top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Rainforest

Naam: Rainforest

Soort spel: Strategisch Spel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Funnyfox Games

Prijs: €31.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 hoofdbord

 • 112 diersoorten fiches

 • 4 spelersborden

 • 1 verrekijkerfiches

 • 1 stoffen zak

 • 55 jungle-tegels

 • 10 beschermd gebiedfiches

 • 4 diversiteit munten

Voordat het spel begint plaats je het hoofdbord in het midden van het speelveld. Sorteer de Jungle-tegels op de kleur van de achterkant en leg ze open op de overeenkomstige plaatsen op het bord.

Meng de diersoortenfiches in de zak. Neem willekeurig fiches en vul de lege ruimtes in de zones onder de stapels op het hoofdbord.

Leg 1 diversiteitsfiche per speler op een stapel op het bord.

Meng de 10 fiches van het beschermde gebied met de afbeelding naar beneden en neem 5 fiches als er 2 spelers zijn, 6 fiches voor 3 spelers, of 7 fiches voor 4 spelers. Leg ze open op het bord, onder de zones voor elke fiches kleur. Leg de resterende fiches terug in de doos, omdat ze niet in dit spel worden gebruikt.

Geef elke speler willekeurig een spelersbord. Elk bord toont een totemdier en heeft twee velden zodat de speler soorten fiches kan reserveren tijdens het spel.

Kies willekeurig de eerste speler. Die speler pakt het verrekijkerfiche en start het spel.


De spelregels

In je beurt moet je de volgende twee acties uitvoeren, in deze volgorde:

 • Pak een jungletegel van de bovenkant van een van de stapels en pak dan alle diersoorten fiches van een enkele kleur of een enkel type uit dezelfde zone.

 • Plaats de zojuist genomen diersoortenfiches op je jungle-tegels in je open plek, sluit dan alle voltooide tegels in door ze in jouw oerwoud te plaatsen.

Wanneer een speler zijn 9e Jungle-tegel vergrendelt, beëindigen de spelers die ronde en dan is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten wint.


Kies een van de 5 zones op het bord en volg deze twee stappen in deze volgorde:

Pak de bovenste jungletegel van de stapel in die zone. Je mag kiezen of je plaatst het in een van de velden op je open plek, dat is het gebied net onder je spelersbord (tot een tegellimiet van 3) of leg het terug onder op de stapel, als je het niet wilt houden of je hebt al 3 tegels op je open plek.

Je moet dan alle soorten fiches van een enkele kleur nemen of enkel type binnen die zone.

Elke speler kreeg aan het begin van het spel een totemdier toegewezen. Voltooide tegels met tokens met de totemdier van de speler zal de speler meer punten opleveren.

De speler die de laatste soortfiche uit een zone pakt, kan onmiddellijk een van de diersoortenfiches wisselen die ze die beurt hebben genomen of één uit hun voorraad met een diersoortfiche op de hoofdbord.


Je gebruikt de diersoortenfiches die je neemt (plus die in je reserve, als je die hebt) om de jungle-tegels op je open plek te voltooien.

Aan het einde van je beurt kun je alleen 2 diersoortenfiches vasthouden in je reserve om in toekomstige beurten te gebruiken.

Je kunt beginnen met het vullen van een jungle-tegel zonder deze helemaal af te maken. Alle soortenfiches die op een Jungle-tegel zijn geplaatst, blijven daar voor de rest van het spel.

De jungle-tegels hebben niet allemaal dezelfde beperkingen. Sommigen van hen zullen elke soort accepteren, terwijl andere een bepaalde kleur nodig hebben of diersoort.

Als je een jungle-tegel hebt voltooid, moet je deze verplaatsen van je open plek naar je jungle, het gebied boven je spelersbord. Vergrendelde tegels worden één voor één, van links naar rechts geplaatst. Ze vormen een vierkant van 9 tegels. Je kunt in dezelfde beurt meer dan één Jungle-tegel insluiten. Als je dat doet, kan je ze in de door jouw gewenste volgorde rangschikken. Je kan deze plaatsing later niet meer aanpassen. Nadat je de vergrendelde tegels in je jungle hebt geplaatst, controleer je of je hebt voldaan aan een van de voorwaarden om een van de de beschikbare bonusfiches (beschermd gebied en diversiteit).


Er zijn twee soorten beschermde gebieden voor elk van de 5 kleuren:

 • Beschermd gebied met 3 tegels - je moet 3 tegels van dezelfde kleur hebben en recht verbonden (de vorm doet er niet toe).

 • Beschermd gebied met 4 tegels - je moet 4 tegels van dezelfde kleur hebben en recht verbonden (de vorm doet er niet toe).

