top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie

Naam: Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €17.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 speelborden

 • 4 viltstiften

 • 6 basis opdrachtkaarten

 • 3 ravijn en 3 woestijn opdrachtkaarten

 • 4 routedobbelstenen

 • 2 ravijndobbelstenen

 • 2 woestijndobbelstenen

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een speelbord en een stift. De witte routedobbelstenen leg je in het midden van de tafel. Schud de basis opdrachtkaarten, pak gedekt 3 opdrachtkaarten en leg deze open op tafel. Noteer de codes van de opdrachten op je speelbord. Leg de resterende opdrachtkaarten terug in de doos.

Voor een eenvoudiger spel kan je ook zonder opdrachtkaarten spelen. Sla in de voorbereiding deze stap over, maar je krijgt dan geen punten voor voltooide opdrachten.


De spelregels

Aan het begin van elke ronde gooit één speler alle routedobbelstenen. Het resultaat van deze worp bepaalt welke routes alle spelers moeten tekenen tijdens deze ronde. Alle spelers tekenen na deze worp tegelijkertijd de routes op hun eigen speelbord. Daarbij gelden de volgende regels:

 • Elke route die je tekent moet met tenminste 1 zijde verbonden zijn met een uitgang (pijl) of met een reeds bestaand netwerk. Routes die niet verbonden kunnen worden, mogen niet worden getekend.

 • Je moet, indien mogelijk, elke ronde alle 4 getoonde routes, die op de dobbelstenen staan tekenen.

 • Je mag geen routes tekenen waardoor spoorwegen rechtstreeks met snelwegen verbonden worden of andersom, daarvoor heb je een station nodig.

 • Je mag de afgebeelde route op een dobbelsteen spiegelen of roteren.

Er zijn 15 verschillende routes:

 • Rechte snelweg

 • Rechte spoorweg

 • Gebogen snelweg

 • Gebogen spoorweg

 • T-splitsing snelweg

 • T-splitsing spoorweg

 • T-splitsing station (1)

 • T-splitsing station (2)

 • Recht station

 • Gebogen station

 • Dubbel gebogen snelwegen

 • Dubbel gebogen spoorwegen

 • Doodlopende snelweg

 • Doodlopende spoorweg

 • Spoorwegovergang

Stations maken het mogelijk om een spoorweg met een snelweg te verbinden. Met een spoorwegovergang kunnen een spoorweg en een snelweg elkaar kruisen zonder dat deze onderling verbonden worden.


Elke speler kan tijdens het spel 3 van de 6 speciale routes op zijn speelbord tekenen. De speciale routes kan je bovenaan je speelbord vinden en staan niet op de dobbelstenen. Met deze routes kun je verschillende netwerken met elkaar verbinden en/of uitbreiden.

Je mag eenmaal per ronde, in aanvulling op de routes van de routedobbelstenen, één speciale route tekenen. Je mag elke speciale route tijdens het spel slechts eenmaal gebruiken. Streep de speciale route na gebruik door om te onthouden welke route je reeds hebt gebruikt. Je mag tijdens het spel maximaal 3 speciale routes tekenen.


Op het speelbord vind je een aantal velden met een gebouw. Deze gebouwen herken je aan het gekleurde symbool in de linkerbovenhoek van een veld.

Door een bepaalde route in een veld met een gebouw te tekenen, activeer je het effect van het gebouw. Het effect moet direct uitgevoerd worden, anders gaat het verloren. Er zijn 3 soorten gebouwen:

 • Fabriek - het effect van de fabriek wordt geactiveerd als je op dit veld een route met 1 snelweg en/of 1 spoorweg tekent. Als je de fabriek hebt geactiveerd mag je 1 gegooide routedobbelsteen van de huidige ronde nog een keer op je speelbord tekenen.

 • Dorp - het effect van het dorp wordt geactiveerd als je op dit veld een route met een station tekent. Als je het dorp hebt geactiveerd streep je het meest linkse veld in het scoregebied bovenaan je speelbord door. Aan het einde van het spel ontvang je het aantal punten gelijk aan het hoogste doorgestreepte veld van het scoregebied.

