top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Rainbow

Naam: Rainbow

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 spelers

Speeltijd: 10 - 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: 999 games

Prijs: €11.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 57 kaarten

  • 1 kaarthouder

Voordat het spel begint schud je alle kaarten goed en zet deze in de kaartenhouder. Zet de kaartenhouder in de inlay van de doos en leg die zo tussen de 2 spelers in dat beiden er goed bij kunnen. Zorg ervoor dat elk van de spelers uitsluitend zijn eigen kant van de stapel kaarten ziet. De andere kant blijft voor hem geheim!

Elk van de 2 spelers trekt 3 kaarten van zijn kant van de stapel kaarten en neemt deze zo in zijn hand dat de andere speler de achterkanten ervan goed kan zien. Een speler mag nooit de achterkant van zijn eigen kaarten bekijken! De jongste speler begint.


De spelregels

Het spel bestaat uit meerdere ronden. Elke ronde zijn de spelers afwisselend aan de beurt. Ze proberen daarbij een rainbow te vormen.

In dit spel bevinden zich 7 kleuren van de regenboog. Er zijn echter maar 6 kaarten van verschillende kleuren nodig om een rainbow te vormen. Kaarten worden in een gemeenschappelijke rij midden op tafel afgelegd. De spelers werken dus altijd samen aan dezelfde rainbow, waarbij het steeds maar 1 speler lukt om die te voltooien.

De speler die aan de beurt is, moet ten minste 1 kaart en ten hoogste 3 kaarten uit zijn hand midden op tafel leggen. Daarbij geldt:

  • Omdraaien - voordat de speler zijn eerste kaart aflegt, mag hij een al op tafel liggende kaart naar keuze omdraaien. Wil hij nog meer kaarten afleggen, dan moet hij vóór het afleggen van elke nieuwe kaart eerst een al op tafel liggende kaart naar keuze omdraaien. Dat mag ook de als laatste door hem afgelegde kaart zijn. Omdraaien en afleggen wisselen elkaar dus altijd af. Een speler mag nooit 2 kaarten direct na elkaar omdraaien of afleggen!

  • Normaal of blind - de speler mag voor elke kaart kiezen of hij deze normaal of blind aflegt. Normaal betekent dat hij de kaart met de kant die hij ziet naar boven midden op tafel legt. Blind betekent dat hij de kaart met de voor hem onbekende kant naar boven midden op tafel legt.

Laat het afleggen van een kaart duidelijk zien om de andere speler de kans te geven om de kleur van de gespeelde kaart in zijn geheugen te prenten.

Na elke omgedraaide of afgelegde kaart kan één van de volgende situaties ontstaan:

  • Na elke omgedraaide OF afgelegde kaart kan één van de volgende situaties ontstaan:

  • Alles in orde - er liggen uitsluitend kaarten van verschillende kleuren op tafel (uitzondering: schaduwkaart). Een witte lichtkaart geldt als joker en mag als een kleur naar keuze worden beschouwd. Er mogen meerdere lichtkaarten in de rij liggen! Belangrijk: na elke afgelegde of omgedraaide kaart mag de speler kiezen of hij verder speelt of zijn beurt vrijwillig beëindigt. Na zijn derde afgelegde kaart moet hij echter zijn beurt beëindigen. Daarna is de andere speler aan de beurt, die aan dezelfde RAINBOW verder bouwt.

  • Fout! - toont de juist afgelegde of omgedraaide kaart een kleur die al in de rij ligt, dan verliest de speler de ronde. De andere speler krijgt alle kaarten die in de rij liggen en legt die op een persoonlijke aflegstapel. De speler die de fout maakte, start daarna de nieuwe ronde.

  • Schaduwkaart - toont de juist afgelegde of omgedraaide kaart de Kleur zwart, dan verliest de speler de ronde. De andere speler krijgt alle kaarten die in de rij liggen en legt die op een persoonlijke aflegstapel. De speler die de schaduwkaart toonde, start daarna de nieuwe ronde.

  • Rainbow - lukt het de speler om als zesde kaart een nog ontbrekende kleur of een lichtkaart af te leggen, dan heeft hij succesvol een RAINBOW gevormd. Als beloning kriigt hij alle 6 kaarten, die hij op zijn persoonlijke aflegstapel legt. De andere speler start daarna de nieuwe ronde. Belangrilk: na elke beurt en aan het einde van een ronde vullen beide spelers hun hand weer tot 3 kaarten aan vanaf hun eigen kant van de stapel kaarten.

Het spel is direct afgelopen als een van de spelers zijn hand niet tot 3 kaarten kan aanvullen. De speler met de meeste kaarten in zijn persoonlijke voorraad wint. Bij een gelijke stand moeten de spelers nog een potje spelen!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor 2 spelers.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is lekker kleurrijk.

+ Je traint je geheugen met dit spel.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Weet jij de meeste regenbogen te maken? Plaats aan het begin van het spel de kaarten in de kaartenhouder. Iedere speler trekt 3 kaarten van zijn kant van deze houder. Als je aan de beurt bent moet je minimaal 1 kaart spelen en je mag er in totaal 3 spelen. Iedere keer als je een kaart wilt spelen moet je een kaart die al op tafel ligt omdraaien. Je kan daarna een kaart die voor je ligt spelen, normaal of blind. Speel je een kaart normaal dan pak je een kaart die al open ligt en speel je deze, speel je een kaart blind dan pak je een kaart en draai je deze om. Lukt het je om een regenboog te maken van 6 verschillende kleuren dan mag je de kaarten toevoegen aan je persoonlijke voorraad. Maar als er op enig moment een kleur dubbel in de rij ligt dan verlies je de ronde en krijgt de andere speler alle kaarten. Zodra een speler zijn hand niet tot 3 kaarten kan aanvullen stopt het spel. Spelers tellen de kaarten en de speler met de meeste kaarten wint!

Rainbow is een snel spel. De regels heb je snel geleerd en een spel speel je snel. Het enige nadeel is wel dat het spel grotendeels gebaseerd is op geluk. Je moet maar net de juiste kaart omdraaien, dat weet je niet. Je mag natuurlijk ook open kaarten spelen, maar dan moet dit wel mogelijk zijn. Als je al kaarten voor je hebt liggen die al in de rij liggen dan heb je er niets aan.

Je traint je geheugen dus ook een beetje tijdens dit spel. Je moet goed onthouden welke kleur de kaart had die je omdraait. Je wilt natuurlijk niet dat je een kleur omdraait die er al ligt.

Het leuke aan Rainbow vind ik dat je samen aan een regenboog werkt, maar er uiteindelijk een speler met de punten vandoor gaat. Er zijn 7 verschillende kleuren, maar met 6 kleuren is de regenboog al compleet. Je mag dus in totaal 3 kaarten leggen, maar 1 is ook al voldoende. Neem jij een risico en leg jij meerdere kaarten? En pak je de punten? Of leg je slechts een kaart? Als jij de regenboog compleet maakt scoor je punten, maar je scoort ook punten als je tegenstander een kleur neerlegt die er al ligt. Dan krijg je de kaarten die er al liggen. Dit kan je natuurlijk zelf ook overkomen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page