top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Qwixx Longo

Naam: Qwixx Longo

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €16.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 6 dobbelstenen

  • 4 potloden

  • scoreblok

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een scoreblad, met verschillende geluksgetallen, en een potlood. Daarna wordt er een speler gekozen die mag beginnen met het gooien van de dobbelstenen.


De spelregels

Bij Qwixx is het de bedoeling dat de getallen in elk van de vier gekleurde rijen van links naar recht worden aangekruist. De getallen hoeven niet aansluitend te worden aangekruist, maar als je eenmaal een getal hebt aangekruist dan mag je niet meer terug naar links in die rij. Als je dus besluit om een nummer in de rij over te slaan dan is deze dus voorgoed uit het spel.

De rijen van de 4 kleuren hebben meer getallen dan in het originele spel. De rijen lopen van 2 naar 16 of van 16 naar 2. De rijen kunnen afgesloten door een van de twee getallen te dobbelen en ook bevat ieder scoreblad een geluksgetal.


De speler die begint gooit alle zes de dobbelstenen. Als eerste worden de ogen van de witte dobbelstenen bij elkaar opgeteld. Dit aantal mag elke speler (ook de spelers die niet hebben gegooid) nu bij een kleur naar keuze invullen, maar dit hoeft niet. De speler die gegooid heeft mag daarnaast nog ervoor kiezen om een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen te combineren. Deze actie is niet verplicht. Als het dus jouw beurt is dan kan je ervoor kiezen om twee getallen uit één rij af te strepen, maar dit hoeft niet, het kan dus ook één getal zijn.

Als tijdens de actie de som van beide witte dobbelstenen een geluksgetal op je scoreblad is dan mag je in plaats van het gegooide getal het eerst mogelijk getal in de rij met de minste kruisjes aankruisen. Als er meerdere rijen met het minste aantal kruisjes zijn, mag je één van de rijen met de minste kruisjes kiezen. De geluksgetallen gelden tijdens het hele spel en mogen elke keer gebruikt worden als het getal gegooid wordt.


Als het de speler die gegooid heeft niet lukt om een getal aan te kruisen, omdat al deze getallen bijvoorbeeld al aangekruist zijn, dan telt dit helaas als mislukte worp. De speler die gegooid heeft kruist onderin op het scoreblok één vakje aan bij mislukte worpen. Een mislukte worp telt voor vijf minpunten aan het einde van het spel. De spelers die niet gegooid hebben hoeven dit niet te doen.


Een kleur sluiten gebeurt helemaal rechts in de rij. Bij de rode en gele rij zijn dit de getallen vijftien en zestien en bij de groene en blauwe rij zijn dit de getallen drie en twee. In de rij moet je tenminste zes kruisjes hebben gezet om hem te kunnen sluiten. Als je een kruisje zet in een van de slotgetallen dan sluit je ook gelijk de rij en mag jij het vakje met het slotje ook nog aankruisen. Als de rij is gesloten wordt de dobbelsteen van die kleur uit het spel gehaald en kunnen de overige spelers geen getallen meer van die kleur aankruisen.

Als het sluiten van de dobbelsteen plaatsvindt door de witte dobbelstenen te combineren dan is het mogelijk voor andere spelers om deze kleur ook te sluiten en daarbij het slotje aan te kruisen. Heb je minder dan 6 kruisjes op het moment dat een andere speler de rij afsluit? Dan mag je helaas geen kruisje zetten in de laatste twee vakjes.


Het spel eindigt meteen als een speler vier mislukte worpen heeft of als er twee rijen gesloten zijn. Het is zelfs mogelijk om een rij af te sluiten door gebruik te maken van het geluksgetal.

Onderaan het scoreblad staat hoeveel punten een bepaald aantal kruisjes in een kleur oplevert. Je telt alle punten bij elkaar op. Vervolgens haal je van iedere mislukte worp vijf punten van je totaal af. De speler met het hoogste puntenaantal wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.

+ De geluksgetallen zijn een leuke toevoeging.

+ Je kan veel meer punten scoren.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.

- De scorekaarten zijn na een tijdje op.


Beoordeling

In Qwixx Longo, de nieuwste variant op Qwixx, ga je weer proberen zoveel mogelijk vakjes op je scorevel aan te kruisen. De basisregels zijn over het algemeen hetzelfde. Het grote verschil is echter dat de dobbelstenen bij deze variant wel 8 zijdes hebben. De rijen lopen dus ook van 2 tot 16. Daarnaast heeft iedere speler ook 2 geluksgetallen op zijn vel staan. Als een van deze getallen gegooid wordt met de witte dobbelstenen, dan mag je in plaats van dit getal ook een kruisje zetten in je rij met de minste kruisjes. Zodra een speler 4 mislukte worpen heeft of als er 2 rijen zijn afgesloten dan eindigt het spel en is de speler met de meeste punten de winnaar.

Het leuke aan deze variant op Qwixx is dat je nog meer punten kan scoren, doordat er simpelweg meer vakjes zijn. Het maakt het spel ook wel iets moeilijker, want ik heb het idee dat je de hoge en lage tallen nu wel moeilijker gooit. Je wilt natuurlijk niet teveel getallen overslaan, maar soms kan het niet anders. Wel kan je een rij nu afsluiten door een van de twee getallen te gooien, dus of een 15 en 16 of een 3 en 2.

De geluksgetallen zijn ook een erg leuke toevoeging. Zo kan je rijen toch net wat meer vullen. Het is ook erg leuk dat je dit geluksgetal krijgt door de witte dobbelstenen te combineren. Ook als een van je tegenspeler jou geluksgetal gooit mag je deze dobbelstenen als jou geluksgetal inzetten. De geluksgetallen zijn bij iedere speler anders, maar wel vind ik dat deze niet altijd gelijk zijn. Soms zijn het vrij hoge of lage getallen, die naar mijn idee minder vaak gegooid worden.

Kortom, ik vind dit een geslaagde nieuwe variant op Qwixx, waarbij niet alleen de dobbelstenen een leuke nieuwe toevoeging zijn, maar ook de geluksgetallen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page