top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Rainbow Yatzy

Naam: Rainbow Yatzy

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2+ spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tactic

Prijs: €9.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een speldoos met oplopende bodem in kleuren van de regenboog.

  • 5 kleurendobbelstenen

  • 55 scorekaarten

  • 10 scorefiches

Voordat het spel begint schud je de kaarten en leg je er vier open op tafel. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent gooi je alle dobbelstenen in de doos. Het doel is om de combinaties van een kaart te gooien. Als dit je lukt scoor je punten. Tijdens je beurt mag je drie keer gooien.

Als je de dobbelstenen gooit dan zorg je ervoor dat op een rijtje liggen op de bodem. Dobbelstenen die tegen elkaar aan liggen haal je uit elkaar, zodat iedere steen op een aparte kleur ligt. Daarna vergelijk je de dobbelstenen met de kaarten op tafel. Voor ieder symbool wat overeenkomt leg je een fiche op de kaart. Voor iedere dobbelsteen mag je maar één fiche plaatsen, maar als je kan moet je na iedere worp tenminste één fiche op een kaart leggen. Als alle symbolen op de kaart zijn afgedekt dan mag je de kaart bij je eigen scorestapel leggen en draai je een nieuwe kaart open van de trekstapel. Nadat je drie keer hebt gegooid is de volgende speler aan de beurt.


Er zijn verschillende kaarten die je kan scoren:

  • Dobbelsteen-match - voor iedere dobbelsteen op de juiste kleur, leg je een fiche op een grijze dobbelsteen op de kaart.

  • Match een kleur - als een dobbelsteen op de kaart op de juiste kleur in de doos ligt, dek je hem af met een fiche. Als het laatste symbool op een kaart is afgedekt met een fiche mag je hem hebben. Kaarten met fiches die nog niet compleet zijn na je beurt blijven liggen voor de volgende speler. Deze kaarten zijn nu eenvoudig te halen.

  • Super zeven - wanneer er twee dobbelstenen naast elkaar liggen die samen zijn zeven dan mag je de super zeven 2 kaart innen. Als er drie dobbelstenen naast elkaar zeven zijn dan mag je de super zeven 3 kaart innen. De kleuren maken bij deze combinatie niet uit, maar je moet de combinatie wel in 1 worp gooien.

  • 3 op een rij en 4 op een rij - als er drie dobbelstenen naast elkaar een straatje vormen dan kan je de die gebruiken voor de 3 op een rij kaart. Als er vier dobbelstenen naast elkaar een rijtje vormen dan kan je die gebruiken voor de 4 op een rij kaart. De kleuren maken bij deze combinatie niet uit, maar je moet de combinatie wel in 1 worp gooien.


De speler die als eerste 300 punten aan kaarten heeft gescoord wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is kleurrijk.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.


Minpunten

- De doos is iets te klein om in te gooien.


Beoordeling

Tijdens het kleurrijke Rainbow Yatzy probeer je als eerste 300 punten te scoren. Op tafel liggen vier kaartjes met combinaties die je moet proberen te gooien. Als je aan de beurt bent mag je 3 keer gooien. De dobbelstenen gooi je in de doos die dezelfde kleuren heeft als de dobbelstenen. De combinaties kunnen bijvoorbeeld het gooien van een straatje zijn of 7 gooien met 2 of 3 dobbelstenen. Ook kan je proberen om de gekleurde dobbelstenen in de corresponderende vakjes te gooien, zo kan je ook een combinatie behalen. Als je een dobbelsteen hetzelfde gooit zoals deze op het kaartje staat dan mag je er een fiche opleggen. Maar zo kan je de andere spelers wel helpen, want bij sommige kaartjes moet je de fiches laten liggen na je beurt.

Ik vind het leuk aan het spel dat je elkaar soms onbewust helpt. Dan denk je net goed te gooien, is je beurt alweer voorbij en dan is de kans groot dat je de volgende speler helpt om de punten binnen te halen.

Het enige nadeel vind ik dat de doos waar je in gooit niet heel stevig is. Ik vraag mij af hoe lang dit heel blijft als je het spel vaker speelt. Ook is de doos niet super groot en dus komen de dobbelstenen vaak tegen elkaar te liggen. je kan dan een beetje schudden zodat ze wel goed komen te liggen, maar het was wat fijner geweest als de doos wat groter was geweest.

Ik vind Rainbow Yatzy een heel leuk en snel spel. De combinaties zijn soms moeilijker te gooien dan je denkt en dat maakt het spel ook wel uitdagend. En zeg nou zelf, al die kleuren daar wordt je toch vrolijk van?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page