top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Sly Wolf & The Missing Note

Naam: Sly Wolf & The Missing Note

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 30 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Lifestyle Boardgames


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 16 schapen tegels

 • 16 wolvenkaarten

 • 24 makkelijke opdrachtkaarten

 • 16 moeilijke opdrachtkaarten

 • 32 muziekinstrument tegels

 • 36 groentefiches

 • 1 groentezak

 • 1 booble vertaler

 • 1 wolven spoor

 • 1 wolven poppetje

Voordat het spel begint schud je de opdrachtkaarten en neem er willekeurig één zonder naar de voorkant te kijken. Doe de rest van de kaarten terug in de doos, je hebt ze niet nodig.

Pak de booble vertaler, draai hem met het briefje omhoog en open de deksel zodat het losjes naar beneden hangt. Steek vervolgens de opdrachtkaart in de vertaler. Sluit de deksel en zet de vertaler op tafel zodat de afbeelding van het schaap op het deksel zichtbaar is.

Pak alle schapentegels en schud ze met de groentekant naar boven. Leg ze in 4 stapels van elk 4 tegels op tafel.

Verspreid alle 16 wolvenkaarten op tafel en zorg ervoor dat elke kaart zichtbaar is voor alle spelers. Stop daarna alle groentefiches in de zak en schud ze.

Leg het spoor van de wolf op tafel en plaats het beeldje van de wolf op de ruimte met het wolf-pictogram, op de concertzaal. Gebruik voor je eerste paar spellen de kant van het spoor gemarkeerd met één ster. Als je vertrouwd bent met het spel, raden we aan om het spoor naar de andere kant te draaien, gemarkeerd met twee sterren om het spel uitdagender te maken.

Plaats daarna de muziekinstrument tegels


De spelregels

Speel als een team en ontdek welke van de wolven de boosdoener is. Interview de schapen, identificeer medeplichtigen en herleid de identiteit van de dief. Als het je lukt om de boosdoener op tijd te vinden, winnen jullie allemaal. Als de wolf met het ontbrekende briefje het treinstation bereikt en de vallei verlaat, verliezen jullie allemaal.


De meest oplettende speler pakt de zak en begint het spel. Spelers spelen dan om de beurt met de klok mee. Elke beurt bestaat uit stappen:

 • De wolven verlaten de vallei

 • Bel een of meerdere schapen in

 • Interview een of meerdere schapen

 • Doe alle rijpe groenten terug in de zak en laat bedorven op tafel liggen

 • Tijd om na te denken

Het interviewen van de schapen kost tijd en de wolven, inclusief de boosdoener, komen elke seconde verder weg. Verplaats het wolfsbeeldje als eerste een vak verder langs het spoor.


Kies daarna een schaap dat je wilt ondervragen uit de vier schapen die op de tafel te zien zijn. Om informatie van dit schaap te krijgen, moet je een groente vinden die hij lekker vindt (een van de drie die op de schaaptegel staan). Zeg hardop welk schaap je gaat interviewen, steek dan één hand in de zak en probeer een groente te vinden die hij lekker vindt door hem alleen aan te raken. Als je denkt de juiste groente te hebben, haal deze dan uit de zak en controleer je het.

Als je de rijpe groente van de schaaptegel hebt gevonden, zet hem dan als volgende stap naast het gekozen schaap (zonder de tegel van de stapel te verwijderen). Nu kan je de schapen interviewen of je kan het risico nemen om naast het eerste een tweede schaap te interviewen. Het tweede schaap moet de groente die je al gevonden hebt wel lekker vinden. Zoek nu een andere groente het liefst op dezelfde manier als je de eerste groente hebt gevonden. Was je succesvol? Zo ja, dan mag je beide schapen interviewen of probeer een derde schaap te interviewen, allemaal in één beurt! Het derde schaap moet houden van beide groenten die je al hebt gevonden. Als zo'n schaap zichtbaar is op de tafel, zoek dan de derde groente die hij lekker vindt, nog steeds zonder te gluren! En als het je weer lukt mag je de drie schapen ondervragen.

