top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Silly Safari

Naam: Silly Safari

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €9.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2 voorbeeldkaarten

  • 54 dubbelzijdige kaarten

De kaarten zijn dubbelzijdig en hebben twee spelniveaus. Het spel kan met beide zijden worden gespeeld. Op de ene zijde van elke kaart staan 6 van de 7 dieren en op de andere zijde staan 11 van de 12 dieren. In elk geval ontbreekt er altijd een dier aan elke kant van de kaart. Voor jongere kinderen, of wanner je het spel voor het eerst leert, raden wij aan om te beginnen met de 6 dieren.

Twee van de kaarten zijn dieren voorbeeldkaarten! Op deze kaarten staan alle dieren die in het spel voorkomen en ze zijn te herkennen aan hun gekleurde rand. Neem de dieren voorbeeldkaarten en leg ze ofwel met de 7 ofwel met de 12 dieren naar boven. Dit is afhankelijk welke spelvariant er gespeeld wordt. Leg de dieren voorbeeldkaarten op een plek waar iedereen ze kan zien.

Dieren die in het het 12-dieren spel zitten zijn: antilope, neushoorn, struisvogel, buffel, leeuw, olifant, krokodil, giraffe, aap, zebra, nijlpaard en luipaard.

Dieren die in het het 7-dieren spel zitten zijn: neushoorn, buffel, leeuw, olifant, krokodil, aap en zebra.


De spelregels

Zoek het ontbrekende dier op een van de kaarten. Roep als eerste het ontbrekende diersoort en pak de kaart. De speler met de meeste kaarten aan het eind van het spel is de winnaar.

Schud alle kaarten, behalve de dieren voorbeeldkaarten. Splits ze in twee gelijke stapels en leg ze met de de kant die je wilt spelen naar beneden. Als iedereen er klaar voor is om te beginnen, draai je beide stapels tegelijk om. Iedereen mag tegelijk zoeken op beide stapels naar het ontbrekende dier. Als een speler weet welk dier ontbreekt, legt de speler zijn of haar hand on de stapel. Als de speler het goed heeft, mag hij de kaart pakken. Als er een fout gemaakt is, dient de speler twee van zijn kaarten terug te leggen onder de stapel waarbij de speler de fout heeft gemaakt. Het spel gaat direct weer verder als de kaart is gepakt bij een goed antwoord of er twee kaarten zijn terug gelegd bij een fout antwoord.

Het spel gaat door totdat één van de kaarten stapels op is. De speler die de meeste kaarten heeft verzameld nadat één van de stapels op is, wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De kaarten zijn dubbelzijdig.

+ Het spel kan soms heel chaotisch zijn.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ga op safari en spot het dier wat mist! Kies eerst met welke kant je wilt spelen op de ene kant staan 6 dieren afgebeeld en op de andere kant 11 dieren. Schud de kaarten en verdeel deze in 2 gelijke stapels. De kant die je gekozen hebt om mee te spelen leg je naar beneden. Als iedereen klaar is draai je de stapels om en dan moet je zo snel mogelijk zoeken naar het ontbrekende dier. Zodra je het ontbrekende dier hebt gevonden leg je je hand op de stapel. Heb je het goed dan krijg je de kaart, maar als je het fout hebt moet je helaas 2 kaarten terugleggen op de stapel. Wanneer een van de stapels op is stopt het spel en wint de speler met de meeste kaarten.

Silly Safari is vooral leuk om met jonge kinderen te spelen. Dit komt doordat de spelregels heel erg eenvoudig zijn. Ze staan op 1 kaartje beschreven, ook aan kinderen is het spel gemakkelijk uit te leggen. Het spel is al geschikt vanaf 6 jaar, maar ik zelf denk dat wat jongere kinderen de kant met 6 dieren ook prima kunnen spelen. Er zitten daarnaast ook 2 voorbeeldkaarten bij het spel, dus je kan ook daar even snel op kijken om te zien welk dier er ontbreekt.

Een groot voordeel aan het spel is dat de kaarten dubbelzijdig zijn. Op de ene kant staan 6 dieren afgebeeld en aan de andere kant staan er 11. Vanzelfsprekend is dus dat de kant met 11 dieren wat moeilijker is. Deze kant kan je spelen als spelers al wat meer vertrouwd zijn met het spel of met wat oudere kinderen.

Doordat er twee stapels zijn kan het spel soms heel chaotisch zijn. Je moet namelijk proberen op beide stapels kijken welk dier er mist. Daarnaast moet je ook nog zo snel mogelijk op een van de stapels slaan en kunnen de andere spelers dat ook doen. Dat zorgt voor situaties dat spelers tegelijkertijd slaan en soms ook verkeerd slaan. Ik vond het zelf super grappig en ik denk dat ik nog heel wat keertjes op safari ga.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page