top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Ramen Ink

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Ramen Ink

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo

Prijs: €11.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit een dubbelzijdig scoreblok, 16 bestellingskaarten, 40 topping-kaarten en 5 potloden.

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een scoreblad en een potlood. De deksel van de doos wordt met de afbeelding van de inktvis naar boven gelegd. De bestellingskaarten worden geschud en 8 daarvan worden om de deksel heen gelegd, bij elke arm van de inktvis 1 bestelling. De overige bestellingskaarten gaan terug in de doos. Vervolgens worden de topping-kaarten geschud en deze worden, met de toppings naar beneden, op tafel gelegd.

De spelregels

Het spel bestaat uit 6 verschillende rondes. Elke ronde worden er een een aantal toppingkaarten omgedraaid. Dit aantal is hoeveel spelers er zijn plus 1 extra toppingkaart. De speler die als laatste Japans heeft gegeten mag het spel beginnen. Hij kiest 1 van deze kaarten uit die hij op zijn scoreblad wil tekenen.

Op elke toppingkaart staan 1 of meerdere toppings. Deze zijn aji tama (ei), nori (zeewier), narutomaki (viscake) en chashu (varkensvlees). Er zijn twee verschillende soorten toppingkaarten, deze zijn:

  • Kaarten met 2 toppings - dit zijn de gele toppingkaarten. De toppings op deze kaart moeten in twee verschillende kommen getekend worden en hoeven niet aangrenzend te zijn.

  • Kaarten met 3 toppings - dit zijn de blauwe toppingkaarten. De toppings die op deze kaart staan afgebeeld moeten in drie aangrenzende kommen getekend worden.

Nadat de eerste speler een toppingkaart heeft gekozen en deze in zijn kommen heeft getekend is de volgende speler aan de beurt. Hij kiest de volgende kaart. De kaart die als laatste overgebleven is wordt door alle spelers getekend.


De bestellingskaarten zijn onderverdeeld in vier verschillende categorieën:

  • Uitgesproken smaak - gasten die een bestelling doorgeven met maar één smaak. Als er minimaal twee toppings van hetzelfde soort in de kom zijn getekend verdien je als speler punten. Bij iedere volgende topping van hetzelfde soort ontvang je nogmaals twee extra punten, je kunt dus maximaal 10 punten scoren. Er mogen ook andere toppings in deze kom, maar deze leveren helaas geen punten op.

  • Smaakcombinatie - er zijn ook gasten die een bestelling doorgeven met twee verschillende toppings. Deze toppings moeten beide twee keer in de kom getekend worden. Als dit je lukt krijg je 7 punten. Dit is ook het maximale aantal wat je voor deze kom kan behalen, want er kunnen natuurlijk maar 6 toppings in de kom getekend worden. Wel mag je nog andere toppings in deze kom tekenen, maar deze leveren geen punten op.

  • Lust ik niet - een gast die een bestelling doorgeeft met 3 verschillende toppings lust de andere topping niet. Als het je lukt om de 3 toppings in de kom te tekenen dan verdien je 4 punten. Lukt het je nogmaals dan krijg je weer 4 punten, er zijn dus in totaal 8 punten te verdienen voor deze bestelling. Je mag wederom ook andere toppings in de kom tekenen, maar deze leveren dan geen punten op.

  • Foodstylist - de gasten die deze bestelling doorgeven willen een perfect gevulde kom. Je mag zelf kiezen welke topping hiervoor gebruikt wordt. Op de bestellingskaart staat aangegeven hoeveel van dezelfde toppings in de kom getekend moeten worden. Dit kunnen twee porties (3 punten) of drie porties (5 punten) van dezelfde topping zijn. Ook in deze kom mogen andere toppings worden getekend, maar deze tellen niet mee voor de punten. Je mag daarnaast de toppings ook niet hergebruiken.

De nummers op de kommen komen overeen met de bestellingen die rondom de deksel liggen. Je moet proberen om de juiste toppings in 1 van de 6 vakjes van de juiste kom te tekenen.

Hoe je deze toppings tekent staat als voorbeeld in de handleiding, maar je kan er natuurlijk ook je eigen draai aan geven.