Als je op enig moment hebt gefaald, door bijvoorbeeld een verkeerde groente of een bedorven groente te trekken dan eindigt je beurt onmiddellijk. Doe alle rijpe groenten terug in de zak, De bedorven groente mag je op tafel laten. Geef de zak met de klok mee. Geen interviews deze beurt!


Pak de tegel van het schaap dat je op hebt weten te roepen en draai hem om. Wat weten de schapen?

Het schaap wijst naar een tekening in je notitieboekje, waarop staat dat alle wolven met het afgebeelde kledingstuk bij het concert aanwezig waren. Het zegt ook wat, maar je spreekt geen schaap! Je zult de booble vertaler moeten gebruiken.

Houd de booble vertaler met de schaapskant naar boven, open het deksel nog niet. Duw de schapentegel naar de vertaler in met de kant met de pijl omhoog. Open nu de vertaler om het resultaat te zien. Het schaap vertelt je welk schaap aan het concert heeft deelgenomen en kan dus geen medeplichtige zijn.

Sluit de vertaler en pas daarna trek je de schapentegel eruit. Leg de tegel op tafel, met het notitieboekje naar boven. Steek een instrumentfiche in de gleuf op de tegel om te onthouden wat je hebt ontdekt.

Als het je gelukt is om andere schapen binnen te halen, interview ze dan op dezelfde manier.


Er zijn in totaal 16 schapen. 12 van hen waren aanwezig bij het concert, zittend achter elkaar in een kring. Zo zag elk schaap alleen het ene schaap ervoor. Dus bijvoorbeeld de schapen met een accordeon wijzen naar de xylofoon die schaap speelt, dan is de xylofoonspeler ongetwijfeld onschuldig en spreekt de waarheid. 4 schapen waren afwezig - ze zijn handlangers, en ze zullen proberen je te misleiden door naar eerlijke schapen te wijzen. Niemand zal naar hen wijzen, en ze zullen zeker liegen over welke wolven bij het concert aanwezig waren!

Ben je erin geslaagd een eerlijk schaap te identificeren? Het zal je vertellen welke wolven onschuldig zijn. Je kan de kaarten van onschuldige wolven opzij leggen.


Er zijn twee mogelijke uitkomsten van het spel:

 • Er blijft nog één verdachte over.

 • Aan het begin van een beurt staat het wolfbeeldje in de laatste ruimte en de spelers hebben nog verschillende verdachten.

Open de booble vertaler, neem de opdrachtkaart eruit en kijk naar de ware boosdoener in de rechter benedenhoek. Als dat je resterende verdachte is heb je gewonnen! Zo niet dan heb je een fout gemaakt, en de dief wist te vluchten. Je hebt verloren.

De trein staat op het punt de vallei te verlaten en alle verdachten weg te voeren voordat jij kon identificeren wie de boosdoener was. Maar je hebt nog een laatste kans om te winnen! In plaats van het verplaatsen van wolfbeeldje op het spoor van de wolf, mag de actieve speler raden wie de sluwe wolf is. De speler kiest een van de overgebleven verdachten en controleert de opdrachtkaartzoals eerder beschreven. Als de gok van de speler juist is hebben jullie allemaal gewonnen! Anders slaagde de sluwe wolf erin om weg te glippen, je hebt helaas verloren.


Probeer deze geavanceerde regels na een paar spellen, afzonderlijk of allemaal tegelijk:

Wanneer je een bedorven groente neemt uit de zak, gooi je de schaaptegel weg - het schaap was zo beledigd en verliet het onmiddellijk de vallei. Je zult nooit weten wat het moest zeggen. Als je geen getuigen meer hebt, kun je je geluk beproeven en raad je welke van de overige verdachten de boosdoener is.

