top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Scape Goat

Naam: Scape Goat

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Indie Boards & Cards

Prijs: €15.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 30 bewijskaarten

 • 18 speelborden

 • 5 locatiekaarten

 • 2 voorbereidingsfiches

 • 2 spelersfiches

 • 2 dobbelstenen

Voordat het spel begint verzamel je de spelersborden voor het juiste aantal spelers. Elk spelersaantal heeft een overeenkomstige set spelersborden, aangegeven door het nummer in de rechterbovenhoek. Legt de spelersborden met de portretzijde naar boven voor elke spelers. Houd de achterkant van je spelersbord ten alle tijde verborgen voor de andere spelers.

Dan leg je de locatiekaarten op een rij in het midden van de tafel, met de voorbereidingslocatiekaart helemaal links en de 'ga naar de politiekaart' helemaal rechts. Plaats de twee voorbereidingsfiches op de voorbereidingskaart.

Verzamel de spelersfiches die overeenkomen met de kleuren van de spelersmatten en plaats willekeurig één spelersfiche op elke locatie, te beginnen met de voorbereidingslocatiekaart en ga dan verder naar beneden. Je legt geen spelersfiche op de kaart 'ga naar de politie'.

Verzamel dan de bewijskaarten die overeenkomen met het aantal spelers, geïdentificeerd door het nummer rechtsonder op elke kaart. Als er een nummer is zonder plusteken, wordt die bewijskaart alleen gebruikt in spellen met dat exacte aantal spelers. Alle bewijskaarten die niet meedoen gaan terug in de doos.

Verzamel de bewijskaarten die overeenkomen met het aantal spelers, geïdentificeerd door

het nummer rechtsonder op elke kaart. Als er een nummer is zonder plusteken, wordt die bewijskaart alleen gebruikt in spellen met dat exacte aantal spelers. De overige kaarten gaan terug in de doos.

Schud de bewijskaarten met de beeldzijde naar beneden en deel er één open naast elkaar

locatiekaart, behalve 'ga naar de politiekaart'. Leg daarnaast drie gesloten kaarten naast de stash-locatiekaart. Deel tenslotte de overgebleven kaarten gesloten aan de spelers. Alle spelers zouden hetzelfde aantal kaarten moeten hebben.

Gooi de twee dobbelstenen en gebruik het nummer op elke dobbelsteen om in het geheim uit te vinden wie de zondebok is. De witte dobbelsteen verwijst naar de witte verticale kolom met getallen en de zwarte dobbelsteen verwijst naar de zwarte horizontale rij cijfers.

Voorbeeld: de spelers gooien een 4 op de witte dobbelsteen en een 7 op de zwarte dobbelsteen. Drie van de spelersmatten laten zien dat de rode speler de zondebok zal zijn voor dit spel. De mat van de rode speler geeft echter aan dat de blauwe speler de zondebok zal zijn voor dit spel. Het is aan de rode speler om dat te beseffen dat zij zelf de zondebok is.


De spelregels

Scape Goat wordt om de beurt gespeeld. De startspeler is degene wie zijn token op de voorbereidingslocatie heeft. In een spel met vijf of zes spelers hebben twee spelers hun token op de voorbereidingslocatie. De speler die als eerste zijn token daar heeft geplaatst begint het spel. De beurt van een speler bestaat uit drie delen: beweging, actie en bewijs verzamelen.


Het eerste dat je tijdens je beurt doet, is je spelersfiche naar een willekeurige nieuwe locatie verplaatsen. Je kan niet op dezelfde locatie blijven staan.


Elke locatie heeft een unieke actie. Nadat je je spelersfiche naar een locatie hebt verplaatst, voer je de actie uit voor die locatie. De zes verschillende acties zijn:

 • Spion - kies een speler aan de tafel, deze speler moet zijn hand aan je laten zien.

 • Ruilen - kies een speler aan de tafel. Ze moeten één bewijskaart uitwisselen met één bewijskaart uit jouw hand. Beide spelers kiezen welke kaart ze willen inwisselen en de ruil vindt tegelijkertijd plaats.

 • Stash - kies een van de gedekte bewijskaarten op deze locatie en voeg deze toe aan je hand. Leg dan een kaart uit je hand met de afbeelding naar beneden neer om de ontbrekende kaart te vervangen. Je mag dezelfde kaart neerleggen als die je net hebt gepakt.

 • Voorbereiden - leg een voorbereidingsfiche voor je neer. Wanneer een speler het tweede voorbereidingsfiche pakt wordt de locatiekaart is omgedraaid om de steel-kant te onthullen.

 • Stelen - als je een voorbereidingstoken hebt, start je een poging tot diefstal. Als je geen voorbereidingsfiche hebt, steel er een van een speler die er wel een heeft.

 • Ga naar de politie - deze actie beëindigt het spel onmiddellijk, en zorgt ervoor dat de zondebok wint. In een spel met zes spelers kan een speler aan het begin van de beurt van de speler die drie velden links van hem zit naar de politie gaan.


Nadat je de actie van je locatie volledig hebt voltooid, wissel je bewijs. Kies een bewijskaart uit je hand en leg deze open naast naar de locatie waar je token zich bevindt. Pak dan de open kaart die al open op de locatie lag en voeg deze toe aan je hand.

