top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Qwixx

Bijgewerkt op: 16 okt. 2021

Naam: Qwixx

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 6 dobbelstenen en een scoreblok. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een scoreblad en een pen of potlood. Daarna wordt er een speler gekozen die mag beginnen met het gooien van de dobbelstenen.

De spelregels

Bij Qwixx is het de bedoeling dat de getallen in elk van de vier gekleurde rijen van links naar recht worden aangekruist. De getallen hoeven niet aansluitend te worden aangekruist, maar als je eenmaal een getal hebt aangekruist dan mag je niet meer terug naar links in die rij. Als je dus besluit om een nummer in de rij over te slaan dan is deze dus voorgoed uit het spel.


De speler die begint gooit alle zes de dobbelstenen. Als eerste worden de ogen van de witte dobbelstenen bij elkaar opgeteld. Dit aantal mag elke speler (ook de spelers die niet hebben gegooid) nu bij een kleur naar keuze invullen, maar dit hoeft niet. De speler die gegooid heeft mag daarnaast nog ervoor kiezen om een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen te combineren. Deze actie is niet verplicht.

Als het dus jouw beurt is dan kan je ervoor kiezen om twee getallen uit één rij af te strepen, maar dit hoeft niet, het kan dus ook één getal zijn.


Een kleur sluiten gebeurt helemaal rechts in de rij. Bij de rode en gele rij is dit het getal twaalf en bij de groene en blauwe het getal twee In de rij moet je tenminste vijf kruisjes hebben gezet om hem te kunnen sluiten. Als je een kruisje zet in een van de slotgetallen dan sluit je ook gelijk de rij en mag jij het vakje met het slotje ook nog aankruisen. Als de rij is gesloten wordt de dobbelsteen van die kleur uit het spel gehaald en kunnen de overige spelers geen getallen meer van die kleur aankruisen.


Als het de speler die gegooid heeft niet lukt om een getal aan te kruisen, omdat al deze getallen bijvoorbeeld al aangekruist zijn, dan telt dit helaas als mislukte worp. De speler die gegooid heeft kruist onderin op het scoreblok één vakje aan bij mislukte worpen. Een mislukte worp telt voor vijf minpunten aan het einde van het spel. De spelers die niet gegooid hebben hoeven dit niet te doen.


Het spel eindigt meteen als een speler vier mislukte worpen heeft of als er twee rijen gesloten zijn.

Onderaan het scoreblad staat hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in een kleur oplevert. Je telt alle punten bij elkaar op. Vervolgens haal je van iedere mislukte worp vijf punten van je totaal af. De speler met het hoogste puntenaantal wint het spel.

Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.

- De scorekaarten zijn na een tijdje op.


Beoordeling

Qwixx is een leuk en snel spel voor tussendoor. De regels zijn eenvoudig te leren en dus geschikt voor alle leeftijden. Qwixx is een van mijn favoriete roll & write spellen. Het is vooral leuk dat je tijdens de beurten van andere spelers ook getallen van je eigen kaart mag afstrepen. Je bent dus niet de hele tijd aan het wachten tot je weer aan de beurt bent.

Er komt ook wel een klein beetje tactiek bij kijken, want je moet er echt over nadenken welk getal handig is om weg te strepen. Er komt natuurlijk ook een klein beetje geluk bij kijken. Wat het ligt er maar net aan wat je gooit met de dobbelstenen.

Nadeel van het spel is dat je scorekaarten na een tijdje op zijn. Wij hebben kopietjes gemaakt van de scorekaarten, maar je kan er ook voor kiezen om deze te plastificeren en een whiteboardstift te gebruiken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page