Om informatie van een schaap te krijgen, moet je niet alleen de schapen aankondigen die u wilt interviewen, maar ook de groente waar je hem op gaat trakteren. Als je een verkeerde groente uit de zak trekt, zelfs als het schaap het lekker vindt, eindigt je beurt onmiddellijk.


Bij moeilijke kaarten zijn de handlangers geslepener ze kunnen wijzen naar andere handlangers! Je kunt hun leugens nog steeds ontrafelen, maar jij zal de hele keten moeten zien van schapen. Of slechts een deel. Of misschien zijn een paar interviews zijn voldoende.

Ook al wijzen handlangers naar elkaar, eerlijke schapen wijzen nog steeds alleen naar eerlijke schapen. Vergelijk de getuigenissen - als schaap A zegt dat wolven in blauwe jassen onschuldig zijn, en schaap B zegt dat wolven in groene jasjes onschuldig zijn, dan spreekt in ieder geval één van de twee de waarheid (aangezien de dader maar één jasje draagt). Er zijn slechts 4 handlangers. Als de ketting van naar elkaar wijzende schapen langer is dan het aantal niet geïdentificeerde handlangers, is het laatste schaap waarnaar wordt verwezen onschuldig.

Er is altijd een schuldige. Als een schaap je vertelt dat alle overige verdachten onschuldig zijn, is dat een leugen! En andersom, als een schaap wijst naar de wolven die allemaal eerder als onschuldig aan de kant zijn gezet, dan spreekt het zeker de waarheid. Dit schaap is geen medeplichtige.


Pluspunten

+ Het spel is coöperatief.

+ Tijdens het spel moet je logisch nadenken.

+ Het spel ziet er mooi uit.

+ Het interviewen van de schapen is origineel bedacht.


MinpuntenBeoordeling

Vind de wolf in schaapskleren die het muziekfestival heeft verpest! Je speelt dit spel samen door de schapen te interviewen over de boosdoener. Je mag de schapen alleen interviewen als je ze de groente geeft die ze lekker vinden. Grabbel hiervoor in de zak, maar pas op voor bedorven groente, want als je deze uit de zak haalt is je beurt voorbij. Heb je de juiste groente verzamelt dan mag je een schaap interviewen. Deze schaap zal je vertellen welke schapen bij het concert aanwezig waren en dus geen medeplichtige kunnen zijn. Jullie winnen als jullie de dader kunnen vinden, maar vinden jullie deze niet voordat de trein met wolven de vallei verlaat dan verliezen jullie allemaal!

Sly Wolf & The Missing Note is echt een leuk coöperatief spel. Je moet dus samenwerken om de verdachten te vinden. Natuurlijk moeten spelers wel om de beurt groente uit de zak trekken, maar je kan samen je gedachtes uitspreken over mogelijke verdachten. Je wint dus allemaal of je verliest allemaal.

Het spel ziet er overigens ook mooi uit en is gemaakt van goede kwaliteit. De booble vertaler is gemaakt van stevig plastic en deze geeft je de juiste informatie als je de kaart erin doet. Ook zien deze kaarten er leuk uit, ik word echt vrolijk van al die schaapjes, ookal zitten er een paar bedriegers tussen.

De groente uit de zak moeten trekken vind ik overigens ook een leuk element. Op de kaart van elke schaap staan de groentes die zij willen voordat je ze mag interviewen. Je kan natuurlijk wel een beetje de vorm voelen, maar je weet natuurlijk nooit van te voren of deze bedorven is. Het is ook zo dat deze groentes terug in de zak gaan als je een bedorven groente hebt getrokken of als een schaap geïnterviewd is. Ook is het interviewen van de schapen origineel, want je stopt de kaart vervolgens in de booble vertaler en deze geeft je informatie die je kan gebruiken om de daders te vinden. Eigenlijk is het spel een grote puzzel, waarbij je dus de juiste informatie moet combineren. Werk dus goed samen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page