top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Second Chance

Naam: Second Chance

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Stronghold Games

Prijs: €13.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een scorevel

 • 13 startkaarten

 • 40 puzzel tegel kaarten

 • 3 overzichtskaarten

 • 6 gekleurde potloden

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een scorevel en een potlood. Ook krijgt iedere speler een startkaart. Deze moet je zo tekenen dat een gedeelte van dit figuur in ieder geval het midden vult, het midden kan je herkenen aan een cirkel. Je mag de startkaart wel draaien of spiegelen als je hem wilt tekenen. Nadat alle spelers hun startkaart hebben getekend gaan deze kaarten weer terug in de doos.

Daarna schud je alle puzzelkaarten en leg je deze als een gesloten trekstapel in het midden van de tafel.


De spelregels

Iedere ronde worden de bovenste twee kaarten van de stapel omgedraaid. Alle spelers kiezen een kaart uit om te tekenen. Het kan zijn dat meerdere spelers dezelfde kaart kiezen. Met het tekenen van de kaart moet je rekening houden met de volgende dingen:

 • Je mag de kaarten draaien en spiegelen.

 • De kaarten mogen aansluitend of afzonderlijk van elkaar getekend worden.

 • Je mag als je kaarten eenmaal getekend hebt deze niet meer verplaatsen.

 • Je mag de kaarten niet bovenop elkaar tekenen of laten overlappen.

 • De kaarten moeten zo getekend worden dat ze binnen het raster blijven.

Nadat iedere speler een kaart heeft getekend worden de volgende twee kaarten bovenop de eerdere kaarten geplaatst.

Het kan ook zo zijn dat je geen enkele kaart kan tekenen, omdat het niet past. Dan wacht je totdat de andere spelers klaar zijn met tekenen. Daarna draai je nog een puzzelkaart om voor jezelf, dit is je tweede kans. Als meerdere spelers niet kunnen dan draaien zij allemaal een kaart om voor zichzelf.

Het kan dan zijn dat je de kaart wel kwijt kan. Je tekent dan de kaart en speelt gewoon verder. Je mag zelfs meerdere tweede kansen ontvangen tijdens het spel.

iHet kan ook zijn dat je de tweede kans kaart niet kwijt kan, dan lig je uit het spel. Er kunnen meerdere spelers tijdens een ronde uit het spel liggen. De speler die het eerst uit het spel ligt vult een 1 in in een leeg vakje. Het cijfer 1 heeft twee functies: het vult een vakje en bij een gelijkspel laat het de winnaar zien. Ondanks dat je niet meer mee mag doen met het spel kan je alsnog winnen. Je tweede kans wordt afgelegd en is niet beschikbaar voor andere spelers.


Het spel kan eindigen op drie verschillende manieren:

 • Alle spelers liggen uit het spel.

 • De stapel met kaarten is op.

 • Iemand heeft zijn kaart volledig ingevuld.

Het spel eindigt dus als er niet genoeg kaarten meer zijn. Dit is al het geval als er niet genoeg kaarten zijn voor spelers om een tweede kans te tekenen.

Dan tel je alle lege vakjes, de speler met de minste lege vakjes wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler die een 1 heeft ingevuld.

Ook kan het zo zijn dat een of meerdere spelers hun vel volledig hebben ingevuld, dan winnen deze spelers het spel.


Je kan het spel ook alleen spelen. Speel dan meerdere rondes en probeer elke ronde minder vakjes over te houden. Als je alleen speelt krijg je niet de bonus voor als je uit het spel ligt.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn simpel.

+ De second chance die is toegevoegd is een grappig element.

+


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.


Beoordeling

Second chance is flip & write spel waarbij je moet proberen je scorevel zo goed mogelijk te vullen met de figuren. Aan het begin van het spel krijg je een kaartje met een startfiguur. Deze moet je in het midden van je scorevel tekenen. Hoe je dit doet maakt niet uit, je mag het figuur op alle mogelijke manieren spiegelen of draaien. Nadat je dit gedaan hebt start het spel. Iedere ronde worden er twee kaarten omgedraaid. Je kiest daarna één van de kaarten uit die je gaat tekenen op je scorevel. Ook deze kaart mag je weer draaien en spiegelen. Het kan zo zijn dat je na een tijdje geen van beide kaartjes kan tekenen. Dan krijg je een second chance en trek je een kaart van de trekstapel. Mocht je dan nog niet kunnen dan vul je een 1 in een leeg vakje. Nadat de stapel op is of alle spelers uit het spel liggen is het spel afgelopen. De speler met de minst lege vakjes wint het spel.

Het leuke aan second chance is dat je dus een second chance hebt. Zo kan je dus in het spel blijven. Mocht je nog niet kunnen dan kunnen de andere spelers nog gebruik maken van jouw kaart. Dit kan voor hun heel voordelig zijn aan het einde van het spel, vooral bij kleinere figuren. Je wilt namelijk zo min mogelijk lege vakjes over houden aan het einde van het spel.

Mocht je er als eerste uit liggen dan mag je nog wel een vakje invullen met een 1, zodat je toch nog een extra vakje kan vullen.

Een nadeel aan dit spel is dat de scorevellen na verloop van tijd op zijn. Het voordeel is dan wel weer dat de vellen van twee kanten bedrukt zijn. Je kan dus beide kanten inkleuren met de figuren. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te lamineren, zo heb je eindeloos teken plezier.

Je kan dit spel met hele jonge kinderen spelen. Ik denk dat zij al wel goed weten hoe ze de figuren in elkaar moeten puzzelen. Daarnaast is er bij dit spel geen tijdsdruk, dus kan je er goed over nadenken hoe je een figuur gaat tekenen op je vel. Ook zijn de spelregels heel simpel en zo uitgelegd.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page