 • Universiteit - het effect van de universiteit wordt geactiveerd als je op dit veld een route met 1 snelweg en/of 1 spoorweg tekent. Als je de universiteit hebt geactiveerd streep je het eerste beschikbare veld in het scoregebied bovenaan je speelbord door. Zodra je alle drie de velden hebt doorgestreept, mag je 1 speciale route tekenen. Streep deze speciale route daarna door. Je mag elke speciale route slechts eenmaal per spel gebruiken. Het tekenen van deze speciale route telt niet mee voor de limiet van 1 speciale route per ronde en voor het limiet van maximaal 3 speciale routes per spel.

Zodra iedereen in een ronde alle routes op zijn speelbord heeft getekend, controleren alle spelers of ze één of meerdere opdrachten hebben voltooid. Spelers kunnen tijdens het spel alleen punten voor voltooide opdrachten ontvangen. Alle punten worden aan het einde van het spel berekend.

Het is handig om je voltooide opdrachten pas aan het einde van de ronde aan te geven. Door het eerder te vertellen, kunnen je tegenstanders in dezelfde ronde dezelfde opdracht voltooien en hetzelfde aantal punten als jij ontvangen.

Alleen met voltooide opdrachtkaarten kun je tijdens het spel punten verdienen. Aan het einde van het spel worden alle andere punten berekend.

Aan het einde van een ronde geef je aan of je een opdracht hebt voltooid. Alle andere spelers controleren op je speelbord of je de opdracht juist hebt voltooid. Noteer vervolgens de nog hoogst beschikbare score op het daarvoor bestemde veld op je speelbord. Als meerdere spelers dezelfde opdracht voltooien krijgen ze allemaal hetzelfde aantal punten. Je streept dan de hoogst beschikbare score op de opdrachtkaart door. Als in een latere ronde door een andere speler dezelfde opdracht wordt voltooid, dan ontvangt de speler minder punten. De laagste score wordt nooit doorgestreept. De verschillende opdrachten zijn:

 • Verbind minimaal 3 uitgangen aan één netwerk.

 • Verbind minimaal 4 stations aan één netwerk.

 • Teken een snelweg met een lengte van minimaal 6 velden.

 • Teken een spoorweg van minimaal 6 velden.

 • Verbind minimaal 2 uitgangen die tegenover elkaar op het speelbord liggen.

 • Verbind minimaal 2 uitgangen die in het midden van een kant van het speelbord liggen.

Nadat alle spelers hun voltooide opdrachten hebben aangegeven eindigt de ronde. Iedere speler markeert de velden waarin deze rond routes zijn getekend door het nummer van die ronde in het witte kader bij de velden te schrijven. Routes die in voorgaande ronden zijn getekend, kunnen normaal gesproken niet uitgewist worden. Daarna worden de routedobbelstenen opnieuw gegooid en begint een nieuwe ronde.


Het spel stopt na de 7e ronde. Daarna volgt de puntentelling. Iedere speler telt zijn punten voor met elkaar verbonden uitgangen, zijn langste spoorweg, zijn langste snelweg, zijn punten voor dorpen en zijn centrale velden waarin getekend is bij elkaar op. Noteer je punten in de daarvoor bestemden velden op je speelbord.

Voor ieder veld dat deel uitmaakt van je langste snelweg en langste spoorweg ontvang je 1 punt. De centrale velden zijn de 9 velden in het midden van het speelbord. Voor elk veld waarin getekend is ontvang je ook 1 punt.

Daarna controleert iedere speler of er onvoltooide routes zijn. Elk uiteinde van een route dat niet verbonden is met een andere route of met de buitenrand van het speelbord telt als een fout. Markeer elke fout met een kruis, voor elke fout ontvang je 1 strafpunt.

Ten slotte tel je alle punten die je verdiend hebt po en trek je daar het aantal fouten van af. Noteer de totale aantal punten op je speelbord. De speler met de meeste punten wint. In geval van gelijkspel wint de speler met de minste strafpunten.


