top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Sketch

Naam: Sketch

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €16.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 12 omkeerbare borden met krabbels

  • 1 scorebord

  • 4 uitwisbare stiften

  • 1 dobbelsteen met letters

Voordat het spel begint krijgen alle spelers 3 verschillende borden en een tekenstift. Bij de eerste beurt gebruiken alle spelers het bord met dezelfde krabbels erop. Eerst kant 1, bij de tweede beurt kant 2, enzovoort tot kant 6.

De spelers hoeven het bord niet in dezelfde richting te leggen, maar iedereen moet wel dezelfde kant gebruiken tot alle 6 kanten van de 3 borden zijn gebruikt.


De spelregels

Alle spelers pakken hetzelfde bord met kant 1. De jongste speler gooit de dobbelsteen met letters. Bij elke beurt moet weer een andere speler de dobbelsteen gooien. De beurten gaan van links naar rechts.

De speler die de dobbelsteen heeft gegooid, roept nu! en dan mogen alle spelers beginnen met tekenen.

Ze moeten de basiskrabbels aanvullen om vier tekeningen te maken van dingen die beginnen met de letter die boven is komen te liggen op de dobbelsteen. De andere spelers moeten goed kunnen zien wat de tekeningen voorstellen.


Het kunnen tekeningen zijn van voorwerpen of van begrippen. Voorwerpen tekenen is meestal het makkelijkst, maar het is ook de oplossing waar alle spelers het eerst aan denken, dus de kans is groot dat je dan niet de origineelste tekening zult maken. Probeer zo vindingrijk mogelijk te zijn!

Als bijvoorbeeld de letter C boven komt te liggen en we gebruiken kant 4, kunnen we de volgende dingen tekenen: chocoladereep, cadeautje, cowboy en cirkel...


Op de dobbelsteen staan de letters uit het alfabet die in het Nederlands het meest worden gebruikt: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T en V. De letters Q, U, W, X, Y en Z zijn echter expres weggelaten, want het is moeilijk om woorden te bedenken die met deze letters beginnen.

Je kunt het betreffende woord opschrijven onder de tekening, maar het is leuker als de anderen moeten raden wat je tekening voorstelt. Dan zal er ook geen twijfel bestaan over goedkeuring van de tekening.

Je hoeft niet te kunnen tekenen om te winnen. Vindingrijkheid en fantasie zijn belangrijker, want de origineelste tekeningen krijgen de meeste punten, niet de beste.


De speler die als eerste zijn vier tekeningen af heeft, roept STOP! en dan moet iedereen stoppen met tekenen. ledere speler laat zijn tekeningen zien aan de anderen, waarna er een aantal punten wordt toegekend dat bij elke ronde op het scorebord moet worden genoteerd:

  • 2 punten - voor elke originele tekening die de speler af heeft gekregen.

  • 1 punt - als meerdere spelers dezelfde tekening hebben gemaakt, maar met behulp van verschillende basiskrabbels.

  • 0 punten - als meerdere spelers dezelfde tekening hebben gemaakt met behulp van dezelfde basiskrabbel of als de tekening niet wort goedgekeurd door de andere spelers. Bij twijfel moet worden gestemd over goedkeuring van een tekening.

De winnaar is degene die na en spelletje van 6 rondes de meeste punten heeft.


Pluspunten

+ Het is een leuk spel om te spelen op feestjes.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is iedere keer anders.

+ Je hoeft niet perse goed te kunnen tekenen.


Minpunten

- Het spel is leuker met meerdere spelers.


Beoordeling

Test je creativiteit tijdens Sketch! Het spel bestaat uit 6 verschillende rondes waarin je de meest originele tekeningen maakt, want met originaliteit scoor je namelijk de meeste punten. Tijdens elke ronde pakt iedere speler hetzelfde speelbord. Een van de spelers gooit de dobbelsteen, deze dobbelsteen laat een letter zien waarmee je moet gaan tekenen. Je moet aan de hand van de basiskrabbels op het speelbord 4 tekeningen maken die beginnen met de gegooide letter. Zodra een speler vier tekeningen af heeft roept hij: 'stop!'. Je krijgt punten voor iedere afgemaakte tekening en zelfs extra punten voor iedere originele tekening. Na 6 rondes is de speler met de meeste punten de winnaar!

Een groot voordeel van Sketch is dat het spel iedere keer anders is en de herspeelbaarheid dus hoog. Dit komt doordat het spel uit wel 6 rondes bestaat en op elke kant van de speelborden andere krabbels staan. Daarnaast gooi je iedere ronde met de dobbelsteen en daar komt vaak een andere letter uit. Hierdoor komen er elke keer andere tekeningen uit.

Ook is het super fijn dat je niet goed hoeft te kunnen tekenen voor dit spel. De krabbels zijn een basis, waardoor je al goed op weg geholpen wordt. Voor de rest is het gewoon belangrijk dat je origineel bent, want voor elke originele tekening krijg je maar liefst 2 punten. Voor tekeningen die spelers hetzelfde hebben krijg je 1 punt. Een goede fantasie is dus een must bij dit spel.

Sketch is zowel een familiespel als een partyspel. Je kan het spel goed spelen met kinderen en zij hebben vaak nog een grotere fantasie en komen dus op de origineelste tekeningen. Daarnaast is het spel ook super leuk om te spelen met een groep vrienden op een feestje. Ik vind het spel persoonlijk wel leuker met meerdere spelers, maar dit betekend niet dat het spel voor 2 spelers niet leuk is.

Ik vind Sketch over het algemeen een super leuk spel! Soms moet je even nadenken over wat je gaat tekenen, maar over het algemeen lukt dat wel en kan ik goed mijn creativiteit kwijt in het spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page