Soms is het zo dat je een topping echt niet kan gebruiken. Dan mag je deze in de afvalbak gooien. Onderaan je scoreblad staat de afvalbak, voor elke topping die je weg gooit zet je een kruisje. Maar pas op dat je niet teveel toppings weg gooit, dit kan je namelijk minpunten opleveren. Het getal boven de vakjes geeft aan hoeveel minpunten je ontvangt. Daarnaast kan je afvalbak ook vol raken en dan moet je alle volgende toppings tekenen.


Als je kom vol is verdien je een bonus. Je mag dan in diezelfde beurt kiezen uit twee verschillende soorten bonussen. Op het scoreblad rechtsboven staan de bonussen afgebeeld. Je kan ervoor kiezen om 3 extra punten te ontvangen aan het einde van het spel of een extra topping tekenen in een willekeurige kom.

Een ronde is voorbij als alle toppingkaarten zijn getekend. Iedere speler heeft dan 1 unieke toppingkaart getekend en 1 overgebleven kaart, de gebruikte kaarten gaan dan naar de aflegstapel. Hierna is de volgende speler aan de beurt, dit is de speler links van de eerste speler. Hij legt de nieuwe toppingkaarten op tafel en de ronde begint opnieuw.

Je moet wel proberen om in de eerste rondes toppings te tekenen in de eerste kommen. Na ronde 3 wordt namelijk kom 1 uitgeserveerd, na ronde 4 kom 2 en na ronde 5 kom 3. In de uitgeserveerde kommen mogen dan geen toppings meer getekend worden. Als een kom uitgeserveerd is dan worden de punten geteld en opgeschreven bij de betreffende ronde op het scoreblad. Daarna wordt de bestellingskaart omgedraaid.

Na ronde 6 eindigt het spel en worden de punten van de overige kommen geteld. Daarnaast tel je eventuele bonuspunten bij je score op of haal je minpunten van je score af als er teveel toppings in de afvalbak zitten. De speler met de meeste punten wint het spel. Mocht er een gelijkspel zijn dan wint de speler met de minste toppings in de afvalbak.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en dus makkelijk mee te nemen.

+ Leuk dat je de toppings moet tekenen.

+ De scorekaart is te downloaden op de website van Jumbo.

+ Het spel is redelijk strategisch.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.

- Het spel is deels gebaseerd op geluk.

- De toppings die je moet tekenen lijken wel veel op elkaar.


Beoordeling

Na het spelen van dit spel heb ik echt trek gekregen in Japans! Wat een leuk spel, vooral het onderdeel dat je moet tekenen vind ik erg leuk bedacht. Het kan wel een uitdaging zijn om de toppings mooi te tekenen. Ik vond zelf in de kleine vakjes sommige toppings erg op elkaar lijken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de toppings op je eigen manier te tekenen en het hierdoor duidelijk te maken. Het is wel leuk dat je een keer wat anders doet dan gewoon een vakje aankruisen.

Je gebruikt ook de deksel van de doos, wat ook erg goed bedacht is. Bij andere spellen gebruik je deze natuurlijk nooit. Het is ook een spel waarbij je een bepaalde strategie moet hebben, want welke toppingkaart pak je om je kommen zo goed mogelijk te vullen? En welke toppingkaart laat je liggen om je tegenstander eventueel te dwarsbomen? Het spel is daardoor wel deels gebaseerd op geluk en er komt dus ook een stukje strategie bij kijken. Je moet maar net geluk hebben welke kaarten er voor je liggen, maar door tactisch te kiezen pak jij de juiste kaart.

Het spel is geschikt voor volwassenen maar ook voor wat oudere kinderen. De kinderen vinden het leuk om te moeten tekenen in de kommen en voor volwassenen is het leuk omdat er een stukje strategie bij komt kijken.

De scorevellen zijn daarnaast dubbelzijdig, dus je kan ze twee keer gebruiken. Zijn al je scorevellen op? Dan kan je op de site van Jumbo nieuwe printen. Dit vind ik ook erg positief, want bij andere spellen moet je deze vaak los erbij kopen of plastificeren.

Het spel kan perfect geserveerd worden als klein gerecht, het is een spel wat leuk is om als tussendoortje te spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page