top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Samoa

Naam: Samoa

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: 999 games

Prijs: €10.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 50 veerkaarten

  • 12 speciale kaarten

  • 10 maskerkaarten

  • Scoreblok


Voordat het spel begint geef je iedere speler een vel van het scoreblok en leg je pennen klaar. De maskerkaarten leg je apart en je schud de overige kaarten goed, deze leg je als gedekte stapel op tafel.

Leg 5 verschillende maskers naast elkaar open op tafel, en schud de andere 5 maskerkaarten. Geef vervolgens elke speler een gedekte maskerkaart en leg de overige maskerkaarten gedekt apart. Iedere speler mag zien welke kaart hij heeft, maar niet de kaart van de andere spelers.


De spelregels

Je speelt het spel met de klok mee en de jongste speler begint het spel. Als je aan de beurt bent draai je de bovenste kaart van de gedekte stapel open en leg je deze bij één van de maskers. Je mag kiezen of je de kaart boven of onder het masker legt.

Zodra er aan één masker 5 kaarten liggen, boven en onder samen, worden er punten gescoord. De kant met de meeste kaarten van dat betreffende masker wordt gescoord door de betreffende kaarten onder het masker te schuiven. Doe hetzelfde voor dezelfde kant bij elk van de andere maskers. Alle kaarten aan de andere kant van de 5 maskers worden uit het spel verwijderd.

Pas aan het einde van de speelronde wordt duidelijk wie welke punten scoort.

Het spel gaat op deze manier verder totdat de laatste kaart van de gedekte stapel is aangelegd. Zorgt deze laatste kaart er niet voor dat er 5 kaarten bij een masker liggen, dan wordt er niet meer gescoord.


De elementen water, vuur en lucht hebben invloed op het feest. De speciale kaarten hebben één of meer functies in het spel:

  • Brandingskaart 2x - draai je deze kaart open, dan mag je direct een nieuwe kaart opendraaien en aanleggen, en daarna nog één. Mocht je hierdoor nog een brandingskaart opendraaien dan mag je nog twee kaarten extra open draaien, naast de kaart die je nog tegoed had.

  • Kampvuurkaart - draai je deze kaart open dan heb je keuze uit twee opties. Of je kiest een open gespeelde kaart en verwijder die kaart samen met deze kaart uit het spel of je legt deze kaart als zwarte verenkaart aan.

  • Windkaart - draai je deze kaart open dan kies je uit twee opties. Of je kiest een open gespeelde kaart en verplaatst deze naar de andere kant van het masker of je legt deze kaart aan als gekleurde verenkaart.


Zodra de laatste kaart is aangelegd, neemt iedere speler zijn scorevel en schrijft nu op welke speler naar zijn mening welk masker heeft. Als iedereen klaar is, worden alle gedekte maskerkaarten van de spelers omgedraaid. Iedere speler kijkt nu van welke spelers hij het masker goed geraden heeft. Hij zet op zijn scorevel achter elke goed geraden speler een vinkje. Elk vinkje is 5 punten waard.

Als het masker van een speler door alle andere spelers goed geraden is, dan heeft hij die ronde verloren, ook al heeft hij zelf de maskers van één of meer spelers goed geraden. Hij kan deze ronde geen geen punten scoren en noteert daarom een groot kruis in de totaalscore van die ronde.

Tel daarna de waarden van alle kaarten die onder je eigen maskerkaart liggen bij elkaar op en noteer het totaal op je scorevel achter het veertje. Tel nu de punten voor de vinkjes en die voor je masker bij elkaar op en noteer het resultaat in de totaalscore van die ronde. Schud alle kaarten weer, inclusief de verwijderde kaarten en speel zo nog 2 ronden. Je start nu mogelijk me een ander masker De speler die in totaal de minste punten heeft begint de volgende ronde. Bij een gelijke stand start van het de speler die met de klok mee het dichtst bij de speler zit die de vorige ronde begon.


Het spel eindigt na drie ronden. Tel na 3 ronden al je gescoorde punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Bij een gelijke stand wordt er gekeken wie de meeste bonuspunten heeft. Is dat ook gelijk, dan wordt er gekeken wie de laatste ronde de hoogste waarde aan veren ander zijn masker had.


Speel je met kinderen dan kan je ervoor kiezen om alsnog de punten te tellen die onder je masker liggen als iedereen jou masker heeft geraden. Je scoort dan geen bonuspunten.Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je moet zelf een masker opzetten tijdens het spel.

+ Het spel bestaat uit meerdere rondes.

+ Het artwork is lekker vrolijk.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Versier tijdens Samoa jou masker met de mooiste veren! Aan het begin van het spel leg je de 5 verschillende maskers open op tafel. Van elk van deze maskers is er nog een kaart. Iedere speler krijgt één van deze kaarten, deze houdt je geheim voor de andere spelers.

Als je aan de beurt bent pak je de bovenste kaart van de stapel en leg je deze bij een van de maskers aan de boven- of onderkant neer. Zodra er vijf kaarten bij een masker liggen schuif je de kant waar de meeste kaarten liggen onder het masker. Nadat alle kaarten op zijn moeten de spelers raden welk masker de andere spelers hebben. Andere spelers proberen ook jou masker te raden. Weet je dit goed te raden dan scoor je bonuspunten en raad iedereen jou masker dan verdien je helaas niets. Iedere ronde tel je de punten die onder het masker liggen op bij je bonuspunten. De speler die na 3 rondes de meeste punten heeft wint het spel!

Het leuke aan Samoa is dat je zelf eigenlijk een masker op hebt. Je moet een beetje een pokerface opzetten. Het is dus handig om niet iedere keer hoge punten bij jou masker te leggen. Je kan zelfs slechte kaarten leggen bij je masker, want alleen de kant waar de meeste kaarten liggen worden gescoord. Dan moet je dus zorgen dat de minpunten aan de andere kant liggen.

Het spel bestaat uit 3 rondes. Dus scoor jij een ronde wat minder? Dan maakt dat niet heel veel uit, want dan kan je dat in de andere twee rondes weer recht trekken. Zo kan het zomaar zo zijn dat je tijdens een ronde geen punten scoort, omdat iedereen jou masker raadt. Maar de volgende ronde kan je weer extra punten scoren doordat jij alles goed weet te raden en ook nog is veel punten onder je masker hebt liggen.

Samoa is een echt familiespel. Het is zeer geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Speel je dit spel met kinderen dan kan je het spel voor hun wat leuker maken. Als iedereen het masker van het kind heeft geraden dan verdient hij of zij geen bonuspunten, maar diegene mag wel de punten houden die onder het masker liggen. Zo maak je het voor kinderen een stuk leuker, want dan verdienen ze alsnog de punten. Daarnaast ziet het spel er ook nog is heel erg aantrekkelijk uit. Je versiert als het ware je masker met mooie gekleurde veren.

Ik vind Samoa een leuk spel voor tussendoor, doordat je het snel uitlegt aan andere spelers leg je het snel op tafel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page