Naast het basisspel kan je ook een solovariant spelen. Je moet de opdrachten voltooien in bepaalde rondes en zoveel mogelijk punten scoren.

Je kan ook een draft variant spelen. Iedere speler heeft dan een Railroad Ink spel nodig om te spelen. De regels zijn hetzelfde als het basisspel, maar iedere speler speelt met een persoonlijke set van 4 route dobbelstenen.

Als laatste heb je de uitbreidingen waarbij je met de woestijndobbelstenen of de ravijndobbelstenen speelt. Zo maak je het spel moeilijker en uitdagender. Je bouwt bijvoorbeeld een netwerk in een droog woestijnlandschap, waarbij je probeert zoveel mogelijk cactussen op je speelbord te tekenen zodat je bonuspunten scoort aan het einde van het spel. Zodra er een hittegolf komt, zullen alle cactussen horizontaal of verticaal niet aan een oase grenzen vernietigd worden.

Je kan ook majestueuze ravijnen met elkaar verbinden. Probeer een zo lang mogelijk ravijn te creëren waarmee je aan het einde van het spel bonuspunten scoort. Ravijnen lopen langs de randen van velden en kunnen alleen in bepaalde patronen op je speelbord getekend worden. Betaal brugpunten om ravijnen met jouw routes te laten kruisen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je hebt meerdere opdrachten om te voltooien.

+ De gebouwen geven extra bonussen.

+ De speelborden zijn uitwisbaar.

+ Je kan verschillende varianten spelen.

+ De herspeelbaarheid is hoog.


Minpunten

- Er is niet heel veel interactie tussen de spelers.


Beoordeling

Maak een netwerk van spoorwegen en snelwegen in Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie. Je speelt dit spel allemaal tegelijkertijd. Er zijn in totaal 7 rondes en aan het begin van iedere ronde gooit een speler de dobbelstenen. Daarna moeten alle spelers de dobbelstenen op hun speelbord tekenen en proberen om zo de verschillende uitgangen met elkaar te verbinden. Hier scoor je de meeste punten mee, maar je scoort ook punten voor de opdrachten, je langste snelweg, je langste spoorweg, het centrale veld en de speciale gebouwen. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft wint het spel!

Je moet goed nadenken over hoe je je dobbelstenen tekent, want er zijn tijdens ieder spel 3 opdrachten om te voltooien. Dit kan bijvoorbeeld een snelweg van 6 aaneengesloten velden zijn of 2 uitgangen verbinden die tegenover elkaar liggen. Probeer dit zo snel mogelijk te doen, want de speler die als eerst een opdracht weet te voltooien scoort de meeste punten. Als je de dobbelstenen slim weet te tekenen dan is het zelfs mogelijk om aan meerdere opdrachten tegelijkertijd te werken. Denk dus goed na en scoor de meeste punten.

Daarnaast zijn er ook verschillende gebouwen te vinden op de speelborden. Als je een bepaalde route daarop tekent dan activeer je een effect. Een effect kan zijn extra punten verdienen of een extra route tekenen. Er zijn dus op deze manier ook nog extra manieren om nog meer punten te scoren.

Het leuke aan Railroad Ink is dat je tekent op een uitwisbaar speelbord, nadat je een potje hebt gespeeld wis je alles zo weer uit en kan je dus zo opnieuw beginnen! Ook kan je als je tijdens een ronde een fout maakt of toch net een dobbelsteen anders wilt intekenen, het vakje uitwissen. Je hebt dus nooit het probleem met oprakende scorevellen. Daarnaast zijn ook de opdrachtkaartjes uitwisbaar, daar kan je een puntenaantal doorkruisen als een speler een opdracht heeft voltooid.

Naast het basisspel zijn er ook verschillende varianten beschikbaar. Zo kan je dit spel ook solo spelen, maar ook kan je een netwerk bouwen in een droog woestijnlandschap of verbind je ravijnen met elkaar. Het allerleukste is dat je deze versie van Railroad Ink ook kan combineren met bijvoorbeeld de natuurgroene versie.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page