Als je een zone van 3 tegels van dezelfde kleur bouwt die recht zijn verbonden en de twee beschermd gebiedsfiches van die kleur zijn nog beschikbaar voor dit spel, kun je ervoor kiezen om het fiche met 3 tegels onmiddellijk te nemen of verlaat het in plaats daarvan en mik op het fiche met 4 tegels. Je zult niet in staat zijn om later van gedachten veranderen.

Als je het fiche van het beschermde gebied met 3 tegels neemt, zal je niet langer hebben de mogelijkheid om het beschermd gebiedsfiche met 4 tegels te nemen. Dit betekent dat een speler slechts één beschermd gebied fiche van elke kleur kan hebben. Plaats het beschermd gebiedsfiche op een tegel naar keuze binnen het betrokken gebied.

Een tweekleurige tegel kan slechts één beschermd gebiedsfiche bevatten.


Als je jungle alle 5 kleuren bevat (ongeacht waar ze zijn geplaatst), ontvang je het diversiteitsfiche en plaatst deze op de tegel met de 5e kleur.


Als je meer diersoortenfiches hebt dan je in je reserve kunt houden (limiet van 2), moet je de rest weggooien en terug doen in de stoffen zak. Hoe je je reserve beheert, is aan jou; je kunt de fiches die je in vorige rondes hebt gereserveerd om de tokens te behouden de volgende ronde weggooien als je dat wilt.

Aan het einde van de beurt van elke speler, als een van de zones op het hoofdbord geen diersoortenfiches meer heeft vul je deze aan met willekeurig genomen fiches uit de zak.

De speler die de laatste diersoortfiche uit een zone pakt kan ervoor kiezen om onmiddellijk een diersoortfiche in te wisselen dat ze net hebben genomen, of een uit hun reserve, met een diersoortfiche op het hoofdbord.


Wanneer een speler zijn 9e jungle-tegel vergrendelt, activeert dit het einde van het spel. Spelers blijven spelen totdat je bij de speler met het verrekijkerfiche bent, zodat iedereen hetzelfde aantal beurten heeft gespeeld. Elke speler telt dan zijn punten op.

Elke jungle-tegel die in de jungle van de speler is ligt, levert hem de punten op die aangegeven staan op de tegel.

Elk diersoortfiche dat overeenkomt met het totemdier van de speler die op een vergrendelde tegel is geplaatst, verdient 1 extra punt voor die tegel.

Met de beschermd gebiedsfiches kan de speler zijn of haar punten voor de tegel waarop ze zijn geplaatst (inclusief het totemdier punten) verdubbelen.

Tegels die nog in je open plek liggen, tellen niet mee voor je score.

Het diversiteitsfiche geeft een speler 2 punten voor elke tegel dier erna geplaatst.

De speler die de meeste punten heeft behaald, wint het spel. Bij een gelijke stand delen de spelers de overwinning.


Pluspunten

+ Het spel ziet er super mooi uit.

+ Het spel heeft een thema.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Je hebt niet heel veel interactie met elkaar.


Beoordeling

Maak je eigen regenwoud in Rainforest! Als je aan de beurt bent pak je een jungletegel van een van de vijf stapels. Dan pak je uit dezelfde zone alle dierenfiches van hetzelfde soort of van dezelfde kleur. Deze fiches gebruik je om de jungletegels compleet te maken. Sommige tegels hebben wel bepaalde eisen, bijvoorbeeld een bepaald dier of een bepaalde kleur. Maak je regenwoud nog diverse door jungletegels van dezelfde kleur te verbinden of door juist alle kleuren die er zijn te hebben. Als een speler alle 9 tegels compleet heeft gemaakt eindigt het spel. Tel de punten die op de tegels zijn bij elkaar op plus eventuele bonuspunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Rainforest ziet er heel erg mooi uit en is van goede kwaliteit. De jungletegels zijn van stevig karton en de dierenfiches zijn gemaakt van hout. Hoe meer jungletegels je legt in je persoonlijke ruimte, hoe kleurrijker jouw jungle wordt. Voeg daar ook nog de dierenfiches aan toe en je hebt een vrolijke jungle.

Naast de kleurrijke jungle heeft het spel ook een mooi thema. Je probeert namelijk de diersoorten, zoals apen, kikkers, vlinders en papegaaien te herintroduceren in jouw jungle en ze een goede leefomgeving te geven. Dat is natuurlijk wel een relevant thema, met de ontbossing van het regenwoud.

Het enige nadeel is dat je niet heel veel interactie met elkaar hebt. Het enige wat er kan gebeuren is dat een speler de dierenfiches van het hoofdbord wegneemt die jij nodig hebt om je jungletegel compleet te maken. Verder heeft het spel wel een fijne gameplay. De spelregels zijn eenvoudig en daardoor kan het spel ook al met kinderen gespeeld worden.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page