Als je een of meer bewijskaarten met je eigen spelerskleur in je hand hebt, moet je een van deze kaarten op de locatiekaart plaatsen. Dit geldt ook voor de kaarten waarbij naast je eigen spelerskleur nog een andere kleur te zien is.

Sommige bewijskaarten bevatten een grijze kleur die niet overeenkomt met die van een spelerskleur. Dit personage is een onschuldige omstander en wordt niet beschouwd als de

kleur van een speler.


Het spel kan op twee manieren eindigen: of je luist iemand er succesvol in of iemand die naar de politie gaat.

Wanneer je iemand erin luist moet elke speler een bewijskaart kiezen uit hun hand. Iedere speler onthult zijn kaart tegelijkertijd. Als dezelfde kleur aanwezig is op alle getoonde bewijskaarten,

dan is die speler succesvol erin geluisd. De onthulde kaart van de speler die er is ingeluisd, hoeft niet zijn eigen kleur te bevatten, maar de overige kaarten moeten wel dezelfde kleur hebben. Het spel eindigt dan direct. Elke speler onthult wie volgens hun spelersmat de zondebok is en de ware identiteit van de zondebok wordt bevestigd. Als de zondebok de speler is die erin geluisd wordt, dan wint de rest van de spelers en verliest de zondebok. In het geval dat een speler die niet de zondebok is erin geluisd wordt, dan wint de echte zondebok en verliezen de rest van de spelers.

Als er op de bewijskaarten niet dezelfde kleur aanwezig is dan mislukt de poging en wordt het spel hervat. De volgende speler die aan de beurt is hervat het spel.


Als je denkt dat jij de zondebok bent en de andere spelers je erin proberen luizen, dan kan je naar de politie gaan. Je doet dit tijdens je beurt door naar de juiste locatie te gaan en die actie uit te voeren. Zodra een speler naar de politie gaat draait hij de bijbehorende kaart om en het spel eindigt dan onmiddellijk. Alle spelers draaien tegelijkertijd hun spelersmat om en wijzen naar de juiste zondebok. De speler waarnaar door elke andere speler wordt gewezen, is de ware zondebok! De zondebok wint, ongeacht wie er naar de politie is gegaan en de andere spelers verliezen. Dus als je naar de politie gaat, kun je er maar beter zeker zijn van de echte zondebok!

zondebok!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Er is een speler de zondebok, deze speler weet dat niet.

+ Je kan verschillende actie doen tijdens je beurt.

+ Het spel zorgt voor grappige situaties.


Minpunten

- 1 potje op een avond is niet genoeg.


Beoordeling

In Scape Goat maak je deel uit van een criminele bende, jullie hebben zojuist een overval gepleegd. Maar in dit spel probeer je de schuld op een andere speler af te schuiven. Aan het begin van het spel gooi je de dobbelstenen en daarna moet je op je eigen kaart kijken. Deze laat een speler zien die de zondebok is. Andere spelers doen dit ook, maar een van de kaarten laat een andere speler zien. De speler die een andere kleur laat zien is de zondebok, maar die speler weet dit natuurlijk niet van zichzelf. Daarna speel je om de beurt en kan je om de beurt een actie uitvoeren. Het spel kan op twee manieren eindigen: of je luist iemand er succesvol in of iemand die naar de politie gaat. Lukt het alle spelers om de zondebok aan te wijzen dan winnen die spelers, maar gaat er iemand naar de politie dan wint de zondebok!

Het leuke aan Scape Goat is dat er één speler de zondebok is, maar deze speler dit in eerste instantie niet weet. Bijna alle spelersborden laten dezelfde zondebok zien, behalve de speler die de zondebok is. Dit spelersbord toont een andere speler. Je moet er tijdens het spe erachter zien te komen wie de zondebok is, dit geldt voor alle spelers.

In Scape Goat kan je dus verschillende acties uitvoeren. Zo kan je kaarten ruilen met andere spelers of spelers dwingen hun kaarten te laten zien. Ook kan je verborgen informatie onderzoeken of een fiche stelen. Dit fiche geeft je de mogelijkheid om in een volgende beurt, met de groep een zondebok aan te wijzen. Door het uitvoeren van al deze actie kan je erachter komen wie de zondebok is. Door het ruilen van kaarten kan je spelers aanwijzen die volgens jou de zondebok zijn. Je kan bijvoorbeeld zeggen: de kaart die ik je geef heeft de zondebok links van zich zitten. Dit zorgt voor grappige situaties, want je moet de kaarten ongezien zien te ruilen en andere spelers kunnen natuurlijk in hun beurt jou dwingen om je kaarten te laten zien.

Scape Goat is een grappig spel wat perfect is om te spelen op feestjes. Ik raad je wel aan om meerdere potjes te spelen. Ik denk dat je na 3 potjes pas volledig in het spel zit en dat dan iedereen pas fanatiek wordt. Met hoe meer spelers je speelt hoe leuker het wordt, want dan heb je natuurlijk meer spelers die de zondebok kunnen zijn en dan wordt het spel dus ook een beetje moeilijker.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page