je deze opent, maar ze mogen de ingrediëntenfiches niet aanraken.

 4. Je mag niet verhinderen dat andere tovenaars de ingrediënten zien.

 5. Je moet het deksel weer op de opbergruimte plaatsen als je klaar bent met zoeken.

Gedurende het hele spel mogen ingrediëntfiches hun opslagruimte niet verlaten


Als je denkt te weten waar alle ingrediëntenfiches voor al je ingrediëntenkaarten liggen, mag je beginnen met het maken van je toverdrankje.

 1. Draai al je ingrediëntenkaarten om zodat ze open liggen.

 2. Geef met je toverstaf aan in welke opslagruimte volgens jou één van de ingrediënten op je kaarten zit.

 3. Leg de bijpassende ingrediëntenkaart naast deze opslagruimte.

Herhaal stap 2 en 3 voor elk van de andere ingrediëntenkaarten voor je toverdrankje. Zodra je al je ingrediëntenkaarten naast hun corresponderende opslagruimtes hebt geplaatst, controleer je of je toverdrankje werkt.

Open voor elke opslagruimte waar je minimaal één ingrediëntenkaart naast hebt gelegd, de opslagruimte en controleer of de ingrediënten aanwezig zijn.

Als het ingrediënt dat je zocht inderdaad in de opslagruimte ligt die je aan het controleren was, sluit dan deze opslagruimte weer en ga naar het volgende ingrediënt.

Wees voorzichtig, als je fouten maakt, moet je stoppen met zoeken omdat het toverdrankje niet zal werken. Ingrediëntenfiches mogen niet uit hun opslagruimte worden verwijderd. Als alle ingrediënten zijn gevonden, heb je je toverdrankje met succes gemaakt. Neem het toverdrankfiche dat overeenkomt met het aantal ingrediënten dat is gebruikt om je toverdrankje te maken en plaats het op een van de lege velden op je buidelkaart.Leg de ingrediëntkaarten die je zojuist hebt gebruikt op een aflegstapel, met de afbeelding naar boven, naast de trekstapel. Als de 4 velden op je buidelkaart nog niet vol zijn, trek dan 2-5 nieuwe ingrediëntkaarten.

Als je een fout hebt gemaakt, zal je toverdrankje niet werken! Leg al je ingrediëntenkaarten op de aflegstapel en trek 2-5 nieuwe ingrediëntenkaarten.

De volgende tovenaar begint dan een nieuwe beurt.


Het spel eindigt zodra een tovenaar zijn buidelkaart heeft gevuld; spelers blijven echter aan de beurt totdat alle tovenaars hetzelfde aantal beurten hebben gehad.

Om de winnaar te bepalen, telt elke tovenaar de getallen op hun toverdrankfiches bij elkaar op.

De tovenaar met het hoogste totaal wint het spel en zal tijdens de vakantie van Nécrochu de leiding hebben over het Toverdrankenhuis!

Als er een gelijkspel is, dan wint de tovenaar die de meeste punten heeft gewonnen met het laagste aantal toverdrankjes (omdat ze hetzelfde aantal punten hebben maar met minder toverdranken). Als het gelijkspel aanhoudt, delen de tovenaars de overwinning.


Pluspunten

+ Je mag meekijken, ook al is het niet jou beurt.

+ Je bepaalt zelf hoeveel ingrediëntkaarten je pakt.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel ziet er mooi uit.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Wordt jij de beste tovenaarsleerling en maak je de juiste toverdranken? Voor elke toverdrank mag je zelf bepalen hoeveel ingrediënten deze bevat. Je pakt tussen de 2 en 5 kaarten, deze mag je bekijken. Vervolgens mag je ervoor kiezen om de zolder te doorzoeken of de toverdrank te bereiden. Als je de zolder wilt doorzoeken maak je een van de vakjes open. Je mag dan fiches aan de kant halen, maar doet dat slechts met één vinger. Als je een ingredient van jouw kaartje tegen komt moet je die onthouden. Andere spelers mogen ondertussen ook meekijken. Mocht je in een volgende beurt weten waar je ingrediënten zich bevinden dan kan je de toverdrank bereiden door om en om de juiste vakjes aan te wijzen waar jouw ingrediënten zich bevinden. Heb je het goed dan scoor je evenveel punten als dat je kaartjes hebt. Zodra een speler zijn buidelkaart heeft gevuld stopt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Ik vind het ook wel fijn dat je mee mag kijken met andere spelers. Zo kan het zomaar zo zijn dat een speler een vakje open doet die een ingrediënt van jouw kaartje bevat. De speler mag overigens ook zelf bepalen hoe lang hij het vakje open doet, dus het kan ook zo zijn dat dit maar heel eventjes is.

Het is fijn dat je zelf mag bepalen hoeveel ingrediëntkaarten je pakt. Loop je bijvoorbeeld wat achter op andere spelers qua punten dan kan je er altijd voor kiezen om 4 of 5 kaarten te pakken. Je moet dan wel meer onthouden, maar scoort ook meer punten. Als je met jonge kinderen speelt kan je bijvoorbeeld de regels ook een klein beetje aanpassen. Je kan dan ervoor kiezen om kinderen minder kaarten te laten pakken en volwassenen juist meer. Dan is het wel zo eerlijk dat iedereen evenveel punten scoort bij een juiste toverdrank.

Daarnaast ziet het spel er ook mooi uit. Het materiaal is stevig en je hebt een echte toverstaf om de juiste vakjes mee aan te wijzen. Die vakjes vind ik overigens ook leuk bedacht, je tilt de deksel aan een touwtje eraf om de inhoud te bekijken. De ingrediënten zien er trouwens ook magisch uit en ze zijn bovendien ook allemaal anders.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page