top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Small Samurai Empires

Naam: Small Samurai Empires

Soort spel: Strategisch bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 - 60 minuten

Leeftijd: 13+

Uitgever: Archona Games

Prijs: €32.50


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een speelbord van Japan - de kaart van Japan bestaat uit vier regio’s, elk met een verschillend aantal provincies. Tijdens het spel, spelen spelers verschillende acties in volgorde voor controle over deze provincies. Een speler controleert een provincie wanneer zij de meeste kracht onder de spelers hebben in die provincie.

 • 4 spelersschermen - deze zijn bedoeld om je tokens te beschermen.

 • 64 samurai meeples - 16 in iedere kleur. Iedere meeple is een samurai leger op het speelbord.

 • 12 kasteel meeples - 3 in iedere kleur. Iedere meeple is een kasteel op het bord.

 • 44 beveltokens - 11 in iedere kleur, deze gebruik je om acties uit te voeren op de aangegeven plekken op het speelbord.

 • 20 lotkaarten - deze kaarten corresponderen met één van de vier regio's op het bord. Hiermee verhoog je de waarde van provincies.

 • 30 groene voedseltokens - deze gebruik je om acties te betalen of bovenop de beveltokens van een tegenstander te leggen.

 • 30 rode bushidotokens - deze gebruik je om acties te betalen of bovenop de beveltokens van een tegenstander te leggen.

 • 12 grondstof zaaimunten

 • Een scorebord - spelers gebruiken het hand waaier score spoor op het scorebord om hun punten bij te houden tijdens het spel. Bovenaan is wordt er aangegeven wie er aan de beurt is. De stappen aan het einde van een tijdperk worden getoond in de hoek van het bord.

 • Een invloedsbord - deze heeft vier invloed sporen, één voor iedere regio. De linker kolom op ieder invloed spoor toont de hoeveelheid invloed die een speler heeft verkregen tijdens het spel, de rechter kolom is de vermenigvuldigingsfactor die gebruikt wordt voor de invloed score aan het einde van het spel.

 • 20 blokjes - 5 in iedere kleur.

 • 4 beurtmarkeringen

 • 16 neutrale actiemunten (voor een andere speelvariant)

 • 4 regio agendategels en 16 agenda speelmarkeringen (voor een andere speelvariant)

 • 10 bergtegels (voor een andere speelvariant)

 • 9 altaar meeples (voor een andere speelvariant)

Het speelbord wordt in het midden van de tafel geplaatst. Iedere speler kiest vervolgens een kleur en pakt in die kleur een spelersscherm, 16 legers, 3 kastelen, de beveltokens, 2 bushido tokens en 2 voedseltokens. De legers worden voor het scherm geplaatst en de rest achter het scherm.

De lotkaarten worden geschud en iedere speler ontvangt er 3. Daarna plaats je 6 bushido- en 6 zaaitokens op de daarvoor aangegeven plekken op het bord.

De grondstoffen die over blijven worden naast het speelbord geplaatst, deze vormen de voorraad.

Iedere speler plaatst 2 legers van hun voorraad in de hoofdstad provincie van iedere regio.

Plaats één blokje van iedere speler kleur op ieder van de regio’s op het invloed spoor.

Plaats van iedere speler zijn score blokje op de 0 van het score spoor.

Bepaal willekeurig de startspeler en plaats die spelers markering op het eerste vak van het beurtspoor.


De spelregels

Het spel bestaat uit 3 tijdperken. Elk tijdperk is verdeeld in 2 verschillende rondes, deze rondes bestaan uit de planning en uitvoer fase. Deze rondes worden in ieder tijdperk wel anders gespeeld.

Je begint met de planningsfase. Kies één van je lotkaarten en leg deze gedekt voor je neer. Als iedereen heeft gekozen onthul je tegelijkertijd je kaarten en plaats je deze op hetzelfde gebied onder het invloedsspoor.

Daarna legt iedere speler een beveltoken op de plek van zijn keuze met de afbeelding naar beneden. Met 2 of 3 spelers plaats je 4 tokens en met 4 spelers plaats je 3 tokens op het speelbord. Als alle spelers de tokens hebben geplaatst ga je verder naar de uitvoeringsfase.

Je begint onderaan de kaart en onthult iedere token. De acties die hierop staan voer je uit, de gebruikte tokens worden niet meer terug geplaatst in de voorraad. Zodra alle tokens zijn uitgevoerd begint het tweede tijdperk.

Er zijn verschillende beveltokens in het spel. Deze hebben de volgende betekenins:

 • Rekruteer Legers - voeg 1 leger vanuit je voorraad toe in de hoofdstad provincie of in de provincie waar je in deze regio een kasteel hebt staan. Daarna mag je 1 voedselfiche uitgeven om nog een leger te plaatsen in de hoofdstad provincie in deze regio of in de provincie waar je een kasteel hebt staan in deze regio.

 • Verplaats 3 - je krijgt 3 verplaatsingspunten, dan mag je die verdelen over je legers in deze regio. Wanneer een leger meerdere punten krijgt dan kan deze zich over meerder provincies verplaatsen.

 • Verplaats 2 of 3 - krijg 2 verplaatsingspunten voor legers in deze regio. Dan mag je 1 besteden om 1 extra verplaatsing te doen.

