top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Ripple Rush

Naam: Ripple Rush

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Stronghold Games

Prijs: €16.86


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Scorevellen

  • 5 potloden

  • 100 genummerde kaarten

  • 8 doel kaarten

Voordat het spel begint geef je iedere speler een scorekaart en een potlood. In totaal zitten er 100 kaarten in het spel, maar als je met minder dan 5 spelers speelt haal je kaarten uit het spel. Dit is 20 kaarten minder voor iedere speler die niet mee doet. De rest van de kaarten leg je gesloten in het midden van de tafel.

Wanneer je het spel moeilijker wilt maken dan kan je de doel kaarten ook nog mee laten doen. Je schud dan deze kaarten, legt er twee open neer en legt de rest weg. Je scoort 3 punten als je de rij op de kaart compleet hebt.


De spelregels

Je speelt het spel in verschillende rondes. Iedere ronde spelen de spelers tegelijkertijd, waarbij je de volgende stappen uitvoert:

  1. Je pakt een kaart.

  2. Je schrijft je nummer op.

  3. Je legt een kaart af.

Als eerste pak je dus een kaart. Deze leg je open voor je neer. Je schrijft vervolgens het nummer dat je net hebt getrokken op in de kolom met de bijbehorende kleur. Wanneer je een nummer opschrijft moet deze wel hoger zijn dan elk nummer dat daar beneden staat in dezelfde kolom. De nummers in andere kolommen maken hierbij niet uit. Het is dus van belang dat je je nummer slim plaatst en bijvoorbeeld niet een hoog nummer helemaal onderaan.

Het kan ook zijn dat je het nummer niet kan opschrijven. Dan vertel je het nummer en de kleur aan de rest van de spelers en plaats je de kaart in het midden van de tafel. Alle spelers mogen dan deze kaart gebruiken op hun scorevel, maar zij volgen daarbij wel de gewone spelregels. Je moet wel het nummer bekend maken voordat andere spelers hun eigen nummer hebben opgeschreven. Zij mogen er wel zelf voor kiezen wat ze eerst opschrijven, hun eigen nummer of het nummer van de andere speler.


Als je een rij op je scorevel compleet hebt speel je een meteen een bonusnummer vrij. Het nummer staat aan de linkerkant van de rij. Als dit een nummer is mag je deze op elke vrije plek van een van de kolommen opschrijven. Als het een X in een bepaalde kleur is dan mag je zelf een getal kiezen, maar schrijf je deze wel op in de kolom van dezelfde kleur. Je mag er zelf voor kiezen of je de bonus neemt of niet, maar je mag deze niet voor later bewaren. Het kan ook zijn dat je door een bonusnummer een volgende bonus vrij speelt, deze moet je ook meteen inzetten.

Wanneer iedereen zijn nummer heeft opgeschreven leg je alle kaarten af en start je een nieuwe ronde.

Zodra iedereen zijn nummer heeft opgeschreven worden alle kaarten afgelegd. Daarna start de volgende ronde.


Het spel eindigt als de stapel met kaarten op is. Je scoort dan punten voor elke kolom. Je scoort 1 punt voor elk getal in de langste reeks van nummers. De nummers hoeven niet oplopend te zijn.

Wanneer je met de doelkaarten speelt dan scoor je ook nog is 3 punten voor een behaald doel. Voor het behalen van beide doelkaarten scoor je dus in totaal 6 punten. De speler met het hoogste aantal punten wint het spel, bij een gelijkspel wint de speler die de meeste kolommen heeft vol gekregen.

Je kan dit spel ook alleen spelen, probeer dan in een volgend potje je vorige score te verbeteren.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan het spel leuker maken met doelkaarten.

+ Het is een leuk spel voor tussendoor.

+ De spelregels zijn goed te berijpen.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.

- Na verloop van tijd zijn de scorevellen op.


Beoordeling

Ripple Rush is een flip&write spel waarbij je de getallen die op de kaarten staan slim probeert te plaatsen, zodat je de verschillende kolommen zo goed mogelijk probeert te vullen. Je speelt dit spel met alle spelers tegelijkertijd. Bij de start van een beurt pakken alle spelers een kaart en draaien deze open. Het getal wat hierop staat plaats je in de kolom met dezelfde kleur. Waar je deze plaatst in de kolom mag je zelf bepalen, maar het nummer wat je opschrijft moet wel hoger zijn dan het nummer dat je daaronder hebt opgeschreven. Als de stapel met kaarten op is tel je per kolom het aantal punten. Je krijgt 1 punt voor ieder cijfer in de langste reeks. De speler met de meeste punten wint het spel.

Je kan er ook voor kiezen om het spel wat leuker te maken. Er zijn namelijk verschillende doelkaarten in het spel. Kies er twee aan het begin, daarop staat welke rij je helemaal moet vullen. Om een bonus te krijgen van 3 punten per complete kaart. Door de doelkaarten wordt het spel nog iets uitdagender, want je moet de getallen nog slimmer plaatsen om de doelen te halen. Ook kan je bonussen behalen als je rijen compleet hebt. Aan de linkerkant van de rij staat dan wat voor bonus je krijgt. Dit kan heel handig zijn om andere rijen weer compleet te maken, zodat er een soort kettingreactie ontstaat. Zo wordt dit spel toch nog een beetje tactisch, naast dat je de cijfers natuurlijk op een slimme manier moet plaatsen.

Ripple Rush is zeker een leuk spel, je zal het waarschijnlijk niet de hele avond spelen. Het is wel een leuke filler of afsluiter voor de avond, maar zeker ook een spel wat hier vaker op tafel zal komen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page