 • Verplaats 2 / Verplaats per schip - krijg 2 verplaastsingspunten om je legers in deze regio te verplaatsen of betaal 1 voedseltoken en verplaats maximaal 2 legers van een kustprovincie naar een andere kustprovincie op het bord.

 • Aanval - vernietig één vijandelijk leger in een provincie waar je tenminste 1 leger hebt. Dan mag je 1 bushidotoken uitgeven om nog een leger te vernietigen in dezelfde provincie. Dit leger hoeft niet van dezelfde speler te zijn.

 • Oogsten - krijg voedseltokens en/of bushidotokens van de voorraad voor iedere grondstof provincie waarin je minimaal 1 leger hebt. Een grondstof provincie is een provincie waar een grondstof token ligt.

 • Kasteel bouwen - wanneer je geen kasteel hebt in deze regio, haal dan 2 legers vanuit dezelfde provincie terug naar je voorraad en plaats dan een kasteel in deze provincie. Wanneer je al een kasteel hebt in deze regio, dan mag je één leger van je voorraad toevoegen aan de provincie waar je kasteel staat.

Je begint het volgende tijdperk weer met de planningsfase, maar dit keer zonder lotkaarten. Ook wordt er één beveltoken minder geplaatst dan in de vorige ronde, maar je mag dit keer wel een token van een andere speler bedekken met een eigen token.

Dit voorkomt dat je tegenstander die token deze ronde opnieuw gebruikt. Als je een fiche van een tegenstander wilt bedekken, kost dit de eerste keer één bushido-token, of twee als het de tweede keer deze ronde is, enzovoort. U kunt ook gratis uw eigen token bedekken. In de uitvoeringsfase in de tweede ronde begin je niet onderaan de kaart, maar bovenaan. zodra alle tokens zijn onthuld en opgelost, zal het tijdperk eindigen.

Aan het einde van een tijdperk ontvangt elke speler de punten voor de provincies die hij beheert. Je kunt ook al je tokens terugnemen en achter je scherm plaatsen. Voor elke provincie die je beheert en elk kasteel dat je hebt geplaatst, krijg je een stap op het invloedsspoor voor de regio's met dezelfde kleur. Als je twee gebieden beheert en bijvoorbeeld een kasteel in het oranje gebied hebt geplaatst, ga je drie stappen vooruit. Elke regio heeft regiobonuspunten. Geef aan het einde van een tijdperk de meeste bonuspunten aan de speler die de meeste controle heeft over die regio, en het minste bedrag aan de tweede speler die de controle heeft. Verplaats de spelersblokjes op de scoresporen. Voor elk heiligdomgebied dat je beheert, krijg je nog een punt. Ten slotte trekt elke speler een nieuwe bestemmingskaart en herschikt hij het beurtspoor. de speler met het minste aantal punten gaat als eerste.

Dit herhaal je drie keer. Nadat het derde tijdperk is afgelopen, vindt de eindscore plaats. Controleer waar je spelersfiche op het scorespoor is geplaatst en hoeveel bestemmingskaarten er in dat gebied zijn geplaatst. Neem vervolgens de waarde van die plek en vermenigvuldig deze met het aantal bestemmingskaarten. Als je bijvoorbeeld drie laatste punten in het oranje gebied zou hebben, en daar zouden vijf lotkaarten voor dat gebied worden geplaatst. Je zou in totaal (3 x 5) 15 punten hebben. Voor elke drie niet-bestede middelen krijg je ook één punt. De speler met het hoogste aantal punten wint het spel!


Pluspunten

+ Het spel is op verschillende manieren te spelen.

+ De spelersschermen zijn een leuke toevoeging.

+ Het spel zit in een redelijk kleine doos en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het thema is leuk gekozen.


Minpunten

- Het spel heeft veel kleine spelonderdelen.


Beoordeling

Dit is een spel wat mij echt verrast heeft. Normaal ben ik niet echt van strategische spellen en ook dit thema is niet echt mijn spel. Ik dacht dat het een soort Risk zou zijn, maar niets is minder waar. Het is echt een leuk spel om te spelen. Vooral de spelersschermen zijn een leuke toevoeging aan het spel. Je weet op deze manier niet welke onderdelen je tegenstander nog heeft en je moet echt tactisch nadenken over de zetten die je wilt gaan doen. Zo kan het zijn dat je de hele tijd voor staat, maar doordat je tegenstander nog betere beveltokens over heeft kan hij zomaar de laatste slag winnen.

Het thema van het spel is ook leuk gekozen, zo zijn de meeples kleine samurai's die op de kaart van Japan kleine legers vormen. De spelonderdelen zijn wel klein, wat soms voor nogal voor een chaos kan zorgen op het speelbord. Ik zelf vind het wat fijner als het wat groter is, maar daarentegen past nu alles wel goed in een kleine doos en is het spel dus eenvoudig mee te nemen.

Ik heb dit spel nu een aantal keer gespeeld en ik ben enthousiast! Zoals ik al eerder zij ben ik niet echt van de strategiespellen, maar deze is prima te spelen. Dit komt ook doordat de regels eenvoudig te leren zijn. En als je de uitbreiding hebt kan je ook meerdere varianten spelen en wordt het spel nog leuker!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page